Győri ellenzék a Fudan-ötletről: Ebből a győrieknek semmilyen pozitívuma nem származik

Pintér Bence 2022-05-05 06:28:07
Megkérdeztük a helyben aktív ellenzéki pártok képviselőit arról, hogy mit gondolnak Dézsi polgármester azon ötletéről, hogy épüljön fel Győrben a Fudan Egyetem.

Mint azt hétfőn bemutattuk, az elmúlt hónapokban a győri kulturális negyed-projekt felélesztése érdekében Dézsi Csaba András polgármester felvetette a kormány felé, hogy épüljön fel Győrben a kínai Fudan Egyetem kampusza, amelynek Budapestre költözését eddig sikeresen akadályozta meg a helyi ellenzék. A polgármester nekünk nem, de az Új Szónak reagált, és nem tagadta cikkünk állításait – válaszából, illetve Gulyás Gergely korábbi kancelláriaminiszter válaszából azonban kiderült, hogy vaószínűleg nem számolnak a Fudan Győrbe költözésével.

Megkérdeztük azért a győri ellenzéket, hogy mit szólnak a Fudan esetleges Győrbe költözéséhez, illetve a kulturális negyed projektjének mostani állásához!

„Győrnek már van egy nagyon jól működő egyeteme”

„Győriek becsapva érezhetik magukat a kulturális negyeddel  kapcsolatosan, hiszen a kormány még csak nem is tárgyalja ennek a projektnek az ügyét” – válaszolta kérdésünkre Glázer Tímea, a DK önkormányzati képviselője. Szerinte ebből az is látszik, hogy a két fideszes országgyűlési képviselőnek, Simon Róbert Balázsnak és Kara Ákosnak, de úgy tűnik hogy Dézsi Csaba Andrásnak sincs semmilyen komoly befolyása a kormány környékén.

Emellett elmondta: nem támogatja, hogy Győrbe kerüljön a „kínai kémképző” egyetem.

Senkinek sem hiányzik ez városunkban, leszámítva a keleti diktatúrák iránt erős vonzalmat érző fideszeseket. Az Orbán kormány mindent megtesz azért, hogy ezt az egyetemet felépítse Magyarországon, azt is eltudom képzelni, hogy nem Dézsi Csaba polgármester tett ajánlatot hanem maga Orbán Viktor.

Glázer kifejtette: „Győr városának van egy nagyon jól működő egyeteme, nekünk azt kell támogatni, minden lehetőséget kihasználva, hogy a Győrben tanuló diákok a legmagasabb szintű oktatást kapják. Mi, győriek büszkék vagyunk az egyetemünkre, nekünk nem kell az  Orbán-kormány által lemutyizott kínai egyetem”.

Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő szerint itt valaki valakit vagy valakiket madárnak néz.

„A polgármester egy színes madártollas mesét álmodott, amit úgy hív, hogy kulturális negyed. Erre a közel 600 milliárdos álomra az állam adna pénzt. De nem ad.  A miniszterelnök állítólag a polgármester barátja. Állítólag. De úgy tűnik, madárnak nézi és nem támogatja a polgármester ötletét. Még szerencse, hogy nem dózerolta el idő előtt a színházat!”

A Fudan kapcsán Pollreisz Balázs megjegyezte: két Lenin-tábla leverése között úgy tűnik, belefér egy kommunista egyetem.

Szerinte a kínai „kémegyetem” az ország minden pontján ugyanaz. Elmondta: ha hazánkban megépül ez az egyetem, akkor legalább ne a budapesti Diákváros helyén, ahol vidéki (akár győri) egyetemisták tudnának majd olcsó lakhatást találni.

„Hogy ezek után kell-e Győrbe a Fudan? A válaszom egy klasszikus átdolgozása: »A Fudant Győrbe hoznotok nem kell félnetek jó lesz!« Egy ekkora beruházás a városnak akár jó is lehet, de az egyetem és annak másodlagos funkciója nem kívánatos Magyarországon. Szóval, ha kérhetném se a polgármester, se a miniszterelnök ne nézze madárnak a győrieket. Meséket mondjanak a mesemondók, a város- és országvezetők meg viselkedjenek felelősen!” – mondta Pollreisz.

Balla Jenő független képviselő kérdésünkre azt mondta: nem a Fudan egyetemet kéne idehozni, hanem a Széchenyi Egyetemet kellene fejleszteni.

Szerinte legfeljebb a győri egyetemen keretén belül kéne a Fudan vonatkozó karjait befogadni, olyanokat, amelyek valóban világszínvonalúak, mint például a robotika, mesterséges intelligencia, ezeknek hardver- és szoftveroldalát. A képviselő szerint a kulturális negyedre, ha nem is ekkorára, de szükség van, és reméli, hogy a következő tíz évben valamilyen formában megvalósul a projekt.

Kiemelte: sok ígéret hangzott el az elmúlt időszakban fejlesztésekkel kapcsolatban, de nem tudni például a Fudannal kapcsolatban, hogy ennek mennyi realítása és támogatottsága van. Balla egyébként azt támogatja csak, hogy a kínaiaik a saját pénzükből építsék fel a kampuszt, ne magyar adóforintokból. Ehhez is kellenének megvalósíthatósági tanulmányok, lépésről lépésre kéne haladni.

„Összességében jobban örülnék, ha a Harvard vagy a CEU akarna egyetemet építeni Győrben” – mondta a képviselő.

„Nem vitás, Dézsi polgármester kreatív fantáziájának nincs határa”

„A polgármester hivatalba lépése pillanatától folyamatosan ellátja a város közügyeit áhítattal követő győrieket sok-sok vidám történettel. Nem tudom eldönteni, hogy a gazdasági válság, vagy a Fideszen belüli egyre fokozódó elszigeteltsége az oka, de mostanra már úgy látszik, grandiózus terveiből alig valósul meg valami” – írta kérdéseinkre Jenei Ferenc, az LMP győri elnöke.

„Csak abban reménykedem, hogy a csöppet túlszámlázott  strand, rajta a bazi nagy szódásüveggel, az adyvárosi parkolólemez és az új mentőállomás elkészül a 2024. őszéig”

– foglalta össze a zöldpárt helyi vezetője az összes projektet, ami legalább elindult az elmúlt két és fél évben. Szerinte úgy látszik, hogy az új hídra, a Radó-csónakházra a színház felújítására, az elővárosi vasútra, a vasútállomás felújítására, a környezetkímélő tömegközlekedés megteremtésére, panelszigetelésre, korszerűsített hőszolgáltatásra, mobil légszennyezés-mérő eszköz beszerzésére, illetve a szentiváni véderdő telepítésére sem lesz pénz.

A helyi Momentum válaszában azt írta:

„a kulturális negyedről az ellenzéki előválasztás alatt kifejtettük a véleményünket: a terület rehabilitálására szükség van, de hasznosabb lenne egy egyedülálló fenntarthatósági központot építeni, nullenergiás lakóházakkal, kutatási központokkal, oktatási intézményekkel. Ennek fontosságát a mostani energiaválságban nem nehéz belátni. Hatalmas tudás és fejlődési potenciál lenne egy ilyen projektben.”

A Fudan Egyetemről pedig Győrben ugyanaz a véleményük, mint a fővárosban.

„Nem engedhetjük meg, hogy kínai hitelből, a kínai kommunista diktatúra elveit valló egyetem önálló autonóm kampuszt építhessen. A Fudan egyetem alapító okiratban szerepel a Kinai Kommunista Párt iránti hűség és elkötelezettség. Ebből nekünk magyaroknak, győrieknek semmilyen pozitívuma nem származik, ráadásul visszahoz országunkba olyan ideológiákat, amiktől szabadulni akartunk és akarunk” – írják.

Ezért kiállnak amellett, hogy a Fudan, se Győrben, se a fővárosban ne építsen magyar pénzből, kínai hitelből, kínai ideológián alapuló egyetemet. A Momentum véleménye az, hogy az erre szánt pénzt fordítsa a kormány a magyar felsőoktatás fejlesztésére, a diákok lakhatási és tanulmányi feltételeinek javítására.

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.