Régen volt akkora kudarca Hende Csabának, mint a szombathelyi MMIK államosítása

Farkas Bazsi 2023-03-20 13:14:02
Sokáig úgy nézett ki, hogy saját kis kultur-birodalmat épít az országgyűlési képviselő, most teljesen új cég próbálja meg a kármentesítést.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, hamarosan új üzemeltetője lesz a szombathelyi MMIK-nak

Ezt érdeklődésünkre Rodics Eszter, az épületet tulajdonló Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke erősítette meg:

2023 tavaszától az MMIK NKft. nem üzemelteti tovább a volt megyei művelődési központot. Népfőiskolánk vagy saját maga vagy egy a saját, 100%-os tulajdonában lévő Kft.-n keresztül oldja meg a szép múltú intézmény működtetését a helyi szakmai szervezetekkel együttműködve. 

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy a szombathelyi intézmény két év alatt nem tudott sikertörténetet írni, pedig az üzemeltetőváltás fölött nem más bábáskodott, mint Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője.

Az MMIK szomorú állapotba került az elmúlt évek alatt. Miközben jobb sorsra érdemes együttesek, alapfokú művészeti iskola, táncegyüttes és bábszínház működik az egyre romló állagú falai között. Most abban született döntés , hogy a várostól átvéve, a város válláról ezt az anyagi terhet is levéve, meg az épület felújításának a terhét is levéve, a magyar kormány felelősséget vállal Szombathely kulturális életének egy igen fontos szeletéért - nyilatkozta akkor Hende.

Az országgyűlési képviselő egy alkalmat ki nem hagyott volna az MMIK átvételére rendezett sajtóeseményekből. 

Hende Csaba és Kiss Gábor Boldizsár ügyvezető egy sajtótájékoztatón

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Az épület sorsa rendre téma volt Hende Facebook-oldalán is. A képviselő azt sugallta, hogy az intézmény fontos, és minden kisebb rezdülésén is jelen van. Legyen szó termelői piacról, adventi vásárról vagy kultúra napi műsorról.

2021-ben került át az épület üzemeltetése a direkt erre a célra létrehozott  Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-hez.

A cégnek kezdetben négy tulajdonosa volt: a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Mára pedig már csak két tulajdonos a Baross Imre Alapítvány és a Magyar Teátrum Társaság maradt.

Hamarosan pedig a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola üzemelteti az épületet. Ez pedig azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonával együtt egy kézben összpontosul az MMIK további sorsa. Ám ez már úgy néz ki, Hende nélkül alakul tovább.

De mi törhetett?

Igen csak úgy néz ki, hogy valaki nem tudott bánni az ölébe hullott lehetőséggel.

Az MMIK 600 millió forintos állami gyorssegélyt kapott.

Arról azonban már megoszlanak a hiradások, hogy mindezt mire lehetett fordítani. Egyes értesülések szerint ennek a pénznek minden egyes forintját az épület felújítására kellett volna költeni. Máshol azt olvasni, hogy 300 millió forint felújításra, 300 millió forint pedig programokra ment volna el.

Ezen felül is kapott pénzt az intézmény. 

163 millió 609 ezer forint érkezett még pluszban az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumtól. 

De hol a pénz?

Mert a látványos épület felújítás és a programok is elmaradtak.

Volt azonban Hende Csaba kampányát támogató koncertsorozat a Szombathely melletti falvakban. Volt a kormányzati propagandát szóról szóra felmondó MMIK buszreklám épp a 2022-es parlamenti választások előtt.

Viszont volt pár tízezer forintért fideszes holdudvarhoz tartozó havernak koncertre kiadott aula. Biztosítás nélkül maradt épület. Fűtetlen szinházteremben tartott előadás.

Örülök, hogy felpezsdül a kulturális élet Szombathelyen. Köszönöm szépen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak és Hende Csaba nak, térségünk országgyűlési képviselőjének a lobbiját az MMIK újraindításáért - írta tavaly márciusban Facebook-posztjában Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

Aztán valami történhetett, mert Hende is tavaly tavasszal posztolt utoljára bármit is az MMIK-val kapcsolatban. A kezdeti lendület, valamint Hende és az intézmény szimbózisa megtorpant.

A korábban fontos téma valamiért hanyagolva lett a képviselőnél. A közelmúltban bejelentett változások után pedig szinte már biztos, hogy új szereplő, L. Simon László veszi szárnyai alá az egykor szebb napokat látott intézményt. 

Hogy mi történhetett a háttérben, egyszer talán majd az is kiderül.

Szólj hozzá!

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.