A korábbi városvezetés teljesen beépítette volt a szombathelyi Szabadidőközpontot 

Farkas Bazsi 2023-03-23 18:18:59
2016-ban a fideszes többségű közgyűlés növelte meg a beépíthetőséget és az építhető épületek magasságát.

Nem lennénk a szombathelyi Fidesz helyében, hiszen úgy néz ki, hogy az elmúlt másfél évben semmivel nem tudták támadni a városvezetést, mint azzal, hogy egy építési vállalkozó fákat vágott ki a magántulajdonában lévő építési telken. 

A legutóbbi városi közgyűlésen ismét előjött a téma. Akkor jelentette be Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, hogy a márciusi közgyűlésen külön napirendi pontban fognak tárgyalni a Szabadidőközpontról. 

Arról már mi is írtunk korábban, hogy a területet 2013-ban, vagyis a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt ülésező közgyűlés minősítette át beépíthetővé. 

2014-ben meg is próbálták eladni a terület. Még a Vas Népében is meghirdették, de aztán egyetlen árajánlat sem érkezett rá.

A 2016 szeptember 15-én megtartott közgyűlés a 22/2016. (IX. 23.) önkormányzati rendeletével fogadta el a HÉSZ módosítását, ami szerint fenti ingatlanokra a Kisvárosias lakóterület (Lk), szabadonálló beépítési mód, 40%-os legnagyobb beépíthetőség, maximum 7,5 m-es építménymagasság, 900 m2 legkisebb telekméret előírásait kell alkalmazni.

Ez egyébként teljesen környezetbe illő szabályozás, ugyanis ugyanez az előírás vonatkozik a Szent II. János Pál pápa körút 31. számtól 51. számig terjedő ingatlanjaira és a Síp utca déli szakaszán lévő ingatlanokra egyaránt.

2018-ban a SZOVÁ-nak volt is terve arra, hogy beépítsék a terület. A cég üzleti terve szerint minimum 140 lakást építettek volna ide, de szóba került az is, hogy 200 lakás épül végül ezen a két telken. A terveket azonban konkrét építkezések végül nem követték. Mindezt ugyanis azzal a lovascentrummal együtt akarták megépíteni, amire a Modern Városok Programban kapott volna pénzt a város.

A lovascentrum terveiről 2018 január 22-én tartott sajtótájékoztatót a város akkori polgármestere Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), az akkori alpolgármester Illés Károly (Fidesz-KDNP) és a térség parlamenti képviselője Hende Csaba (Fidesz-KDNP).

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Most a szombathely.hu-ra felkerült előterjesztési anyaga szerint a lovascentrum terveire összesen 179 millió 210 ezer 879 forintot költöttek el, erre központi költségvetésből kapott pénzt a Puskás Tivadar vezette város.

A beruházás megvalósítására Kormányzati támogatás vagy európai uniós pályázati forrás segítségével kerülhet sor - áll az anyagban.

De további létesítmények is kerültek volna a területre. A lovasközponthoz kapcsolódott volna egy lovas panzió. A létesítmény koncepcióterve el is készült.  Ez 30 vendégszobával, étteremmel, wellness részleggel és közösségi térrel számolt, a beruházás becsült költsége 550 millió forint volt. Kiviteli tervek azonban már nem készültek.

A fideszes városvezetés elképzelései szerint tehát építettek volna 200 lakást, lovascentrum, panziót, éttermet és wellness központot. Vagyis nagyjából az egész még szabadonálló területet beépítették volna. 

Ám valószínű, hogy lombkorona lakások és - a világon elsőként - lombkorona-istállók épültek volna meg, hiszem a fideszes képviselők az elmúlt időszakban csak azt szajkózták, hogy a fakiváság bestiális tett, még ha építési telekről is van szó. Máshogy pedig három ilyen terv kivitelezhetetlen lenne. 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”