Nyoma sem maradt Gencsapáti alsó állomásépületének - FOTÓK

Bazsó Bálint Farkas Bazsi 2022-01-22 16:00:00
Most kiderül, miért kellett lebontani.

Javában zajlik a Szombathely–Kőszeg-vasútvonal felújítása, aminek részeként nemcsak a pálya újul, illetve újult meg, de megkezdődött az utasforgalmi területek felújítása is.

Ennek részeként a vasútvonal állomásain és megállóhelyein 55 centis magasperont építettek, új peronbútorokat és esőbeállókat helyeztek és helyeznek ki, megújult a térvilágítás és a hangos, illete vizuális utastájékoztató rendszer. A projekt során megvalósul a megállóhelyek környezetrendezése, emellett fedett kerékpártárolók is létesülnek.

Nem részletezték viszont, hogy az egykor korszerűnek számító, ám a napjainkra nagyon sok helyen már kihasználatlan, üres, sőt, sok helyen omladozó állomásépületek közül melyiknek mi lesz a sorsa. 

Ezért is érhetett többeket meglepetésként, hogy Gencsapáti alsó megállóhely egykori állomásépületét egyszer csak eldózerolták.

Mivel több panaszt is kaptunk az állomásépület kapcsán, ezért megkerestük a GYSEV Zrt-t, hogy mi indokolta az épület lebontását.

Mint írják: Gencsapáti alsó megállóhelyen az egykori állomásépületet a „Szombathely–Kőszeg vasútvonal korszerűsítése" projekt részeként bontották el.

Hozzátették:

"A régi állomásépületet már évek óta nem használták, kizárólag a földszinti nyitott épületrész szolgált esőbeállóként, de nem megfelelő színvonalon. Részben a földszinten és a teljes emeleti szinten szolgálati lakás volt korábban, amely azonban alacsony komfortfokozata és rossz, felújítást igénylő állaga miatt évek óta lakatlanul állt. Ezért született az a döntés, hogy a műszakilag elavult épületet lebontják."

Fotók: Farkas Bazsi/Ugytudjuk.hu

 

Kérdésünkre, miszerint hogyan pótolják az épületet, azt a választ kaptuk, hogy

"A megállóhelyen új, úgynevezett 7-hátfalas esőbeálló létesül az oldalperonon. Ennek méretei 1,54 m x 10,22 méter, az esőbeálló beépített paddal, hulladékgyűjtővel és információs vitrinnel készül el. A peronhoz kapcsolódóan 40 kerékpár elhelyezésére alkalmas, 20 támaszos, fedett kerékpártároló létesül, önálló világítással, a megállóhelyen emellett korszerű vizuális utastájékoztató rendszert telepítenek. A 2021. évi vágányzár ideje alatt már megvalósult új magasperonok és a korszerű LED-es térvilágítások kialakítása."

Nem kell már sokat várni az új esőbeállókra. Mint kiderült, 2022. március végéig helyezik ki a megállóhelyekre és Kőszeg állomásra az új peronbútorok, az új esőbeállók, a korszerű vizuális utastájékoztató eszközöket. Erre az időpontra épülnek ki a fedett B+R kerékpártárolók is. A megállóhelyek környezete is megújul. A folytatódó munkák idejére ideiglenesen került vissza a régi peronbútorzat (pad és szemetes) és csupán erre az időszakra kell nélkülöznie az utasoknak a fedett esőbeállókat.

3 milliárdból újul meg a vonal

Tavalyi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk a vonal felújításával.

Végre megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal rekonstrukciója - őszig pótlóbuszozásra kell készülni

Több mint 3 milliárd forintból újul meg a vonal: átépül a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeznek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. végezheti. Szeptember végéig pótlóbuszozásra kell készülni.

A több mint 3 milliárd forintos beruházás során átépült a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeztek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. nyerte el.

Tavaly július szeptember között teljes kizárásos vágányzár mellett folytak a munkák. A nyíltvonali szakaszon megtörténta vasúti pálya összehegesztése, a vasúti útátjárók felújítása, valamint átépítése, illetve kialakították a távközlési kapcsolatokat szolgáló optikai hálózatot is.

 

A projekt összköltsége 3 milliárd 246 millió 874 ezer 873 forint, amit teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból fedeznek.

A GYSEV tervezi a vonal villamosítását is, ehhez egyelőre a tervezőt keresi a vasúttársaság.

A tervek szerint a szükséges bontási és közműkiváltási munkák után a teljes, 17 kilométer hosszú vonalat villamosítják, a magyar szabvány szerint 25 kV, 50 Hz váltakozó áramú, egyfázisú rendszerben, 80 km/h engedélyezett sebességre. 

Emellett elvégzik az útátjáró-, és biztosítóberendezéseken - a villamosítás miatti - szükséges átalakításokat, és módosítják a betáplálási rendszereket, Kőszegen pedig oszloptranszformátort telepítenek.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.