Putyin olyan erős blokád alá vonná a mariupoli acélművet, hogy még egy legyet sem engednének át

Fehér Buda 2022-04-21 15:17:12
Úgy tűnik, az orosz elnök beletörődött abba, hogy nem tudja bevenni az Azovstal épületét.

Vlagyimir Putyin elrendelte az orosz erők számára, hogy vegyék blokád alá a mariupoli Azovstal acélerőművet. Az épületet már napok óta támadják az orosz katonák, mivel itt húzták meg magukat a város megmaradt védői, valamint több civil is. Az ukránok viszont eddig meglepően jól tartják magukat a többszörös orosz túlerővel szemben, ennek hallatán rendelhette el Putyin a teljes blokádot.

Az orosz elnök szerint ugyanis az acélmű teljes lerohanása nem lenne praktikus az oroszok számára, helyette olyan erős blokádot húznának fel, hogy még egy légy sem jutna át, legalábbis a támadók elképzelése szerint. Putyin a Kremlben tartott találkozót Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, ahol az orosz elnök arról is jelentéseket hallott, hogy miként áll a mariupoli csata.

Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Az oroszok szerint a várost „felszabadították” a saját csapatai, ennek ellenére még további harcok zajlanak Mariupolban. Sojgu szerint még néhány napig eltart, amíg felszámolják az ukrán ellenállókat, akik az Azovstal épületében húzták meg magukat, az oroszok korábbi terveit azonban keresztül húzták az acélműben futó alagutak és folyosók, amelyek négy négyzetmérföldes területen terülnek el. 

A Guardian információi szerint azonban a Kremlben tartott találkozót csak azért tartották meg, hogy valami ürügye legyen az orosz katonáknak a visszavonulásra. Az ukránok ugyanis olyan heves ellenállást mutatnak, hogy a támadás nem tartható tovább, így a város teljes "felszabadítása" is elmaradt, nekik köszönhetően. 

Oroszország számára egyébként stratégiai és szimbolikus győzelem lenne, ha sikerülne teljesen elfoglalni a kikötővárost.

Putyin viszont a megbeszélés után arról nyilatkozott, hogy a saját katonáik védelme érdekében nem szállnak alá az Azovstal katakombáiba. Az ukrán elnök egyik tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint az oroszok rájöttek, hogy fizikailag képtelenség számukra elfoglalni az épületet, így a blokád mellett döntöttek. Aresztovics szerint az ukrán erők továbbra is kitartanak majd. 

Az oroszok eközben inkább a donyecki és a luhanszki régiók határaira fordítják a figyelmüket, az ukránok szerint az orosz csapatok legfőbb feladata most az, hogy kitolják a határait ezeknek a régióknak.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.