Decemberig elég drágán, januártól talán olcsóbban kapja majd a gázt Győr

Pintér Bence 2022-10-27 01:23:00
A Pannon-Víz és a víziközművagyon ügyében még nincs döntés.

Két fontos győri ügyről is csak a keddi közgyűlés legvégén, Pollreisz Balázs (MSZP) külön kérdése nyomán esett szó: a Pannon-Víz és a víziközművagyon államosítása ésa gázszerződés ugyan olyan ügyek voltak, amelyek tárgyalása rendkívüli közgyűlést is ért már idén, mindkét fronton nagy a csend. Pedig a Pannon-Víz ügyében Balla Jenő független képviselő kérdéssort is küldött egyébként a céget irányító Rácz Attilának, ám arra egy hónap alatt sem kapott választ.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) pedig a legutóbbi, szeptemberi közgyűlésen mondta, hogy aznap délután megy tárgyalni Budapestre – hivatalosan ezért nem ment a szentiváni civilek ezerfős lakossági fórumára –, azóta azonban nem nagyon mondott semmit az ügyről.

A keddi ülésen kiderült: még nincs döntés az ügyben, 

Dézsi Csaba András polgármester szerint tárgyalni kell tovább. Nem tiszta még pontosan szerinte, hogy hogy fog kinézni az a rendszer, amihez csatlakozni lehetne, és az sem ad támpontot, hogy Székesfehérvár például csatlakozott, Debrecen viszont nem. Szerinte akkor tud csatlakozni Győr, hogy pontosan hogy épül fel majd az állami cég, és amíg nem tudjuk meg, hogy ki határozza meg, hogy ki lesz a menedzsment, vagy hogy milyen fejlesztéseket terveznek Győrben.

Az is probléma viszont, ha a Pannon-Víz, ami Győr többségi tulajdonában van, nem tudja kifizetni a jövő évi energiaszámlákat. Az azonban biztos a polgármester szerint, hogy a legfontosabb az, hogy a vízellátás biztosított legyen. Ezen felül az is fontos, hogy ne gondolják azt Budapesten, hogy Győr gazdag város, itt nem kell fejleszteni.

Év végéig biztos drágán veszi a város a gázt

Pollreisz másik kérdése a város gázszerződésére vonatkozott, amelyről nem igazán kapott tájékoztatást a közgyűlés; mi is hónapok óta próbáljuk megtudni a Győr-Szoltól a részleteket, főleg azóta, mióta Dézsi polgármester december hónapra konkrét összeget mondott azzal kapcsolatban, hogy mennyibe fog kerülni a gáz: 5,5 milliárd forintba. Közben azonban az augusztusi csúcsról (339 euró/MWh) jelentősen bezuhant a gáz ára, aznap éppen 90 euró/MWh volt az aktuális piaci ár.

Kiderült azonban, hogy ez egyelőre nem érinti a város által fizetett magas árat, mivel azt az augusztusi árhoz rögzítve kötötték meg december végéig, bár lesz állami kompenzáció is később. A januártól érvényes árat viszont a mostani világpiaci árak alapján számolják majd, így az várhatóan kedvezőbb lesz.

Prédl Antal Győr-Szol-vezér mindezt úgy fogalmazta meg, hogy szerinte összességében azt lehet mondani, hogy egy jó szerződést kötöttek, viszont pontos összegeket nem tud mondani jövő évre. A decemberi összeg a már ismert ár és a korábbi évek fogyasztásának szorzatából jön ki.

A közgyűlés felvételén 2 óra 37 perctől tekinthető meg a két válasz:

Közgyűlés | ÉLŐ | 2022.10.25. 10:00

null

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.