Győri főépítész: A legjobb jogi szakmai tudásunk szerint raktuk össze az új változtatási tilalmat

Pintér Bence 2022-05-24 16:41:00
Harmadszor is nekifut a győri városvezetés a széleskörű változtatási tilalomnak, eközben a polgármester korábban jelzett szándékai ellenére egyelőre mégis rövid távra szerződik a város autóbuszos személyszállításra. Az is kiderült, hogy a Tatai úti lakópark ügyében valóban vétózott a földhivatal és a kormányhivatal.

Kedden találkozott a Győri Önkormányzat Városstratégiai Bizottsága, az ülésen négy napirendi pontot tárgyaltak. Első körben az autóbuszos személyszállításra kiírandó új tendert tárgyalták a bizottság tagjai.

Jelenleg a Volánbusz végzi ezt a szolgáltatást a városban, de Dézsi Csaba András polgármester többször is összerúgta a port a céggel.

2020 végén azt nyilatkozta, hogy „pofátlan” számlát nyújtott be a Volán: ebben a cikkben jártunk utána szakemberek segítségével, hogy egyébként vajon tényleg pofátlan-e az összeg, amit a cég a város buszainak üzemeltetésére kér. Mindezt egy évvel azután, hogy az alulfinanszírozottság miatt kialakuló sofőrhiány és az elöregedő járműpark miatt 2019 őszén nagyon komoly zavarok voltak a buszközlekedésben Győrben, amelyet végül nagyjából megoldottak az ide vezényelt új buszokkal.

Legutóbb idén április végén jelezte, hogy most nem egy, hanem tíz évre szeretnének szerződni a céggel, aki megnyeri a tendert, egyben reményét fejezte ki, hogy ezen nem csak az állami tulajdonú Volánbusz fog indulni. A napirendi pont kapcsán Borsi Róbert fideszes képviselő szólalt fel, azt kérdezte, hogy potenciálisan hány pályázó várható a kiírásra, illetve azt, hogy miért rövid távra szerződik a város. Dr. Sik Sándor, a bizottság fideszes vezetője is feltett egy kérdést, mégpedig azt, hogy eltérhet-e a tender győztese az áraktól, ha esetleg növekedik az üzemanyagár.

A Városfejlesztési Főosztály vezetője, Frank István elmondta: nem tudják, hányan fognak jelentkezni, de több városban is volt már „kihívója” a Volánnak. Elmondta azt is, hogy a város valóban hosszú távra akar szerződni a jövőben, de ezt először meg kell vizsgálniuk, erre is fogják használni a nemrég megkapott egymilliárdos állami forrást. A bizottság elnökének kérdésére elmondta: a szerződés alapján nincs lehetősége a győztesnek eltérnie a szerződött áraktól.

Bárány István független képviselő a napirendi pont kapcsán arról beszélt: a buszok vonalhálózatát át kell gondolni, hiszen fejlődött a város, például Vízivárosban alig jár busz. Ezen felül a járatsűrűség is komoly probléma: szerinte eddig arra koncentrált a város, hogy legyenek jó buszok, de szerinte azzal kéne foglalkozni, hogy feltárják a szükségleteket, és átgondolják a város tömegközlekedését, mivel jelenleg többen választják az autót csak azért, mert a buszhálózat nem megfelelő. Hozzátette: ilyen irányú kutatásokat régóta folytatnak a győri egyetemen.

Frank István elmondta: az imént említett projekt keretében a városvezetés ezt is fogja vizsgálni, illetve az a célja, hogy a menetrendek, vonalhálózat szerkesztését saját hatáskörben az önkormányzat végezné el, nem pedig a leendő, hosszútávon szolgáltató győztes cégnek szerveznék ki. Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő jelezte: örülne, ha ez létrejönne, és annak is, ha végre hosszútávú tendert írna ki a város, mert egy évre a Volánon kívül senki nem akar majd szerződni.

Borsi Róbert visszakapta a szót, elmondta: szerinte igaza van Sik Sándornak, biztosra kell menni, és olyan szerződést kell kötni, amely alapján nem a város viseli egyedül a legrizikósabb költségtételeket,

kérdés szerinte, hogy egy ilyen komolyabban szabályozott kiírásnál lenne-e pályázó. Egyúttal felhívta Bárány István figyelmét, hogy idén is módosult a menetrend, tehát az önkormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy naprakész legyen a vonalhálózat.

Ezután az építési szabályzatot és a szabályozási tervet módosították két esetben.

Három a magyar igazság: ismét itt a kétszer elkaszált változtatási tilalom

Mint azt legutóbb itt összefoglaltuk, Dézsi Csaba András győri polgármester nagyon szeretné, ha az engedélye nélkül Győrben nem épülhetne fel semmi. Először 2021 májusában rendelt el majdnem az egész városra változtatási tilalmat, ám ezt a rendeletet megtámadta a megyei kormányhivatal, végül pedig a Kúria úgy döntött, hogy az önkormányzat túllépett a hatáskörén, és eltörölte a rendeletet.

Ezután a polgármester és csapata a Kúria által jelzett problémákat látszólag orvosolva, de a szakmai szereplőkkel érdemben továbbra sem egyeztetve októberben új rendeletet alkotott. Ezt ismét megtámadta a kormányhivatal, és a Kúria ismét – most más indokkal – kimondta, hogy a változtatási tilalomról szóló rendelet törvénytelen volt, ráadásul visszaható hatállyal tette meg ezt, magyarán szólva ha a rendelet miatt bárki hátrány ért az elmúlt hónapokban, akár be is perelheti a várost.

Most pedig, alig pár héttel a legutóbbi Kúria-döntés után itt van a széleskörű változtatási tilalom harmadik verziója.

A bizottság ülésén az ügyben először Pollreisz Balázs szólalt fel, először megjegyezte, hogy mintha folyamatosan erről az ügyről szavaznának. Emellett immár sokadszor jelezte, hogy ebben a javaslatban ismét csak helyrajzi számok szerepelnek – majdnem 800 darab –, de az átlag győri polgár ebből nem ért semmit. Ezért azt kéri, hogy a közgyűlésen úgy kerüljön a plénum elé a javaslat, hogy utcanevek és házszámok szerepeljenek rajta. Borsi Róbert pedig azt kérdezte, hogy van-e rá garancia, hogy ezt most már nem fogja elkaszálni a Kúria.

Szaksz Vince városi főépítész Pollreisz kérdésére jelezte, hogy a korábbi tilalomban 2000 telek szerepelt nagyjából, most pedig tényleg csak azokat tartották bent, amit feltétlenül szükséges. Szerinte a helyrajzi szám éppen elégséges a helyrajzi számokat feltüntetni.

Borsi kérdésére a főépítész azt mondta, hogy a jogász kollégák megnézték a tervezetet, és azt gondolják, hogy ez a rendelet most meg fog állni. „A legjobb jogi szakmai tudásunk szerint raktuk össze” – mondta.

Bárány István azt mondta, szerinte zavart okozna, ha utcánként is kitennék az információt, hiszen a Viza utcában például egy darab ingatlan érintett. (Pollreisz Balázs egyébként utca, házszám szinten kérte az érintett területek jelzését, ami kiküszöböli ezt a problémát, bár Szaksz Vince azt mondta, hogy szerinte így sem lenne minden tiszta.) Arról is beszélt, hogy a Kúria egyébként csak egy indokot vizsgált legutóbb, és az alapján törölte a rendeletet, a többit már meg sem vizsgálta, így szerinte bizonytalan ez az egész ügy.

Pollreisz Balázs ezután még hozzáfűzte: szerinte mindenképpen fontos lenne, hogy a győriek a lehető legegyszerűbb, átlátható módon megismerjék a javaslatból, hogy mely területeket érint az. A szocialista képviselő a többi képviselő hozzászólása kapcsán jelezte, hogy itt nem a főépítész és a városházi dolgozók szakmai és jogi felelősségét kéne firtatni, hanem számításba kell venni, hogy gyakorlatilag politikai megrendelésre, hetek alatt készült ez a rendelet, mert Dézsi Csaba András polgármester azt mondta, hogy oké, elkaszálták, akkor kell újra.

Sik Sándor (Fidesz) jelezte, hogy szerinte itt szó sincs politikáról, hiszen ez az egész szerinte a parkolásról szól. Borsi Róbert ezután rákérdezett még arra, hogy a rendezési terv elkészülte – ameddig a változtatási tilalom fennállna – mikorra várható, és mi hátráltatja ennek elkészültét. Szaksz Vince jelezte, hogy ez túlmutat a napirenden – Borsi jelezte, hogy szerinte nem –, de ennek ellenére válaszol. Ezután elmondta, hogy idén év végéig kell ezzel elkészülni, és keményen dolgoznak ezen.

A képviselők egyébként mind a négy napirendi pontot megszavazták – Pollreisz Balázs csak az elsőt, a másik háromnál tartózkodott.

A Tatai úti lakópark is szóba került az ülés végén: korábbi információink helyesek voltak,

kiderült, hogy a Kormányhivatal és a Földhivatal valóban nem fogadta el a Tatai úti fejlesztést, és az egyeztető tárgyalás egyelőre nem vezetett eredménye, azt felfüggesztették.

Az ügy a főépítész szerint folyamatban van.

Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) is felszólalt az ülés végén, ő is arról beszélt, hogy nem tartható hogy egy családon belül három autó legyen, amelyek közül valamennyit közterületen akarnak tartani. Ezért szerinte körültekintően kell eljárni az építési szabályzat és a rendezési terv kialakításakor.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.