LMP: Akkor leszünk energiafüggetlenek, ha mi magunk teremtjük meg azt

Farkas Bazsi 2022-12-20 12:03:00
A párt szerint az ukrán-orosz konfliktus és az elszabaduló energiaárak mutatták meg, hogy mennyire fontos az energiafüggetlenség elérése, ehhez pedig zöld fordulatra van szükség.

Ahhoz, hogy hazánk energiafüggetlenségét elérjük, nem nyugatról, és nem keletről kell importálni energiát, hanem nekünk magunknak kell azt megtermelnünk helyben. Szombaton Orbán Viktor a román, a grúz, és az azeri miniszterelnökkel Bukarestben aláírt egy megállapodást, melyel a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékét építenék meg. Ez a vezeték Grúzia és Románia között 1200 kilométer hosszan a tenger alatt futna. Csak a megvalósíthatósági tanulmány 2,5 millió euróba kerül, melyet a világbank fedez, és maga a megépítés 2,3 milliárd euró, melyre az Európai Bizottság irányzott elő támogatást. Azt nem tudjuk, hogy Magyarországnak ehhez mennyi pénzzel kell még hozzájárulnia – ismertette Gál József, az LMP szóvivője.

Gál elmondta azt is, hogy a vezetéken az azerbajdzsáni még meg nem épült szélerőművek által termelt villamosenergia érkezne Magyarországra, miközben hazánkban az import arány már most is nagyon magas, harminc százalék körüli. A zöldek szerint rengeteg pénzt költünk el olyan energiának az importjára, melyet itthon is meg tudnánk termelni. Ezt Orbán megadealnek hívja, ezzel szemben a zöldek egy valóban fenntartható energetikai megadealt kínált a kormánynak, ez pedig a következő:

- azonnal oldják fel az összes tiltást, mely a szélerőművek telepítésére vonatkozik. Az LMP szerint nem keletről kell importálni energiát, hanem itthon kell megtermelni azt.
- el kell törölni a napelemadót, és ezzel párhuzamosan fejleszteni kell a hálózatot.
- épületszigetelési programot kell elindítani, hiszen a legolcsóbb energia a fel nem használt energia.
- be kell vezetni az olcsó havi 5000 forintba kerülő, országosan minden tömegközlekedési eszközre érvényes klímabérletet
- a paksi szerződést fel kell bontani, az erre szánt pénzt pedig zöldberuházásokra kell költeni, hiszen az atomenergia se nem zöld, se nem olcsó, se nem fenntartható.

Az LMP szerint az ukrán-orosz konfliktus és az elszabaduló energiaárak mutatták meg, hogy mennyire fontos az energiafüggetlenség elérése, ehhez pedig zöld fordulatra van szükség.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.