A levegőből figyelték a rendőrök a vasúti átkelőt, aki előtt pedig éppen piros lett a lámpa és nem satufékezett be, annak ment is a 60 ezres csekk

Nagy Donát 2022-04-23 08:03:46
Az utóbbi időben elszaporodtak a balesetek a vasúti átkelőhelyeken, erre pedig valamit tényleg ki kell találni. Viszont nem így kellene hozzáállni a kérdéshez ezen az oldalon sem. Rövid véleménycikkünk a témában.

Az alább megírt sorok pusztán a szerző saját meglátását tükrözik, nem képezik a szerkesztőség egészének álláspontját.

Az elmúlt időszakban megnövekedett a közlekedési balesetek száma a vasúti átkelőhelyeken, sok esetben pedig mindez halálesettel végződött. Az ilyen helyzetek nagy részében egyszerű a felállás: a vonat jön, a vasúti lámpa mutatja a pirosat, ám ezek közül egyiket sem veszik észre a sofőrök, az autó és a mozdony találkozásánál pedig rendszerint az utóbbi az erősebb.

Nyilván valamit tenni kell a balesetek visszaszorítása érdekében.

Drónnal pásztázták a vasúti átjárókat

Kiskunhalason a légtérből ellenőrizték az átjárókat csütörtökön délelőtt. A tapasztaltak szerint a közlekedők egy részét még mindig nem rettentik vissza az e...

Péntek reggel jelent meg a rendőrség hivatalos Youtube-csatornáján a videó, ahol az látszik, hogy egy drónnal pásztázták a vasúti átjárót a Bács-Kiskun megyei rendőrök. Nem sokkal később rátaláltam a hozzá kapcsolódó közleményre is, mely szerint

"Kiskunhalason a légtérből ellenőrizték az átjárókat csütörtökön délelőtt. [...] Az ellenőrzés során meglepődve tapasztalták, hogy a sofőröket nem rettentették el az elmúlt időszakban a vasúti átjáróknál történt halálos balesetek. Több autóvezető fittyet hányt a fényjelző készülék tilos jelzésére, és annak ellenére hajtott rá a sínekre, hogy a manőver akár az életébe is kerülhetett volna. [...] A tilos jelzést figyelmen kívül hagyókkal szemben fejenként 60.000 forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki. [...]"

A videót végignézve viszont nem értem, mit kellett volna csinálnia a sofőröknek.

A sebességüket nyilván nem tudom megállapítani a levegőből készített felvételek alapján, de a képsorokat többször végignézve több esetben is úgy tűnik, a sofőrök csak hirtelen, satufékkel tudtak volna megállni az orruk előtt pirosra váltó jelzésnél. A "fittyet hányt a fényjelző készülék tilos jelzésére" szóhasználat szintén erős túlzás a videót végignézve. Ki is merevítettem két példát arról a pillanatról, amikor átvált a jelzőlámpa fehérről pirosra, íme:

Természetesen a szabály az szabály, és le vagyon írva, hogy a piroson nem szabad áthajtani. A videót és a képeket nézve persze könnyű okoskodnom, de gondoljuk végig hideg fejjel a szituációt. A vasúti átjáróhoz közel érve elsődlegesen a lámpát kell figyelni, de emellett a forgalmat is szemmel kell tartani, sőt, tökmindegy milyen a jelzés színe (a lámpa lehet akár rossz is), nagyon ajánlott a villogó fehér ellenére körbe is nézni. Ez pedig mind-mind idő, és egyszerűen nem elvárható az autósoktól a 0 milliszekundum közeli reakcióidő.

Azt elismerem, ezen az összeállításon is szerepel olyan autós – konkrétan az utolsó, sötét színű Citroen sofőrje –, aki szerintem is meg tudott volna állni egy elvárható erősségű fékezéssel. De a fentebb, képpel szemléltetett példákat elnézve biztos vagyok benne, hogy akár én, akár az olvasók 99 százaléka ugyanúgy áthajtott volna a piros jelzésen.

Nem hiába van a közlekedési lámpákon is egy harmadik szín, a sárga ugyanis felkészíti a sofőröket a váltásra. Sőt, ha éppen rendőr irányítja a forgalmat, ő is először felfelé mutat a pálcával vagy a kezével, mielőtt elfordulna, és váltana a jelzéssel. A vasúti lámpánál viszont nincsen ilyen.

Téged kérdezlek kedves olvasó, szerinted is megérdemelték a felvételen látható sofőrök a 60 ezer forintos bírságot?

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.