2020 márciusa óta nem látogatható a kőszegi uszoda, de még mindig nem tudni, mikor nyithat ki újra az épület

Fehér Buda 2022-07-21 12:02:55
Közben már az uszoda ponyvája is leszakadt, egyelőre nincsenek konkrét tervek a probléma megoldására.

2000. szeptember huszadikán nyitotta meg a kapuit a Dr. Nagy László EGYMI uszodája. Az épületet akkor javarészt Phare-CBC finanszírozásból húzták fel, összesen 731 ezer 360 eurót költöttek rá. Ebből egy 6x11 méter és egy 11x25 méter medencét alakítottak ki.

Az évek során az uszodát többször is be kellett zárni. Az állam 2012-ben vette át az épületet az uszodát ekkor már évek óta nem sikerült nyereségesen üzemeltetni, több milliós hiány keletkezett, ezt rendre a kőszegi önkormányzatnak kellett pótolnia. 

Végül aztán 2012. júniusában, karbantartás miatt zárta be a kapuit a létesítmény. Az uszodát aztán több mint négy millió forintból tették rendbe, fél évvel később nyitották meg újra a kőszegi úszók előtt.

Az uszoda azonban egy úgynevezett sátorfedést kapott, ami ideiglenes megoldásnak jó volt, de a szakemberek már az átadás előtt szóltak, hogy

nagyjából 10-15 év lesz a sátor élettartama.

Nem is lett volna ezzel semmi baj, ha időközben lecserélik a sátrat, ám nem így lett.

Az uszodát aztán 2020. márciusában, a koronavírus-járvány kirobbanásakor, mint minden más hasonló uszodát, bezárták. A korlátozások feloldásával aztán a magyar uszodák szépen lassan visszatértek a turisztikai véráramba, a kőszegi viszont kimaradt ebből. Az épületet azóta sem nyitották meg újra.

Sőt, nemrég olyan képek kezdtek terjedni a közösségi oldalakon, amelyeken az látható, hogy bejött a jóslat, a sátorfedés több mint húsz évvel az átadó után végül megadta magát. A ponyva leszakadt, jelenleg is az épület oldalán lóg egy hatalmas darabja. 

Fotó: Facebook

Úgy értesültünk, városnak több ötlete is van arra, hogyan lehetne fenntarthatóbbá tenni az uszodát. Az intézmény vezetése például eljátszott azzal a gondolattal, hogy az épület mellé felhúznak egy műjégpályát is, mivel a kompresszorból felszabaduló hő hasznosításával a melegvíz fűtése megoldható, valamint a műjégpálya beton felülete nyáron szolárként üzemelne. Ha minden jól megy, ehhez a jövőben egy energiatakarékossági pályázatot fognak benyújtani.

Megkerestük tehát Básthy Bélát (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármesterét, hogy rákérdezzünk, látogatható lenne-e a jelenlegi állapotában az uszoda, valamint arra, hogy mikorra várható, hogy újból megnyisson. A polgármester a válaszában leírta, hogy a felújításra szoruló állami tulajdonú kőszegi uszoda 2020. márciustól, a veszélyhelyzet kihirdetése óta tart zárva, az üzemeltető Sárvári Tankerület tájékoztatása szerint jelenlegi állapotában megnyitása nem lehetséges. Básthy szerint Kőszeg egésze, de

különösen a kőszegi úszásoktatás, a sportolók edzés lehetősége, valamint az egészségügyi okokból úszó közönség számára is nagyon fontos az uszoda működése,

ezért Ágh Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő közreműködését is kérték a probléma megoldása érdekében. 

Fotó: Facebook

Ágh meghívására aztán 2021-ben a  sportérlétesítményekért felelős Sárfalvi Péter helyettes államtitkár is látogatást tett a létesítményben, így a probléma az illetékes minisztérium előtt is ismertté vált. Básthy reméli, hogy ezeknek köszönhetően minél hamarabb sor kerülhet a leszakadt ponyva javítására.

Megkerestük a Sárvári Tankerületet, az uszoda üzemeltetőjét, hogy tőlük is megtudakoljuk, mikor nyithat újra az uszoda. Rozmán Lászlótól, a tankerületi igazgatótól azt a választ kaptuk, hogy a tetőzet, a gépészet és a medencetér felújítására több forgatókönyvvel rendelkezik a működtető Sárvári Tankerületi Központ. A megoldási formákat jelenleg együttműködésben keresik a kőszegi önkormányzattal, eközben a tanulók úszásoktatását más uszodák igénybevételével biztosítja a tankerület.

Az uszoda tehát már több éve várja, hogy visszatérjenek az úszók a falai közé. Megoldásra azonban jelenleg csak tervek vannak, így egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mikor nyit ki újra.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.