Az akadálymentes játszótér után jöhetne a győri járdák akadálymentesítése

Pintér Bence 2022-04-15 15:14:25
Jó dolog, hogy a fogyatékkal élőknek már van játszótér, de még jobb lenne, ha a városban is könnyen tudnának például közlekedni, vagy ha az otthonápolás munkaviszonynak számítana.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Alaposan kiveséztük a hetekben a győri polgármester papagájairól elnevezett játszótér témáját, és legutóbb azt is világossá tettük, hogy Gerzsont és Pankát leszámítva milyen szuper projekt a Szerencsejáték Zrt. részéről az, hogy akadálymentes játszótereket építenek, és milyen jó, hogy Győrben is épült egy.

Ez a fejlesztés azonban, ha lehet, még inkább rávilágít arra a problémára, hogy Győrben fogyatékkal élőként közlekedni nem egy leányálom.

Bár én ezt primer módon nem tapasztalom meg, mégis van némi összehasonlítási alapom, hiszen évek óta közlekedek a városban babakocsival. A különbség az – és ez elég nagy különbség –, hogy a necces helyeken én a babakocsit fel tudom emelni, és tudom mozgatni úgy is, míg erre egy kerekesszékben, vagy robogóban ülő fogyatékkal élő polgártársunknak nincs lehetősége.

Vannak ezen a fronton előrelépések, hiszen az elmúlt években új, akadálymentes buszok érkeztek a városba,

ezen felül például az Aqua Sportközpontban megoldották az akadálymentes úszást, illetve a városvezetés is közelről foglalkozik legalább a sporton keresztül a témával, hiszen a Patkás „Rocky” Tamás paraúszó a város parasport-nagykövete lett.

De mint minden egyéb területen, itt is lehet mindig többet tenni. Első körben azzal, hogy például járdáinkat, zebráinkat teljesen akadálymentessé tesszük. Az új zebráknál már figyelnek arra, hogy azok jól átjárhatóak legyenek kerekesszékkel, babakocsival és kerékpárral – tehát hogy lehetőleg ne egy húsz centis padkáról kelljen lezuttyanni az útra.

Számos olyan kisebb út van viszont, ahol nincs zebra, de van gyalogos forgalom, vagy régi átkelőhely van, ami talán nem szorulnak felújításra, de ilyen szempontból nem igazán jól használható. Ezeket érdemes lenne felmérnie a város Útkezelő szervezetének.

Ennél látványosabb probléma, hogy az egyébként is vészesen lepukkant vasútállomáson sem igazán gördülékeny a mozgássérültek közlekedése.

Korábban éveket kellett várni arra, hogy legalább a főbejárathoz épüljön rámpa, de a mai napig nincs például igazán jó megoldás arra, hogy aki nem tud lépcsőzni, könnyen kijusson a peronokhoz. A vasútállomás felújítását most sem ígérte meg a kampányban senki. Ugyanígy fontos lenne, hogy mihamarabb az összes buszunk alacsonypadlós legyen – írom ezt úgy, hogy még mindig rendszeresen találkozom a forgalomban a talán utolsó, 30-40 éves Ikarus 280-al. Ezen a fronton jó irányba haladunk, hiszen ami busz érkezik, az már alacsonypadlós.

De még léphetünk tovább: a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete épp a minap osztotta meg a Lépjünk, hogy léphessenek 12 pontos listáját, amelyben felsorolták, hogy milyen területeken kéne és lehetne javítani a fogyatékkal élő családtagot ápoló családok helyzetén:

Szóval még Gerzsonnal és Pankával együtt is jó dolog az akadálymentes játszótér, de ha mindezt mellérakjuk: csepp a tengerben.

Dézsi Csaba András polgármester pedig ahelyett, hogy velünk pereskedik teljesen értelmetlen ügyekben, illetve szakmánkban gyaláz minket a GyőrPlusz Rádió reggeli műsorán, akár foglalkozhatna érdemben ezekkel a témákkal is.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.