Giczy József: A rendszerváltás óta Kőszeg csak egy helyben topog

Farkas Bazsi 2022-06-25 16:01:00
A kőszegi időközi választáson induló Mi Hazánk jelöltje az Ugytudjuknak a kettes körzet és Kőszeg legnagyobb feladatairól is beszélt.

Vasárnap tartanak időközi választást Kőszegen. Erre azért van szükség, mert a település kettes körzetének képviselője, a Fidesz-KDNP frakciójának tagja, Kiss Zoltán lemondott mandátumáról. A most kiírt választáson a körzet képviseletére hárman jelentkeztek. A Fidesz-KDNP, a Kőszegen csupán néhány éve élő Csiki Istvánt indítja. Bányai-Németh Gábor neve a Momentum logójával szerepel a szavazólapon. A Mi Hazánk pedig a 2010 és 2014 között a kőszegi testületben már rutint szerzett Giczy Józsefet indítja. Vele beszélgettünk. 

Fotó: Giczy József Facebook

Mit lát jelenleg a kőszegi 2-es körzet legnagyobb problémájának, illetve komplexen kezelve Kőszeg mostani legnagyobb feladatának?

Ahogy Ön is mondta ez egy nagyon összetett dolog. Aki tehát két, három feladat kiemelésével azt mondja, hogy ennyi az elvégzendő munka az egész egyszerűen nem mond igazat. De menjünk mégis sorjában. A körzetnek vannak jellemzői. Egyrészről sok olyan lakó van itt, akik évtizedekkel ezelőtt építkeztek ide, sok az idős lakó. Másrészről pedig, sok a fiatal, az új lakó, egy fajta betelepülés jellemzi a környéket. Csakhogy - sajnos - az új építkezéseknek nem volt meg az infrastrukturális alapja. Ez egy komoly hiányossága a körzetnek. 

A városra áttérve már nagyobb baj. A rendszerváltás óta a mindenkori városvezetés nagy adóssága az, hogy nincsen Kőszegen ipar, a turisztikai fejlesztés nem történt meg. Helyben nincsen semmi, ami biztos munkát adna a fiataloknak, nem véletlenül hagyják el sokan a várost.

El kellene jutnunk oda, hogy ne csak segélyekből, és adományokból, vagyis pályázati pénzeknek nevezett forrásokból lehessen fenntartani Kőszeget. 

Jelen pillanatban 7-4 arányú a Fidesz-KDNP javára a kőszegi képviselő-testület összetétele. Amennyiben Ön kapna bizalmat a választóktól sem lenne veszélyben a kormánypárt többsége. Mégis miért szavazzanak így is Önre a polgárok?

Nem lenne kényelmes többsége a Fidesznek abban az esetben, ha mandátumot kapnék. Egész egyszerűen nem lehetne hiányzója a Fidesz-KDNP frakciónak. Arról nem is beszélve, hogy véleményem szerint igenis kell egy kontroll a testületbe. Nem az a fajta ember vagyok, aki csakis azért utasít el mindent élből, mert ellenzéki, annak azonban igenis igaznak kell lennie, hogy a képviselők semmi mást, mint a település és az abban élőknek az érdekeit szem előtt tartva hozzanak döntéseket. 

Ellenfeleimről pedig ha szólhatok pár szót, akkor megjegyezném, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje, Csiki István valószínű egy jó szándékú ember, ám a kőszegiek számára alig ismert, korából fakadóan pedig tapasztalatlan fiatalember. 

Bányai-Németh Gábor pedig annak a Momentumnak a színeiben indul el, amelynek nincsen létjogosultsága Kőszegen. Ez ugyanis egy mindig is egy konzervatív, polgári város volt. 

Fotó: Giczy József Facebook

Jómagam korábban 4 évig voltam képviselő, elég sok eredményt elértem akkor. Most ismét sokat tudnék tenni a közösségért. 

A Momentumnak azonban nincsen létjogosultsága Kőszegen. Az emberek talán nem hiszik, hogy bizonyítottam voltam 4 évig képviselő, elég sok eredményt tudtam elérni. Képviselőként sokkal többet tudnék tenni. Kapásból nem utasítottam el mindent, az itt élők érdekeit néztem mindig is.

Hogyan tudná képviselni a Mi Hazánkat a testületben? Egyáltalán egy körzet képviselőjének feladata ez?

Valamelyest igen. A párt Virradat programja ugyanis kivetíthető mindenhova legyen az kis, vagy nagy település. Kőszegre a programból az élhetőségre, a biztonság megteremtésére és fiatalok helyben tartására lehet levetíteni. Ezek közül a helyi közbiztonság megteremtése lenne a legfontosabb. Egy helyi irányítású rendfenntartó egység, előnyére válna a városnak.

De a háziorvosi problémák megoldására is bőven lehetne használni. Ennek legelső lépésének kell lennie a helyi feltételének megteremtése. 

Nincsen a városnak szabadidőközpontja, nincsen Kőszegnek strandja. Ezt akár külsős vállalkozó beiktatásával is lehetne orvosolni. Tisztában vagyok vele, hogy ezeket egy mandátummal nem lehet egyik napról a másikra megoldani. De az együtt gondolkodáshoz igenis fontos, hogy ismerjük és beszéljünk a problémákról.

A kőszegiek jó része Ausztriába jár dolgozni. Ugyanakkor a városban érezhetően kevesebb az osztrák, akik korábban itt költötték el a pénzüket. Ugyanis azok a helyiek, akik Ausztriában keresik a pénzt, azt jó részt kint is költik el. A szolgáltatók többsége éppen ezért jórészt csak vegetálnak. Ha lenne egy pezsgő turisztikai város, lenne komoly ipari terület, működő iparral, akkor Kőszeg elkezdhetne ismét fejlődni. 

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.