Több városban is jól működik a győri önkormányzat által megszüntetett Citybuszhoz hasonló ingyenes járat

Papp László Tamás 2022-05-18 15:09:00
Budaörsön és Baján is ez a helyzet. A két település a jövőben is működtetni akarja a díjmentes buszközlekedést.

Korábban az Ugytudjuk többször is foglalkozott a térítésmentesen használható győri Citybusszal, illetve annak megszüntetésével. (Cikkünk, illetve publicisztikánk is volt a témában.)

Tavaly augusztusban értesültünk arról, hogy a győri városvezetés meg akarja szüntetni az ingyenes belvárosi Citybusz-járatot. Ennek kapcsán akkor kérdést küldtünk az önkormányzathoz, ahonnan választ ugyan nem kaptunk, de pár héttel később a Volán kiadott egy közleményt arról, hogy szeptember 1-től nem szűnik meg az egyetem és a belváros között közlekedő körjárat. Ezt a Kisalföld akkor „Kacsa volt a hír” felcímmel írta meg.

Nos, a hír nem volt kacsa, csak várni kellett, amíg az új menetrendet megalkotják, ami egyébként decemberben lett volna esedékes. Tehát

április 9-től az új menetrenddel azonban most már tényleg megszűnik az ingyenes Citybusz.

– írtuk akkor. A buszjáratok emiatti változásai megtekinthetőek ezen a térképen:

Hogy miért szüntették meg a győri Citybuszt? 

Elsősorban azért, mert a győri önkormányzatnak vészesen szoros az idei költségvetése, és mindenhonnan kell faragni egy kicsit. Másodsorban azért, mert állítólag nem volt eléggé kihasznált.

Népszerűségéről nehéz beszámolni adatok hiányában, de a kommentek alapján úgy tűnik, hogy bizony voltak sokan, akik használták. Nyilván nem tett neki jót, hogy amikor 2019-ben elkezdett komoly gondokkal küzdeni a győri tömegközlekedés (nem volt elég működő busz és sofőr), az a Citybuszt különösen érintette, rengeteg járat maradt ki, valószínűleg ezért is elszoktak tőle páran.”

– írta Pintér Bence kollégánk az ügyről született, fentebb linkelt véleménycikkében.

Miért szüntették meg a győri Citybuszt?

Hozzátéve:

A járat beindítását eredetileg javasló VEKE cikke alapján

a hosszútávú cél az lett volna, hogy csökkenjen a belvárosi autóforgalom.

Ehhez azonban a Citybusz és annak ingyenessége csak az első lépés lett volna. Kellett volna még az is, hogy használható P+R parkolókat alakítsanak ki a járat útvonala mentén, a belváros peremein, és akár az is, hogy tovább csökkentsék az autóval használható belvárosi utcák számát. (Jelenleg Győr belvárosának egy jelentős része el van zárva az autós forgalom elől.)

Ezeket a lépéseket azonban már nem tette meg az önkormányzat. Ehelyett tulajdonképpen az első adandó alkalommal hagyta veszni a projektet, ami ebben a formájában persze csak a pénzt vitte. Közben összességében a tömegközlekedésre sem akar egy fillérrel sem többet fizetni Dézsi polgármester, mint amit muszáj, sőt, igyekszik minden évben lealkudni a Volán valószínűleg amúgy is alulárazott ajánlatát.

– írta kollégánk.

Utánanéztünk hát, máshol hogyan működnek az ilyen típusú díjmentes járatok. E cikk szerzője már korábban utazott például a Homm Kft. által üzemeltetett, ugyancsak jegy nélkül igénybe vehető 288-as járaton Budaörsön. Mely a budaörsi lakótelepről indul, s a Templom tér, a vasútállomás és a temető érintésével megy a Kamaraerdő Iglói közben lévő végállomásig. (A cég 2013-ban megkötött szerződését 2020-ban újabb nyolc évre hosszabbította meg a budaörsi önkormányzat.) Én magam tavaly augusztusban az ottani repülőtéren lévő Budaörsi Airshow-ra látogatva érkeztem a városba.

A reptérre gyalog mentünk a vasútállomásról, ahogy visszafelé is hasonlóképp tettük meg odafelé az utat. A 2021-es év egyik legmelegebb napja volt, s a vasútállomáson úgy döntöttünk, beülünk a Budakert Vendéglőbe, mielőtt felmennénk a Kő-hegyi kápolnához, ahonnan hihetetlenül szép kilátás nyílik a környező hegyekre. Budaörsnek a vasútállomás és a repülőtér közötti részén korábban nem jártunk, így kicsit bizonytalanul nézelődtünk, hogyan tovább. Amikor begördült a buszmegállóba a 288-as.

A 288-as járat, ezúttal egy téli napon.

Fotó: Budaörs önkormányzata

Felszálltunk rá, én apró után kutattam a zsebemben, s két jegyet kértem a sofőrtől, aki viszont így felelt:

Önök erre az útra az önkormányzat vendégei!

A Templom téren szálltunk le, ahonnan mind a Budakert Vendéglő, mint a Kő-hegyi kilátó kényelmesen megközelíthető volt. Csak azért tettem ezt a szubjektív kitérőt, mert valószínűleg Győrben is akadt számos idelátogató turista, akinek hasonlóan kellemes tapasztalatban volt része a győri Citybusz esetén, ami tehát városmarketingnek sem utolsó.

Megkerestük a budaörsi önkormányzatot, hogy a díjmentes járatok működtetésének tapasztalatairól kérdezzük őket.

 „Budaörsön 2007 óta működik ingyenes helyi autóbuszjárat. Jelenlegi útvonalán a 2010-es kamaraerdei bővítés óta közlekedik. Az utasok díjmentesen használhatják a járatokat, regisztrációs jegy sincs bevezetve.

– válaszolta Ács Annamária, a budaörsi önkormányzat sajtófőnöke.

Ingyenes buszjárat Budaörsön

Fotó: Budaörs önkormányzata

Akinél rákérdeztünk arra is: hány utas veszi igénybe ezt a szolgáltatást havonta?

 „Az elmúlt időszakra vonatkozó hivatalos utasszámlálási adatokkal nem rendelkezünk, de mindkét járat továbbra is népszerű a lakosság körében, a visszajelzések kedvezőek és tapasztalataink alapján a járatok kihasználtak” – mondta el, hozzátéve azt is, hogy két járat is díjmentesen vehető igénybe Budaörsön.

Két járat tartozik a helyi autóbuszos közszolgáltatásba: a 288-as és a 289-es. A 288-as járat látja el a kamaraerdei városrészt. A két járat menetrendje egymáshoz, illetve a csatlakozó Volánbusz és vasútjáratok menetrendjeihez van igazítva, megteremtve a kényelmesebb közlekedést az átszálló utasok számára

– fogalmazott Ács Annamária, a budaörsi önkormányzat sajtófőnöke. Nem véletlenül kérdeztünk rá arra, feltétele-e az utazásnak a regisztrációs jegy megváltása? 

Ugyanis

Abszurd fordulat: ha nincs jegy, akkor jegy kell

címmel adott hírt május 5-én a bajai önkormányzat a Facebook-oldalán egy valóban meglehetősen furcsa helyzetről.

Január óta nem kell fizetniük a helyi járatokkal közlekedőknek. Busz jár, utas utazik, a városi kassza pedig szerződés alapján fizet a Volánbusznak. Ez a rendszer azonban nem nyerte el az illetékes minisztérium tetszését. Ezért változtatni kellett a helyi szabályozáson, az ingyenes utazás érdekében „regisztrációs jegy” kiváltására kényszerülnek az utasok”

– említik a bejegyzésben, részletesen is beszámolva a problémáról:

Nézetkülönbség van az innovációs minisztérium és a város között az ingyenes közszolgáltatás megítélésben, fogalmazott dr. Papp Zoltán jegyző a városatyák áprilisi ülését követő tájékoztatóján. A polgármesteri hivatal vezetője az év eleje óta ingyenes helyi buszjáratokat érintő változtatás okaként említette ezt. A kényszerűen bevezetendő új szabályozás értelmében május 15-től lehet kiváltani a városházán az ingyenes utazást garantáló dokumentumot, ennek hiányában az ellenőrök büntethetik az utazókat

– taglalják a faramuci helyzetet.

Díjmentes, de nem jegymentes.

Fotó: Pixabay

Ez a rendszer két hónapos türelmi időt követően, azaz július 14-től lép életbe. A 6 évnél fiatalabbak és a 65 évnél idősebbek törvényi felhatalmazás alapján regisztrációs jegy nélkül is utazhatnak, mások viszont pótdíj fizetésére kényszerülhetnek

– említi az önkormányzat közleménye, hozzátéve azt is:

A változtatás szükségességét taglaló előterjesztésben az áll, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a helyi személyszállítás jogszabályi feltétele a helyi díjszabás, vagyis ha Baján a közszolgáltatási szerződésben rögzített módon válik díjmentessé a személyszállítási szolgáltatás, akkor az nem minősül helyi személyszállítási közszolgáltatásnak. Márpedig ennek hiányában a közlekedési társaság elesne bizonyos állami támogatásoktól, az önkormányzatnak pedig további jelentős kiadással kellene számolnia, mert a szolgáltatásra még az ÁFÁ-t is meg kellene fizetnie.

A megoldásról is szó esett a posztban:

„Ezért kerestek megoldást a város és a Volánbusz Zrt. szakemberei, akik a most bevezetendő szabályozással, a regisztrációs jegy bevezetésével ezeket a buktatókat igyekeznek elkerülni. Egyben a menetrend módosítását is elfogadták a városatyák, ez május 16-tól változik, egyben a járatok átszervezése 5,5 millió forintos kiadást jelent a városi kasszának

– zárult a bejegyzés.

Vagyis Budaörsön és Baján (szemben Győrrel) nem kívánják megszüntetni a díjmentes buszjáratokat, hanem igyekeznek azt tovább működtetni. Nyilvánvaló, milyen előnyei lehetnek ennek, illetve milyen célból teszi díjmentessé egy önkormányzat részben vagy egészben a közösségi közlekedést (mint tette ezt a 14 év aluliak esetében a főváros is.)

Az egyik ok szociális: így olyanok is igénybe tudják venni a közösségi közlekedést, akiknek anyagi okokból a buszbérlet megvásárlása is gondot okoz (például az álláskeresők, akiknek nem jár diák-, vagy nyugdíjaskedvezmény.) A másik cél lehet, hogy a klímaváltozás, a benzinárrobbanás korszakában a jobb módú lakosok is döntsenek úgy: kevesebbet használják autójukat, igénybe véve a díjmentes buszközleledést is. Ehhez persze kell, hogy legyen ilyen buszjárat - amely Győrben már nincs.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.