Így kaphat ingyenes LED-izzót az, aki nem akar fényképezkedni a győri polgármesterrel

Pintér Bence 2022-09-06 06:18:00
Nem kifejezetten győri az a LED-csereprogram, hanem országos, de Győr az egyetlen város, ahol a polgármester rátelepedett a dologra.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Röviden szerintem érdemes megemlékezni arról, hogy pantomimezi el a győri városvezetés azt, hogy csinál valamit: vegyük a most éppen leghangosabban propagált dolgot, a LED-izzócsere programot.

„Izzócsere-programot indít a győri önkormányzat” – számoltunk be július elején mi is kissé félrevezetően arról, hogy a CYEB nevű cég országos LED-izzócsere programot indít, amihez partnerként társulhatnak önkormányzatok is. Társult is hozzá például például Pécs, Kecskemét, Szolnok, Göd, Cegléd, egy sor kisebb önkormányzat de benne van ugyanez a csereprogram a szombathelyi és a székesfehérvári rezsitámogatási programban is, sokadik pontként.

Ehhez, amennyire értjük, az önkormányzatok annyival járulnak hozzá, hogy létrehoznak egy vagy több átvevőpontot, ahol a helyi lakosok át tudják venni a cégtől az ingyenes izzókat, és esetleg reklámozzák a dolgot.

Ehhez képest – és ez tévesztett meg minket is eleinte – Dézsi Csaba András győri polgármester a kezdettől fogva úgy beszél, mintha ez valamiféle egyedülálló győri kezdeményezés lenne, az erről szóló önkormányzati sajtóhírekben, nyolc perces videóban, grafikákon is mindig kiemelten „győri” LED-csereprogramként írnak az eseményről, és a polgármester természetesen képregénysorozatot is gyártatott az egész dologról, amelyben az ő figurája magyarázza el egy AC/DC-pólóban pontosan ugyanazokat a tényeket, amelyek a csereprogram honlapján is simán elérhetőek.

Ó igen, hiszen a csereprogramnak van egy saját oldala, ami pontosan ugyanazt tudja, mint a gyoriled.hu, csak itt nincsenek grafikák Dézsi polgármester vékonydongájú rajzfilmfigura-másáról. Amennyire néztük, csak a győri városháza igényelt külön honlapverziót magának – ahol ugye a főszereplő a polgármester –

és amennyire a többi város hirdetményeit megnéztük, sehol máshol nem kell átadóshow keretében átvenni a lámpákat személyesen a polgármestertől.

Ez a kissé megalázó procedúra úgy tűnik, hogy csak Dézsi Csaba András polgármester agyszüleménye, aki korábban ugya a Győr 750 érméket is csak úgy volt hajlandó odaadni a fiataloknak, ha azok személyesen tőle (vagy valamelyik alpolgármestertől) veszik azt át, és szüleik aláírják aláírják azt is, hogy fénykép készülhet róluk mindeközben, amit aztán az önkormányzat bármire használhat.

Most ugyanilyet tervez a LED-ekkel, tehát ezeket is majd egy műsor keretében, személyesen kell majd átvennie tőle a győri családoknak. Bizonyára fényképek is fognak készülni a jóságos polgármesterről, ahogy energiatakarékos izzókat oszt a dolgozó népnek. Kevés cezarománabb dolgot hallottam az elmúlt években, mint ez az egész történet: egy olyan országos programból gyárt személyes propagandát magának Dézsi Csaba András polgármester, amihez az önkormányzat az önimádatot kiszolgáló műsoron kívül semmit nem tesz hozzá.

El kell ismerni persze, ehhez is kell tehetség, és talán egy másik városban sem csaptak akkora hírverést a program körül, mint itt – csak közben felmerül a kérdés, hogy a rezsitámogatási program székesfehérvári vagy szombathelyi, LED-csere előtti öt-hat pontjához hasonlóan gondolkodott-e a város, van-e olyan állapotban a költségvetés, hogy megsegítsék az önkormányzat számára semmibe nem kerülő LED-izzókon kívül mással is a rezsiárak miatt nehéz helyzetbe kerülő győrieket?

Oké, hogy az önpromóhoz és az influenszerkedéshez van tehetség, de van-e tehetség a városvezetéshez?

A fent linkelt nyolc perces videóban Dézsi polgármestertől elhangzik: a rezsiterhek enyhítéséhez  „polgármesterként ennyit tudok hozzátenni” – tehát annyit, amit Felsőpákonytól Ceglédig bármelyik másik magyarországi önkormányzat, plusz még azt, hogy átadóműsort és személyi kultuszt építő grafikát is gyártat a nagy semmi kapcsán.

Lényeg a lényeg: a központi ledcsere.hun az adatok megadásával pontosan ugyanúgy lehet regisztrálni, mint a dézsiesített gyoriled.hun, és ugyanúgy lehet igényelni a LED-eket. Hogy ebben az esetben hogy lehet átvenni, azt nem tudjuk pontosan, elvileg erről lehet egyezkedni a céggel, bár számos átvevőpontot be is lehet akár jelölni a regisztráció végén. Ezek közül egyik sem esik kifejezetten közel Győrhöz – talán Fehérvárcsurgó van a legközelebb –, de ezeken a helyeken biztosan győripolgármester-mentesen lehet átvenni az igényelt ingyenes LED-izzókat, a megalázó átadóműsor nélkül.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.