Akár mégis megépülhet a fakitermelő út a Kőszegi-hegységen, immáron hatósági engedély nélkül

Nagy Donát 2022-08-06 08:18:06
Két éve a helyiek ellenállása miatt visszakozott a fakitermelő út megépítésétől az erdészet, az új kormányrendelet azonban lehetőséget ad rá, hogy hatósági engedély nélkül is elinduljon az építkezés az erdőben.

Ahogy azt mi is megírtuk, augusztus 5-től egy új kormányrendelet szerint úgy is ki lehet vágni egy egész akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat. De nem csak ez szerepel a rendeletben, hanem hogy ezentúl

állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.

Talán olvasóink is emlékeznek arra, hogy 2020 nyarán a Kőszegi-hegységben egy új utat akartak vágni a kitermelés bővítése végett. Ezt az elejétől kezdve végig követtük, a már évek óta asztalon lévő terveket a 2019-es őszi önkormányzati választások után élesítették. Az ötlet az volt, hogy a Kőszegi-hegyre egy vadonatúj utat építenek a kamionforgalomnak, a teherautók pedig a hegyen kitermelt fát szállították volna el. A kezdeményezés a környéken élők heves tiltakozását váltotta ki

 Bár időközben több alternatíva is felmerült, úgy nézett ki, hogy az út megépítése sziklaszilárd alapokon áll. A témában számos cikkünk jelent meg, ugyanakkor az erdészet teljesen elzárkózott attól, hogy a fakitermelő úttal kapcsolatban kommunikáljon a sajtóval.

Az útra amúgy azért volt szüksége az erdészetnek, mert a Kőszegi-hegységen a kivágott fákat korábban más útvonalon, először Kőszegen át, majd többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok. A zajterhelés miatt aztán sorra kitiltották a települések a nehéz járműveket az útjaikról, így a Szombathelyi Erdészeti Zrt. új, úgynevezett erdészet feltáróutat akart építtetni a Meszes-völgyön keresztül.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A tervekről Huber László projektmenedzserrel sikerült érdemben beszélnünk, de Bugán József, az építtető erdészet vezérigazgatója a feltett kérdéseinkre már nem válaszolt, csak egy sablonlevelet írt. Megpróbáltunk információhoz jutni a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyelőbizottságának elnökétől is, és bár Dr. Borovics Attila ezért a munkájáért akkor havi bruttó 300.000 forint közpénzt kapott, csak az erdészet már megküldött semmitmondó válaszát ismételte meg, az aláírást kicserélve.

Magyar Közút szerint egyébként a tervezett erdészeti útnak új kereszteződést is ki kellett volna építeni, de őket hivatalosan nem keresték meg a terveztetés miatt.

Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere szintén érdemben válaszolt nekünk, azt írta, amennyiben szükséges, a frissen átadott Pogányi úton megtiltja a teherautóforgalmat a balesetveszély és a zajterhelés miatt, így arra nem is járhatnának a fával megrakott kamionok. Ennek okán utánanéztünk, hogy noha a hatástanulmányban egy téves indok miatt elvetik, de Ausztria felé is épülhetne erdészeti út.

Úgy tűnt egyébként, hogy az erdészet mindenképpen a Meszes-völggyel számol, hiszen alternatív útvonalak miatt a többi településsel nem is keresték a kapcsolatot.

A Meszes-völgyben viszont nagy ellenállást váltott ki a tervezett út. A civilek már a kezdetekkor is ellenezték, hogy a pihenésüket felváltsák a hajnalban a hegyre igyekvő teherautók zaja. A kőszegi Momentum közel 2000 tiltakozó aláírást gyűjtött be, a környéken pedig mi is tettünk egy megnyugtató sétát.

A helyiek véleményét Kőszeg önkormányzata e-mailben várta, ahová több levél is érkezett. Megkérdeztük a térség országgyűlési képviselőjét is, mit gondol a fejleményekről, Ágh Péter (Fidesz-KDNP) azt mondta, kíváncsi, milyen levelek fognak beérkezni, de többet nem kívánt hozzáfűzni az eseményekhez.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Később aztán közmeghallgatást tartottak az ügyben, bár a tanácskozás – nevével ellentétben – mégsem szólt mindenkinek. A kőszegi lakosok mellett az ugytudjuk.hu szerkesztőségét sem engedték be a kőszegi vár Jurisics-termébe. A közmeghallgatás hanganyaga később néhány napon belül felkerült az internetre.

Végül egy apróságon csúszott el a fakitermelő út építése, ugyanis nem tudott elegendő csereerdőt kijelölni az Erdészet az építkezés miatt kivágott fák pótlására.

Most azonban a kormány új rendelete szerint minden akadály elhárult, hiszen ahogyan cikkünk elején is fogalmaztunk, nem lesz szükség hatósági engedélyre a fakitermeléshez szükséges út megépítéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor indul az útépítés az erdőn keresztül, e-mailben érdeklődtünk mind a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél, mind a kőszegi önkormányzatnál. Amint új információink lesznek a beruházásról, természetesen közzétesszük azt.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.