Szélrózsa lett a postásból, mert tövig égett a kanóc

KORG . 2022-05-21 08:23:00
A norvég kupiba tilos dinamitot bevinni, tiltja a szabályzat.

Mit tud egy magyar a norvégekről? Sokan addig jutottak el a mucsai propaganda hullámain, hogy a norvégok valamilyen alap emberei. Ez az alap pedig, ravasz, mert ingyen pénzt akar adni. Mások szerint a norvégek álmodoznak és fjordot szőnek. Maximum még halásznak, de tényleg ennyi.

Meglepődnek, amikor hallják, hogy minden egyes norvég amúgy a dinamit mestere. Úgy robbantgatnak, mint az a derék magyar, aki a soros pálinkaversenyen felszívja magát.  

A magának való Johan egy csendes kisvárosában él, s egyetlen szenvedélyének, a robbantásnak hódol. A város lakói sosem fogadták be igazán a családját.

Ebből következik, hogy a norvég humor is részben a dinamitra épül. Vagy egészben. Attól függ, hogy a kanóc melyik oldalán állunk... Egy biztos, az idén elkészült és bemutatott film, a Mindenki utálja Johant (Alle hater Johan) alaposan felforgatja a norvégokról alkotott képünket.

Rendezője, Hallvar Witzo olyan fekete komédiát rakott a vászonra, hogy attól koldulunk. Ilyen jelzőket használhatunk - felületesen - a film láttán: a norvégek maguknak valók, hazudósak, állandóan robbantanak. Illiberálisok. Utálják azt, ami nem a megszokott és ragaszkodnak tévedéseikhez.

A nemzeti honfi ezek után már-már rokoni szálakra gyanakodik. De nem: Witzo hamar hozza a fonákot. A falusi közösség, amely rászáll hősünkre, Johan Grandera ( Pal Sverre Hagen), nem éppen ok nélkül teszi. 

Johan szülei ismert robbantók voltak a nácik alatt és ellenében.

Számos hidat röpítettek levegőbe önszorgalomból. Csak hát ezzel elvették a munkát, vele meg a kitüntetést a hivatásos ellenállóktól.

Az is előfordult, hogy tévedésből saját hidat robbantottak fel, így meg a németek maradtak munka nélkül. Amikor Johan megszületett, naná hogy dinamittal ünnepelték. De a buli szó szerint rosszul sült el, a fiú árva lett.

Ahogy múltak az évek, a fiú a közösség gúnyos céltáblája lett. Egy szőke kamaszlány, Solvor (Ingrid Bolso Berdal), azonban mellé állt, szépen formálódott a kapcsolatuk.

Amelynek egy közös detonáció vetett véget. A lány megsérült, egyik szeme oda lett, tolószékbe kényszerült. A faluközösség ezek után pedig ott tett keresztbe a férfinak, ahol csak tudott. Főleg a postás, Frode, aki elsikkasztotta a leveleit, majd gondosan levizelte postaládáját.

Hősünk otthagyta a szeretett tájat, a tengert, a hidat, a fjordot. De a dinamitot nem. Az USÁ-ba vándorolva ismert robbantómester lett: csak úgy hívták, A Johan. Elröppent 15 év és nem bírta tovább. Visszatért a szülőföldre, reménykedve Solvor megbocsátásában.

A lány azonban nem engedett. Elutasító volt, holott titkon szerette a mackós óriást. Aki meg a magányt unta meg, így meglátogatja a közeli város egyik kupiját.

Ez a film legszürreálisabb része.

Férfiak ülnek egy hosszú asztalnál, isznak és röhögnek. Egy bróker-féle pasas időnként bemond egy nevet és hozzá egy számot. - Johan Grande! Az 5-ös szeparé!

A szeparéban állig öltözött hölgyek ülnek, 20-70 között. Hogy miként alakulnak majd a dolgok, azt ők döntik el. Így ebben a kupiban a férfiak esélye a (kézi) szexre 50 százalék.

Viszont dinamitot bevinni nem lehet, tiltja a szabályzat.

A film lassú és hömpölygő, de ez csak látszat. Legalább tízszer vesz éles fordulatot a cselekmény, néha hajmeresztőt. A történet egy pontján Solvor meglövi a házába betérő és szerelmét (újra)megvalló főhőst. Kibékülnek, csak közben tövig ég a kanóc a férfi kezében lévő dinamitrúdon.

Mi mást tehet, mint kilepi az ablakon. Éppen a piros ládáját immáron 40 éve szorgalmasan vizelgető Frodéra. Ennek nyomán a postás a földi létből a szélrózsa minden irányába távozik, Johan pedig 15 év börtönt kap.

Különös, sajátosan ironikus és nagyon emberi film Witzoé. Az északi, jeges krimik után itt van az északi, jeges társadalomkritika? 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.