Biden: Putyin a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de csúnyán elszámolta magát

Székely Zoárd 2022-03-02 07:30:46
Az Egyesült Államok légteréből is kitiltják az orosz légitársaságok gépeit.

„Hat nappal ezelőtt az orosz Vlagyimir Putyin megpróbálta megingatni a szabad világ alapjait, azt gondolva, hogy képes ráterelni fenyegető útjaira, de csúnyán elszámolta magát, ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított, találkozott az ukrán néppel"

– jelentette ki Joe Biden a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.

Az amerikai elnök azzal kezdte beszédét , hogy a Nyugat egységesen reagál Oroszország ukrajnai inváziójára, és elítéli az orosz vezetőt agressziója miatt. A beszéde elején az elnök mindenkit arra buzdított, hogy mutassák ki támogatásukat Ukrajnának, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek „rendíthetetlen elhatározása, hogy a szabadság mindig győzni fog a zsarnokság felett”.

„Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk"

– mondta.

Biden bejelentette, hogy - követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját - kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből.

„Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak"

– tette hozzá.

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok „utánaered" a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak, akiknek bűneit egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni.

„Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább. Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket"

– fogalmazott.

Az elnök szerint az Egyesült Államok egységes maradt és összefogott a többi szabadságszerető nemzettel. Biden arról is beszélt, hogy a „szabad világ felelősségre vonja Oroszországot" a tetteiért, majd hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem telepít csapatokat Ukrajnába.

„Hadd tegyem világossá: erőink nem vesznek részt, és nem is fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban"

– mondta az elnök, hozzátéve, hogy azért telepítettek amerikai csapatokat Európába, hogy megvédjék a NATO-szövetségeseiket, „ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé."

Az elnök - a hagyományoknak megfelelően - „Az Unió állapota erős" mondattal zárta beszédét.

 

Címlapfotó: MTI/EPA/ABACA/Yuri Gripas

Szólj hozzá!

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.