A jövő héten újból elstartol a Bloomsday Szombathelyen

Fehér Buda 2022-06-07 14:32:53
Egy rakás programmal készülnek a szervezők június 16., és 17-én.

Idén újból megrendezik Szombathelyen a Bloomsday-t, azaz azt a napot, amikor a szombathelyiek James Joyce ír író előtt tisztelegnek. A Bloomsday kezdetben csak Írországban tartották meg, az ünneplők eredetileg egy-egy korsó sörrel tisztelegtek Joyce előtt. Mára azonban már nemzetközivé vált az évente megtartott irodalmi ünnep, mely nevét James Joyce Ulysses című művének egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta. Az ünnepet a hagyomány szerint azon a napon tartják, amelyen a regény cselekménye játszódik, 1904-ben. 

A Bloomsday szombathelyi különlegessége az, hogy az Ulysses főszereplőjének édesapja Szombathelyről vándorolt ki Dublinba. A regék szerint Joyce véletlenszerűen rábökött a térképre, így landolt Szombathelyen Virág Rudolf, egyes elképzelések szerint viszont az író valós szombathelyi személyről mintázta a karakterét, akivel Triesztben találkozott.

A szombathelyi Bloomsday részletes porgramját itt böngészhetitek:

2022. június 16. csütörtök

14.00 Megnyitó és a szombathelyi Bloom Díj ünnepélyes átadása (Joyce szobor – Fő tér)

•    Köszöntő beszédet mond Ronan Gargan ,az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete és dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere.

•    Szombathelyi Bloom Díj átadása – A díjat átadja Ronan Gargan, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete, dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere és Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere

•    A megnyitón közreműködik Holdosi Attila és Újvári Tímea.

Fotó: Savaria Fórum

14.30 Bloomnapi pecsételés

A hagyományos pecsételés idén sem marad el, a Fő tér és a Rákóczi Ferenc utca közé kerülnek a hagyományos porcukros feliratok. Idén az ULYSSES 100 és a BLOOMSDAY szövegek kerülnek az utcára. Bárki csatlakozhat, közösségi akció!

15.00 Murális Műhely-projekt

Az Ulysses 3. és 4.  fejezetének képzőművészeti adaptációja falfestmény formájában. Helyszín: Szombathely Belváros – Zrínyi utca – Batthyány tér.

Alkotók: Szabó Eszter (Leopold Bloom Díj - 2021), és Aideen Barry (Írország)

Szakmai koordinátor: Szántó István

Az alkotásokat bemutatják: Salamon Júlia művészettörténész, Szántó István szakmai koordinátor és az alkotók.

A murális alkotások átadása: 2022. június 16. csütörtök 15.00 – 15.30

15.30 Eredet – Tárgyak Leopold Bloom hagyatékából – T. Takács Tibor és TAG művészeti csoport utcakiállítása (Rákóczi Ferenc utca)

T. Takács Tibor és barátai a múlt és a bloom-i hagyaték eddig ismeretlen kincseit, talált tárgyait mutatják be sajátos művészeti koncepcióval. A kiállítást megnyitja: Feiszt György.

15.30 Sörcsapolás

A szombathelyi, de az írországi Bloomsday-ek klasszikus eleme egyaránt a Guinness sör csapolása. Itt mindenkinek jut egy pohárral!

15.30 Ulysses inspirációk - Az ELTE-SEK Vizuális Művészeti tanszék hallgatóinak kiállítása (Schrammel – gyűjtemény és Rákóczi F. utca)

A Savaria Egyetemi Központ vizuális szakos hallgatói idén ismét csatlakoznak a Bloomsday eseményeihez, most a 100 éves regényből származó inspirációik jelennek meg a kiállítótérben. A grafikai lapokat a Tanszék Képalkotás szakos másod és végzős hallgatói készítették, a regény kiadásának 100. évfordulójára.

Betűarcok – Illusztrációk James Joyce: Ulysses c regényéhez – Szabadtéri kiállítás (Rákóczi F. utca)

A műveket készítette, Szentgyörgyvári Ivett végzős Képalkotás szakos hallgató

16.00-17.30 Dublin-Szombathely korridor - előadások (Szombathelyi Képtár)

  1. Dublin-Bloomsday – az ír Bloomsday-k története – Ronan Gargan nagykövet úr előadása
  2. Amit írként tudok az Ulyssesről – John Ward, a Leopold Bloom Képzőművészeti díj alapítója
  3. 100 éves az Ulysses – Takács Ferenc irodalomtörténész, a Joyce Társaság elnöke
  4. Köztéri művészet, a hagyományos emlékezésen túl – Nagy Csaba előadása

Az előadókat köszönti Horváth Soma SZMJV alpolgármestere

17.00 Túlzás koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

Tehetséges szombathelyi art-pop zenekar. Előttük a jövő, mögöttük a…

17.30 Slow Animals – Westwerk Egyesület kiállítás megnyitó (Képtár)

 A kiállítást három tematika köré csoportosul, „Plant blindness” – Növényvakság

 „What is it like to be a plant?” – Milyen érzés növénynek lenni? „Slow animals” – Lassú állatok, amelyekre a meghívott művészek reflektálnak alkotásaikon keresztül.

 A kiállítást a Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesület szervezi.

Kurátorok: Baki Orsolya és Farkas Imre

Támogatók: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, NEA

A kiállítás szeptember 4-ig látogatható.

18.30 Mit tehetnék? Megnövök! - Erményi Mátyás kiállítása (Új Irokéz Galéria - Képtár)

Megnyitja: Batykó Róbert, festőművész

Erményi Mátyás 2021-ben robbant be a magyar festészeti köztudatba animációs filmek vizualitását megidéző képeivel. A művész a Bloomsday alkalmából megrendezett önálló kiállításán a szombathelyi közönség több közelmúltban festett festmény-sorozatának válogatott darabjával is megismerkedhet, olyanokkal is, amelyek már magángyűjteményeket gazdagítanak.

19.00 Ricsárdgír koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

A Ricsárdgír zenekar 2010-ben alakult Szentendrén, önmagát art-fart poppot játszó összművészeti haccacáréként aposztrofálja. A budapesti underground egyik kortárs meghatározó produkciója, a magyarországi trash, mint műfaj tökéletes megtestesítője és talán megújítója. Az elmúlt pár évben közel kétszáz klub és fesztivál koncertet adtak, felléptek már minden fontosabb országosan is ismert klubban és fesztiválon, de ugye mi számít fontosnak? A zenekarnak eddig három lemeze jelent meg. Harmadik lemezük 2019 decemberében debütált a Rise of the Koala. Az amerikai MTV azt írta róluk, hogy „the funniest band in Hungary is here” – bármit is jelentsen! A 2019-ben megjelent SzintisLacit meg nem is kell magyarázni.

21.00 PUK Disco – DJ BarnaMás és RPP (Zsinagóga Udvar)

Az idén 20 éves PUK csoport meghatározó tagjainak zenés estje!

2022. június 17. péntek

12.00-18.00 Random paint projekt – Leopold Bloom sétány (Nagyszínpad előtti tér)

Egy hatalmas Leopold Bloom felirat készül el közösségi alkotásként a Rákóczi Ferenc utcában!

15.00 Együtt – beszélgetés szombathelyi írónőkkel (Zsinagóga Udvar)

Kéner Balázs beszélgetése 5 szombathelyi kötődésű írónővel. A beszélgetés résztvevői: Németh Krisztina, Náray Mia, Rozán Eszter, Marton Emma és Kőszegi-Arbeiter Anita.

16.00 Murális Műhely tárlatvezetés (Thököly u.-Karinthy u.-Zrínyi u.)

A Murális Műhely projekt négy elkészült alkotásának tárlatvezetése Salamon Júlia művészettörténész és Szántó István festőművész kommentárjaival

17.00 Joyce irodalmi klub megalakulása (Zsinagóga Udvar)

Vincze Bence és barátai nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen a céljuk az, hogy létrejöjjön szombathelyi kötődésű irodalmárokból és irodalomkedvelőkből a Joyce Irodalmi Klub! Eljött az első kapavágás ideje…

17.30 Párhuzamos könyvbemutató (Zsinagóga Udvar)

Két szombathelyi kötődésű költő, Kustos Júlia és Fehér Renátó új kötetének bemutatója. Beszélgetőtárs: Vincze Bence

19.00 Kugler koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

Szombathelyi bázisú zenekar vagyunk, 2020 elején kezdtünk próbálni, de a jelenlegi felállás csak pár hónapja alakult ki. Fő csapásiràny a ska, de kalandozunk kicsit a soul és a reggae területére is. A tagok olyan zenekarokból lehetnek ismerősek, mint a Tizenhét, HomoSkapiens, Ska Tunes és a Derkovbois.

20.00 Bara akusztik (Zsinagóga Udvar)

Mag Barbara és Baráth Tibor chill-out-os estje.

21.00 Firkin koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)

Az őrült ír zenekart 2008 nyarán alapította Péter János fuvolás. A FIRKIN-t, amely a modern ír kocsmazene féktelenül vidám műfaját honosítja meg Magyarországon.Azzal a nem titkolt szándékkal állt össze ez a kitűnő képességű csapat, hogy lazítson, kikapcsoljon, megpörgessen, energiával és jókedvvel töltsön fel minden járót és kelőt. A régi M.É.Z. és a Shannon.hu legjobb hangulatait hozta át a fuvolás új bandájába. A sokak által már ismert ír nóták, mint például a Whiskey in the Jar, Wild Rover a FIRKIN előadásában friss, dinamikus ízt kapnak.Az új FIRKIN-daloktól láb, szív, fej nem marad szárazon!A Pogues és Nyugat-Európában nagyon népszerű Flogging Molly, Dropkick Murphys nyomdokain haladó - és slágereit is játszó - banda októbertől vágtázik a magyar ugaron és a külföldi réteken.

22.00 Bara akusztik (Zsinagóga Udvar)

Folyt. köv.

Mindkét nap gasztronómia és kézműves vásár a lezárt Rákóczi Ferenc utcában: Food Truck kocsik, kézműves és ír sörök. Folyamatos kiállítások a Képtárban és a Schrammel gyűjteményben.

Gasztronómia: FélKilences, Csíkos Hotdogos, Moló, Füleppék, Szimfónia

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”