Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2022-12-08 11:47:00
Szerződés nélkül használják a bérlők a fűtés nélküli épületet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk 2021 februárjában jelentették be, hogy a szombathelyi MMIK üzemeltetése az önkormányzattól a magyar államhoz kerül. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető - írtuk korábban

De hiába van ennyi tulajdonosa az épületnek, úgy tűnik a sok bába között elvész a gyerek.

Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő a mai közgyűlésen arról beszélt, hogy az épületben működő Mesebolt Bábszínháznak jelenleg nincs szerződése az üzemeltető céggel. Az épületben nincs fűtés, jelenleg hősugárzókkal melegítik a helyiségeket, amivel 13-16 fokra tudnak felfűteni.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) képviselő azt mondta, hogy ő sem dolgozik melegebben, mint 16 fok. Egyébként pedig szerinte nincs még egy olyan intézmény, amire a közelmúltban elköltöttek volna 600 millió forintot. (Ekkora összegű felújításra tett ígéretet ugyanis az állam - szerk.)

Nincs portás, nincs fűtés, nincs takarítás - folytatta a témát Czeglédy Csaba (független) képviselő. Bödönből a Micimackó kinyalta a mézet, miután kinyalta már nem érdekes - tette hozzá, utalva arra, hogy az MMIK beleállt a tavaszi választási kampányba, sorra rendezte és fizette ki a Szombathely melletti településeken megrendezett koncerteket, amit Hende Csaba (Fidesz-KDNP) végiglátogatva kampányolt magának.

Nincs nyoma, hogy elköltött volna az állam 600 millió forintot a felújításra - emelte ki a képviselő.

Zárásként Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester azt mondta, hogy hivatalba lépésük egyik első dolga volt, hogy felvegyék a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy az épület minél jobb kezekben legyen. Ennek eredményeképpen sikerült megkötni azt a megállapodást, ami szerint a színházat és a bábszínházat az állammal közös fenntartásba adták, az MMIK üzemeltetését pedig átvette az állam. 600 millió forintot jelentettek be felújtásra, ennek azonban csupán töredékét költötték el erre, a maradék pénzből jelenleg is üzemeltetik az épületet. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után jelezte Melega Miklós képviselő, hogy munkahelyén, a Vas Megyei Levéltárban a jogszabályoknak megfelelően 18 fokra fűtik fel a helyiségeket. A félreértésért elnézést kérünk.


Helyreigazítás: L.Simon László már nem tagja a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány Védnöki testületének

Valamint a Népfőiskola már nem tulajdonosa a szombathelyi MMIK-t üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft-nek.

December 8-án közültünk cikket “Átvette az állam, teljesen hullik szét a szombathelyi MMIK” címmel.

Ahogy azt írásban jeleztük is, két korábban megjelent cikkünkből idéztünk, így a 2021. január 7-én megjelent “Újabb államosítás: Vidnyánszkyék átveszik a szombathelyi MMIK-t az AGORÁ-tól” és a 2021. augusztus 3-án közölt “Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK” című cikkeinkből emeltünk át szövegrészeket, ám úgy néz ki, nem kellő alapossággal tudattuk, hogy összeállításról van szó.

A Művészeti Népfőiskola Alapítvány sajtó helyreigazítási kérlemének eleget téve közöljük, hogy

a cikkben szereplő állításokkal ellentétben az alapítvány 2022. augusztus 30. napja óta nem rendelkezik üzletrésszel a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságban, annak nem tulajdonosa - ahogy az a cégjegyzékből bárki számára ingyenesen elérhetően megállapítható.

A cikkben szereplő állításokkal ellentétben a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány védnöki testületének L.Simon László fideszes országgyűlési képviselőként nem tagja, mivel L.Simon László 2021. szeptember 1. óta nem országgyűlési képviselő.

Az érintettektől elnézést kérünk. 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.