Az a bizonyos öt terület, amiben végre gyökeret kellene vernie az ellenzéknek ahhoz, hogy labdába rúghasson a Fidesszel szemben

Farkas Bazsi 2022-04-15 18:59:00
A média, a szervezettség, az oktatás, a marketing és a vezér.

Hatalmas a szakadék a Fidesz és az ellenzéki pártok között - ezzel aligha írtam bármi újat is, hiszen ha más nem az április 3. választás megmutatta, hogy melyik politikai tömörülés mellett, illetve mögött hányan is állnak.

De valóban politikára, politikusokra és programokra szavaztak a választák? Aligha!

Annál is inkább, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetségnek például még programja sem volt, mégis kétharmaddal vitték a mandátumokat. 
Alább végigveszem azokat a területeket, amik egyik oldalon tökéletes gépezetként működnek, a másik oldalon pedig totálisan híján van az ellenzék.

Média

Talán a legszembetűnőbb a fideszes médiatöbbség, amit nem is akarok az unalomig ismételni, hiszen az elmúlt napokban - mondjuk így - konzervatív értelmiségiek is felemelték a szavukat a közmédia elfogultsága miatt.

Ami viszont hatalmas ziccer volt, ám az ellenzék nem tudott vele mit kezdeni, az a 2019-es önkormányzati választások utáni hangulat és a Szabad Városok Szövetségének ígérete az “ellenzéki MTI-ről”. Maga a szövetség aktivitásáról is mindent elárul, hogy a weblapjukon az aktuális hírek rovatban a legutolsó bejegyzés 2020 december 30-i.

Az “ellenzéki MTI”-ből semmi sem lett, ezzel együtt az a fajta gondolat is úgy látszik porba hullt, hogy a mostani kormányzati túlsúllyal működő médiaviszonyokba komolyan beleszóljon az ellenzék.

A Szabad Városok Szövetségének weboldala szerint 27 önkormányzatot tömörítenek. Szombathely is tagja a szövetségnek, a város pedig 180 millió forint környékén költ médiára. Ha csak azzal számolnánk, hogy a 27 város 100 millió forintot tolna be fejenként a közösbe, akkor 2 milliárd 700 millió forint jutna egy nagy közös, országos lefedettségű média holdingra. Ha teljesen nem is ellensúlyozná a 170 milliárd forintból működő közmédiát, de némi ellenpólust jelenthetne.

Szervezettség

Ha valamit az elmúlt 12 évben az ellenzék tanulhatott volna a Fidesztől, az a szervezeti háttér. Ha a Fidesz bármely jelöltjének bármihez is tömeget kell produkálni akkor azt egyetlen köremailben el tudja intézni. Elég ha csak a békemenetre gondolunk, ahová köztudottan buszokkal szállították a résztvevőket az ország minden egyes részéről. Sőt! A információim szerint menet után még meg is vendégelték a menetelőket. Szombathelyen például a Haladás Sportkomplexum VIP termében volt vendéglátás.

Talán a DK az egyetlen olyan ellenzéki párt jelenleg, ahol van némi hasonló bázis.

Az újak közül pedig a Mi Hazánk volt az, amely meg tudta tölteni egy lakossági fórumra a Herényiek Házát.

A Fidesz folyamatosan gondoskodik arról, hogy legyenek olyan kötetlen programok, ahol tudja csöpögtetni ideológiáját, és mindenek előtt egy fesztelen sörözéssel rá tud erősíteni az érzelmi kötelékekre is. Elég csak a Tusványosra gondolni.

Nem hiába tartja a mondás, hogy a legjobb üzletek a kocsmában köttetnek, és ez az emberi kapcsolatokra éppen így igaz.

Oktatás

Ez gyakorlatilag közösség építésének egy másik tere. Csak éppen itt nem a sör és az unikum, a koncert meg a békementhez hasonló megmozdulások a habarcs a közösség tagjai között, hanem a - nevezzük így mi is - tehetséggondozás. Az Mathias Corvinus Collegium bevette az országot. A Fidesz tehetséggondozása a diákokat célozta meg, újabb és újabb közösségeket hozva ezzel létre.

Marketing

Jó bornak is kell a cégér - hogy máris egy közhellyel nyissak, és valóban. Az ellenzéki pártok nem voltak képesek egyetlen rövid, tömör az unalomig ismételt szlogent, jelszót kitalálni, ami könnyen befogadható, markáns és még cool is. Igaz ez a kampányt megelőző időszakra és magára a kampányra is. A terméket nem elég előállítani azt be is kell tudni csomagolni egy must have papírba. Jó próbálkozás volt Márki-Zay stábjától a korrupció elleni kékszalag, ám átütő jelképpé még sem tudott válni.

Ezzel szemben az előre megyünk és nem hátra, már annyira parodisztikus volt, hogy pillanatok alatt futótűzként terjed el.

Vezér

És végül talán a legfontosabb. Nem lehet minden egyes választásra fél év alatt felépíteni valakit és aztán kudarc után összegyűrni és kidobni a szemétbe. A “Gyurcsány Ferenccel nem lehet kormányt váltani” típusú kijelentések azért hangoznak mert mert Gyurcsány az egyetlen, aki pofozógépnek beül a Parlamentbe minden egyes kudarcos választás után, és kivárja a 4 évet. Rajta kívül egyetlen karizmatikus ellenzéki politikust nem lehet felsorolni. Azért nem, mert a vesztes választás után eltűnnek.

Márki-Zay akkor vert be az ellenzék koporsójába a következő szöget, amikor nem ült be a választási vereség után a Parlamentbe. Be kellett volna ülnie, 4 évig végig kellett volna dolgoznia, ügyeket vinni, járni az országot, építkezni és nem fejlehajtva visszakullognia Hódmezővásárhelyre.

Majd ha lesz egy olyan politikus, aki hajlandó lesz tűrni egy vagy akár több választási vereséget is és nem megfutamodni, hanem ellenzékből politizálni, akkor van rá esély, hogy Orbánon és Gyurcsányon kívül lesz más politikai vezér is, addig ez esélytelen. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.