Folytatódik a hallgatói létszám emelkedése az ELTE szombathelyi képzésein

Pintér Bence 2022-07-25 17:01:18
Július 21-én este nyolc óra után hozták nyilvánosságra a 2022 szeptemberében induló képzések ponthatárait. 

Folytatódik a hallgatói létszám emelkedése az ELTE Savaria Egyetemi Központban – derül ki az egyetem közleményéből. A július 21-én véglegessé vált felvételi adatok alapján a 2019-től tartó folyamatos hallgatói létszám bővülésről számolnak be az ELTE szombathelyi képzéseit tekintve. A 2017 februárja óta az ELTE-hez tartozó szombathelyi campusra felvételt nyert hallgatók összlétszáma a normál felvételi eljárásban idén 717 fő. (2019-ben ez 591 fő, 2020-ban 642 fő, 2021-ben 701 fő volt.)

Tehát a 2017 óta az ELTE szombathelyi képzései egyre népszerűbbek a régió fiataljai körében, a hallgatói létszám folyamatosan emelkedik. 

A közlemény szerint dinamikus emelkedést mutatnak az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának szombathelyi képzései. Az idei évtől, a felvett hallgatók létszámának tekintetében, a második legjelentősebb képzési portfólióval rendelkezik a kar. A Kar szombathelyi képzéseire idén 173 fő jutott be, mely további növekedés a tavalyi létszámhoz (146 fő) képest. A jelentős növekedés a pszichológia és a sportszervezés alapszakoknak köszönhető. Idén 74 fő kezdi meg tanulmányait Szombathelyen pszichológia alapszakon, sportszervezés szakon ez a szám 34 fő. Pszichológia szakon idén tovább folytatódik a mesterszintű képzés is.

A felvett hallgatók létszámának tekintetében a harmadik legjelentősebb képzési portfólióval Szombathelyen az ELTE Társadalomtudományi Kara rendelkezik 157 fő felvett elsőéves hallgatóval.

Fontos megemlíteni, hogy a kar szombathelyi képzései gazdálkodási, kereskedelmi és turizmus területeken alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben is büszkélkedhet felvett elsőéves hallgatókkal. Említést érdemel, hogy az államilag támogatott gazdaságtudományi alapszakokra felvételt nyert hallgatók fele több, mint 400 pont felett nyert felvételt Szombathelyre.

Az ELTE Informatikai Karának szombathelyi képzéseire idén 139 fő jutott be. Továbbra is meghatározó a kar képzései között programtervező informatikus (felsőoktatási szakképzés, alapképzés és mesterképzésben is), a gépészmérnök (alapképzés, duális képzés) valamint ismét induló műszaki menedzser alapszak is. A gépészmérnök képzés esetében külön érdemes kiemelni az angol nyelven induló alap- és mesterképzést is.

A gépészmérnök képzésen idén tovább folytatódott a felvételi pontszám emelkedése, ami a szakra bekerülő hallgatói minőséget is erősíti (2021-ben 313 pont, 2022-ben 320 pont).

A műszaki képzéseken a 27 fő gépészmérnök alapszak és a 10 fő műszaki menedzser alapszak mellett már biztosan lesz 17 fő hallgató az angol gépész BSc-ben és még 8 fő az angol gépész MSc-ben. Ez összesen 62 fő.

Az programtervező informatikus alapképzés szoftvermérnök szakirányára magas ponthatár mellett (337 pont) is évről-évre több hallgatót tudunk beiskolázni (2021-ben 42 fő, 2022-ben 50 fő) és az informatikus fejlesztő felsőoktatási szakképzés hallgatóival (további 21 fő) is bővül az informatikus képzés hallgatói közössége. Külön említést érdemel a 6 fő angol nyelvű programtervező informatikus mesterképzésre felvételt nyert hallgató is.

Pótfelvételi ideje: 2022. július végétől vélhetően augusztus elejéig a felvi.hu oldalon keresztül.

A pótfelvételi jelentkezés során a Szombathelyen induló képzéseket az ELTE-BDPK és az ELTE-karok alatt kell keresni, jellemzően úgy, hogy a szak nevében zárójelben a „Szombathely” szó szerepel. Pl.: ELTE-BDPK anglisztika és ELTE-TÁTK gazdálkodási és menedzsment (Szombathely).

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”