Sárga lett a paradicsom, avagy új erők jelenhetnek meg a jobboldalon

KORG . 2022-04-14 11:51:10
Orbán Viktornak nagy eséllyel a saját térfelén akadhat kihívója.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Nincs mese, besárgult az a paradicsom: a Fidesz begyűjtötte a negyedik kétharmadot és ezúttal 3 millió ember szavazatát is magáénak tudhatja. Bár sokáig úgy tűnt, az ellenzékkel fej-fej mellett haladnak, ez csak álca volt. Igaz, annak tökéletes, mert az amúgy a Fidesznek lejtő választási pályán az ellenzék totális vereségbe rohant. 

Ennek okait már sokan elemezték, de akadnak új jelenségek is. Közte, hogy most nem csak a falvak, de a vidéki városok is besárgultak. Ráadásul 1 millió szavazó tűnt el az ellenzék mögül, vagyis az összefogás többet vitt, mint amennyit hozott. Az a várakozás sem teljesült, hogy majd a fiatalok megfordítják a dolgokat - többségük el sem ment szavazni.  

Külön is figyelemre méltó, hogy Nyugat-Magyarországon is kőkemény fideszes szavazói bázis jött létre. Orbán Viktor nem véletlenül mondott köszönetet Ausztriának a választási győzelme után. Tarthatott attól, hogy a nyugati végeken élő, de a szomszédos országba dolgozni átjárók tízezrei egy-két körzetben elvihetik tőlük a mandátumot (erre leginkább Szombathelyen mutatkozott esély). De nem, a kormánypárt itt is fölényes győzelmeket aratott. 

Megnyerte magának a csokos réteget, a nyugdíjasokat, a közmunkásokat és a kevésbé tájékozottak tömegeit. Megnyerte magának a 40-60 év közötti „melósokat", mozgósította a látszólag független, valójában fideszes függőségű falusi polgármestereket. Ők ha nem állnak be a sorba, akkor nem jön pénz a faluba és búcsút inthetnek az egzisztenciájuknak is. 

Mindehhez hozzáadódott az ellenzék hibás helyzetfelmérése. Leginkább azzal, hogy az előválasztás révén elhitte: egybe lehet terelni a teljesen más értékeken működő politikai szereplőket. Mint kiderült, vezetőiket igen, szavazóikat azonban nem.

A nagy győzelem ellenére Orbánnak minden eddiginél nehezebb dolga lesz. A választási pénzszórás, a több tízezer milliárd forintos hiány, a hitelfelvételek kedvezőtlensége, a most már valóban ellenséges külső környezet és a belső infláció kígyószorításba vonhatja. Ha nem sikerül lehívnia az uniós pénzeket és az árakat stabilizálni, akkor nagy bajba kerülhet. Akár a ciklust sem tudja majd kitölteni (ez is új elem az eddigi terephez képest. Ráadásul egyszerre két olyan, újra aktivizálódott szereplő is akad, akik bármikor és vélhetőleg szívesen beugranának a helyére: Lázár és Navracsics). Egy biztos, az őszre jósolt 1000 forintos kenyér, a 4-5 ezer forintos húsár és a 7-800 forintos benzin nem teszi rózsássá Orbán kilátásait.

De legalább ilyen mérvű veszély fenyegetheti a politikai térfélen is. Nem az ellenzék részéről, mert azt, úgy tűnik, sikerült tartósan lebénítania. Nagy eséllyel a saját térfelén akadhat kihívója. A Mi Hazánk és vezérük, Toroczkai László sokban hasonlít Orbánra. Mint mondta, a ciklus végére legalább 20 százalékos pártot szeretne, és kíméletlen ellenzéke lesz a kormányfőnek. Fantazmagória? Ha a számokat nézzük, több annál. Most 310 ezer volt jobbikos szavazott rájuk, de van ott még legalább 4-500 ezres tartalék. 

Ha Orbánt netán elkoptatják a gazdasági bajok, jöhet Toroczkai, mint csodatevő: ez a fajta attitűd nagyon is a mai magyar társadalom sajátja. 

Szintén a jobbközép táján tűnhet fel új pártjával Márki-Zay Péter. Tévednek, akik azt hiszik, hogy ő bukott politikus. Ha sikerül megszólítania a most jobb híján (szélső)jobbra szavazó konzervatív értelmiségit, a nyugatosabb, de nemzeti értékeket képviselő réteget, akkor simán lehet önálló parlamenti erő. Mégpedig kormánypárti szavazatokat elhódítva.   

Végül pár szót a megyéről. A kormánypárti politikusok többsége a nyugdíjkorhatár közelében mozog, vagy azt már át is lépte. Fiatalítást nem látni (egyetlen kivétel Ágh Péter, de ő inkább a fehér holló kategória). Ez éppen úgy ráég majd a pártra, mint történt az MSZP esetében. Ez megnyithatja az utat a Momentum előtt a megyében is, hiszen a választói bázisok elöregedése – korfa – értelemszerűen nekik dolgozik.

Ha a pártnak, szélesítve a kört: az ellenzéknek sikerülne karizmatikus vezetőt találnia (Márki-Zay az volt, de egy számára „ellenséges" tömb élén és ő sem szerette a „tömbjét"), esélyeit nagyban növelhetné 2026-ra. De, tekintve a mai változásokat, akár a mostani győzelmet is zárójelbe tehetik a nem várt, de eséllyel bekövetkező események, közte a gazdasági válság. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.