„A fél Csallóköz Győrben van” – Nincs sok értelme a szlovákiai lezárásnak

Renczes Ágoston / Azonnali.hu 2021-12-02 16:00:05
Előző csütörtökön lépett életbe a lockdown és kijárási korlátozás Szlovákiában, immár sokadszorra. Hogyan élik meg ezt az emberek Délnyugat-Szlovákiában?

Ez a cikk eredetileg az Azonnali.hu-n jelent meg.

Előző hét csütörtök óta megint részleges lezárás és kijárási korlátozás van érvényben Szlovákiában. „Logdán” – ahogy a köznyelv emlegeti az alapján, ahogy a politikusok kiejtik a lockdown-t. Ez már a sokadik lezárás a járvány 2020 tavaszi megjelenése óta. Szlovákiában az emberek alapélménye a kormány kaotikus járványkezelése, és ennek megfelelően kiválóan mémesedik is:

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Kemény logdán, puha logdán, milyen logdán, mákos logdán. Nemcsak az, ahogy a lockdown-t kiejtik, hanem az Eduard Heger vezette kormányon belüli, a mostani lezárásról szóló döntést megelőző viták is megihlették az internetes népművészeket.

A szigorúnak szánt intézkedések alól a korábbi lezárások alatt is rengeteg kivétel volt, és így van ez most is.

Esszenciális kivételek

Csütörtök óta Szlovákiában csak az „esszenciális” boltok és szolgáltatások lehetnek nyitva, azaz azok, amik szükségesek a mindennapi élethez. Ezeknek elég széles a köre: a magától értetődő élelmiszerboltoktól és drogériáktól kezdve a nem fedett piacokon keresztül a háztartási eszközöket és állateledelt árusító üzletekig nyitva lehetnek a boltok, még a cipőboltok is – a hivatalos indoklás szerint a téli cipő vásárlásához elengedhetetlen a próba –, de a ruhaboltoknak például be kellett zárniuk. A szolgáltatások közül a kozmetikai szalonok, fodrászatok nem lehetnek nyitva, az éttermek pedig csak – ablakos kiadással – elvitelre vagy kiszállítással szolgálhatnak ki vendégeket.

A kijárási korlátozás alól is rengeteg kivétel van: munkába, orvoshoz, segítségre szoruló hozzátartozóról való gondoskodás, állatok gondozása céljából el lehet menni otthonról, ahogy az „esszenciális” boltok és szolgáltatások látogatása céljából is. Lehet egyénileg sportolni, kutyát sétáltatni, természetbe menni a járáson belül, vagy ha van, saját hétvégi házba a családdal járáson kívül is. De milyen hatása van mindennek – van-e egyáltalán – az emberek hétköznapi életére?

Kisgyerekkel nem akkora szívás

„Én a »kisgyerekes szülő«-életforma miatt csak annyit érzékelek belőle itt a Komárom-Dunaszerdahely-tengelyen, hogy az edzőterem helyett kint edzek. De amúgy az én perspektívámból semmi sem változott. A boltok, ahova járunk, nyitva vannak, a kaja meg a rendelt csomagok házhoz jönnek, a bölcsi nyitva, a posta nyitva”

– meséli az Azonnalinak Timi.

Hasonlóan látja Évi is, aki egy dunaszerdahelyi járásbeli faluban élő kisgyerekes anyuka: „Lényegében az én életemen nem változtatott, egyelőre csak abban, hogy otthonról dolgozom” – mondja. A dunaszerdahelyi Zsuzsi szintén kisgyerek mellett dolgozik otthonról, ő azonban azt mondja, nagyon érzi, hogy most nem mehet ki a barátaival, vagy ha ki is mehet, nincs hova.

Akinek kisgyereke van, eleve nem jár annyi helyre, mint korábban, viszont a galántai járásbeli faluban élő Aniék úgy látják,

a lezárás megfosztotta őket a gyerekkel is látogatható programoktól.

„Ezzel a következetlen és logikátlan rendelettel elvették tőlünk az adventi istentiszteletek, koncertek, vásárok, karácsonyi ringató-foglalkozások örömét. Ez sokkal fájdalmasabb megszorítás a számunkra, mint a plázázás vagy az étteremben étkezés korlátozása”

– mondja Ani, hozzátéve, hogy bár „azt ígérték”, az oltással visszatérhet a normális élet, egyelőre nem ez történik.

Hasonlóan érez az északnyugat-szlovákiai Zsolnán élő Edit is. „Oltva vagyunk, tavasszal át is estünk a covidon, úgyhogy ha enyhítenek, talán több mindenhez hozzáférünk majd” – mondja az Azonnalinak, hozzátéve, hogy nem azért oltatták be magukat a férjével, hogy kedvezményezettek legyenek, de mégiscsak arra számítottak, hogy ha halad az oltás Szlovákiában, már nem lesz szükség lezárásokra.

Klaudia, aki szintén egy galántai járásbeli faluban él, nem sok értelmét látja a lezárásnak ebben a formában. Szerinte a kormánynak „nincs vér a pucájában”, hogy egy rendes lockdown-t elrendeljen iskolabezárással együtt.

„Most magam ellen beszélek, mert megint három gyerekkel kellene itthon maradnom és online kellene tanulni, de most a gyerekek körében terjed a vírus ellenőrizetlenül, a Közegészségügyi Hivatal is ezt mondja, de nem hallgatnak rájuk”

– mondja. A jelenlegi lockdown az ő életére nincs különösebb hatással, legfeljebb annyiban, hogy enhezebb beszerezni a karácsonyi ajándékot.

OTP-rezsim

A munkahelyeken bevezetik az úgynevezett OTP-rezsimet (aminek semmi köze a magyar pénzintézethez, az OTP amúgy is kivonult már Szlovákiából), azaz csak azok mehetnek be a munkahelyükre, akiket beoltottak, leteszteltek vagy átestek a fertőzésen (očkovaní, testovaní, prekonaní).

Péter, aki az egyik galántai járásbeli faluban lakik, és egy Pozsony melletti logisztikai központban dolgozik, azt mondja, hogy a munkahelyén a dolgozók körülbelül a fele nincs még beoltva, így nekik mindenképp tesztelniük kell majd munkába érkezéskor. A tesztet a munkahely biztosítja, teszi hozzá.

„Online sörözünk a haverokkal”

– monda az Azonnalinak arra a kérdésére, hogy milyen módon oldják meg a társas életet. Bár Péter konkrét esetről nem tud, valószínűnek tartja, hogy sokan összejárnak iszogatni az otthonaikban.

„Amúgy meg ha kinézek az utcára, annyian vannak kint, hogy egyáltalán nem látszik, hogy kijárási korlátozás lenne”

– mondja a fiatalember, aki szerint ez inkább a sok kivételnek köszönhető, nem pedig annak, hogy az emberek tömegesen megszegnék a korlátozásokat. Csak beszélgetnek az utcán, miközben épp mennek elintézni valami kivételnek számító bevásárlást vagy tennivalót.

„Én minden nap bejárok dolgozni és gyakorlatilag nem tapasztalok változást az életemben. Csupán este nyolc után nem nagyon megyek sehová, de nem is nagyon lehet hová, mert minden olyan hely be van zárva, nincs vendéglő, mozi, kocsma, koncert” –

mondja Balázs, aki szintén egy galántai járásbeli faluban lakik. „Településen belül pedig nem igazán ellenőriz senki, szóval ott azért ki lehet mozdulni este is” – teszi hozzá.

Győr jól jár a szlovák lockdown-nal

Mivel Szlovákiában a „nem esszenciális” boltok, mint a ruhaüzletek, játéküzletek vagy az elektronikai áruházak zárva vannak, ugyanakkor külföldre és onnan haza korlátozás nélkül lehet utazni,

a határok mentén élők tömegesen járnak át a határ túloldalára vásárolni.

A határmenti bevásárlóturizmus már a rendszerváltás óta teljesen megszokott dolognak számít; a szlovákiai magyarok körében pedig az egyik legkiemeltebb célpontja mindigis Győr volt, hiszen a üzletekben és szolgáltatásokban gazdag magyarországi nagyváros szinte karnyújtásnyira van a délnyugat-szlovákiai tömbmagyarságtól.

A Csallóközből és a Mátyusföldről mindennapos program Győrbe bevásárolni vagy moziba járni, és ennek csak még nagyobb lendületet adott a két ország uniós csatlakozása 2004-ben, és főleg az, amikor Szlovákia 2009-ben bevezette az eurót: a magyar fizetőeszköz gyakori gyengélkedése miatt a szlovákiaiak általában nagyon kedvező árakon tudnak bevásárolni Magyarországon.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Most pedig, hogy Szlovákiában bezártak a boltok, még többen járnak át Győrbe a régióból.

„A fél Csallóköz Győrben van”

– fogalmaz Péter, aki külön kiemeli, hogy nemcsak a lezárások miatt, hanem a Magyarországon maximalizált üzemanyagárak miatt is megéri átjárni, hiszen ha feljebb megy a benzin vagy a dízel ára, a 480 forintos plafon miatt nagyon kedvezően lehet megtankolni Magyarországon.

A karácsonyi hangulatot is lezárták

Ráadásul Győrnek van decemberben egy plusz vonzereje is. Szlovákiában idén sem lesznek karácsonyi vásárok;

azonban akinek már nagyon hiányzik, az Győrben karácsonyi vásárt is talál.

Márpedig a karácsonyi hangulat sokaknak hiányzik.

Aniék azt mondják, ők biztosan eljönnek Magyarországra kirándulni és karácsonyi vásárba is, persze a kellő óvatossággal járnak majd el és főleg szabadtéri programokat látogatnak majd.

Edit, ahogy mindenki más is, örült neki, hogy idén újra lehetnek karácsonyi vásárok Szlovákiában, és nagyon csalódott, hogy kiderült: idén is elmaradnak. Ő Zsolnáról nem tud csak úgy átruccanni Győrbe, bár azt mondja, Zsolna belvárosában az éttermek és a pubok úgyis forralt bort meg puncsot árulnak majd elvitelre, vagyis

hiába tiltották be a karácsonyi vásárt, valószínűleg így is sok ember lesz majd a belvárosban.

A lezárások ha megnehezítik is a karácsonyi ajándékok beszerzését, nem lehetetlenítik el teljesen, és még csak külföldre sem kell menni bevásárolni. Kiszállításra továbbra is lehet rendelni, a csomagátvevő pontok kivételnek számítanak a lezárások alól, a nagy diszkontláncok szupermarketeiben pedig szinte bármi hozzáférhető, és mint Edit mondja, most legalább „nem ragasztószalagozták le a ruhaneműt meg a lakberendezési cuccokat”, mint a 2020 eleji járványhullám során.

„Logdán a fogdám”

Így foglalta össze haikuszerűen a legújabb lezárásokat Vica, aki magát „lockdownba beletébolyodott felvidéki családanya”-ként határozza meg, bár számára a „logdán” pont nem jelent „fogdát”.

„Engem nem sújt agyon, mivel az alkotásaimat 99 százalékban a neten promózom és forgalmazom” – mondja a kézműves ékszerek készítésével foglalkozó Vica.

„De fáj a szívem a kisvállalkozó barátaimért és ismerőseimért, akik számára az újabb, ráadásul teljesen következetlen »logdán« végzetes”

– teszi hozzá. A multik élelmiszerláncai ugyanis nyitva maradtak, és ott korlátozás nélkül árulhatnak szinte bármit – mondja Vica, aki ezért elhatározta, hogy a karácsonyi ajándékokat a helyi kézművesektől, kereskedőktől szerzi be, és erre buzdít majd mindenkit.

A lezárás Aniék szerint is a kis helyi vállalkozásokat érinti érzékenyen. Mint mondják:

„Nem szabad újra a csőd szélére sodorni a kisvállalkozóinkat, igyekszünk támogatni őket, ahogy tudjuk.” 

A kisvállakozókon kívül tehát a többség életére nincs túl nagy hatással a lockdown, legfeljebb az oltatlanok élete bonyolódik annyival, hogy a munkahelyen is kötelező tesztelni. A korlátozásokat két hétre hirdették ki, de az egészségügyi miniszter már a kihirdetés napján arról beszélt, hogy meg kellene hosszabbítani karácsonyig. Ha így lesz, mint Edit fogalmazott,

„megint csak otthon fogunk kuksolni, legfeljebb sétálgatunk a környéken”.

NYITÓKÉP: A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin tér 2021. november 30-án. Dunaszerdahely / Facebook

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.