600 milliárd forintba kerülne a győri kulturális negyed felépítése

Pintér Bence 2022-10-14 07:44:00
A színház felújítása 40 milliárd forint lett volna.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

A GyőrPlusz Rádió csütörtök reggeli adásának vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, szóba kerültek bizonyos beruházások is, például a vasútállomás felújítása, ahol jelenleg nem akadálymentesített az épület. Ennek kapcsán a polgármester a betelfonálónak elmondta, hogy az a probléma, hogy ez a MÁV épülete, és nem a városé. De a polgármester tárgyal a MÁV elnökével minden évben,

és az az elképzelés, hogy a Honvéd liget alatt legyen mélygarázs.

600 milliárd lenne a kultnegyed

Szó esett még aztán a kulturális negyed tervéről is, amelyet egyébként két éve nem mutat be Dézsi polgármester a nagyközönségnek, bár korábban még azt ígérte, hogy nagy roadshow lesz, amely során bemutatják a terveket. Ez elmaradt, és eleddig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora beruházást is jelentene egy teljesen új városrész felépítése.

A rádióműsorból kiderült, hogy a kulturális negyed felépítése mintegy 600 milliárd forintba kerülne.

Összehasonlításképp: a vízi élménypark 22 milliárdból fog megvalósulni (az eredetileg elképzelt 8 milliárd helyett), a Győri Nemzeti Színház és az előtte lévő tér felújítása pedig a tervek szerint 40 milliárd forintba került volna. A kulturális negyed ezek szerint a mostani tervek szerint 15-ször annyiba kerülne tehát, mint a színház felújítása.

Jelenleg erre nincs pénze a városnak egyáltalán – egyébként is a kormány támogatásáért kilincsel a projekthez már két és fél éve a polgármester –, de az országnak sem, és azt már Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is jelezte korábban, hogy szerintem nem reális az elképzelés.

Az is baj a polgármester szerint, hogy a város és az Audi korábbi megállapodása alapján 2027-ig az a felállás, hogy az Audi 10 milliárd forintot fizet adóként a város költségvetésébe, ezen pedig nem tudnak emelni. Azt azonban nem említette a polgármester, hogy az építményadót viszont megemelte, ez januártól lép majd életbe: 900 helyett 2000 Ft/m2 lesz az építményadó az üzleti célra használt ingatlanokra.

5,5 milliárd lesz a gázszámla csak decemberben

A polgármester elmondta azt is, hogy csak decemberben 5,5 milliárd forint lesz a gázszámla. Korábban érdeklődtünk a Győr-Szolnál, hogy mennyibe fog kerülni a gázszámla a teljes gázévben Győrben, miután Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester közzétette a nyáron, hogy ők 17 milliárd forintért fogják venni, de már pár héttel később is jóval magasabb volt az ár.

A Győr-Szol nem válaszolt a kérdésre, ezért most a polgármesteri közlés fényében újra elküdltük azt, hiszen ezek szerint mégis vannak erre vonatkozó adataik.

Mi is akartuk kérdezni a Dézsi Csaba Andrást, de nem kapcsoltak be minket a rádióba, utána pedig hiába vártuk a rádió épülete előtt, autója mellett a polgármestert, miután testőre észrevett minket, 48 percig nem jött ki az épületből, majd testőre elhajtott az autóval. Hogy Dézsi polgármester melyik kijáraton és milyen közlekedési eszközzel távozott, nem tudjuk.

Az adást itt hallgathatja vissza:

Az adásokat nem lehet visszahallgatni a GyőrPlusz felületein, mivel ezt a polgármester letiltotta. Ezért mi rögzíteni szoktuk, és az érdekesebb részeket, vagy adott esetben az egész műsorfolyamot közzétesszük, ugyanis az itt elhangzó információk szerintünk közérdekűek.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! A Befejezetlen Győr nevű TikTok-oldalunkra pedig itt lehet feliratkozni.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.