Vb-selejtezőt nyertek Portugáliában Váradiék 

Farkas Bazsi 2021-11-26 20:55:56
A végén nagyot mentek a hazaiak, de helyén volt a magyarok szíve.

Portugália - Magyarország 75-81 (15-20, 18-18, 16-23, 26-20)

Világbajnoki selejtező, E-csoport, 1. forduló
Matosinhos, Centro de Desportos e Congressos de Matosinhos, 700 néző
V.: Liszka (lengyel), Matejek (cseh), Vitkauskas (litván)

Portugália: Barbosa -, Amarante -, Voytso -, Queiroz 13/3, Borovnjak 16. Cserék: Bastos 8/3, Brito 15/12, Delgado 7, Ventura 5, Monteiro 8, Amiel -, Grosso 3/3.

Magyarország: Váradi 6, Vojvoda 17/9, Benke 2, Eilingsfeld 15, Keller 15. Cserék: Perl 19/3, Somogyi -, Ferencz -, Filipovity 7, Karahodzsics -.

Portugáliában, a Porto vonzáskörzetében található Matosinhos városában kezdte meg a 2023-as világbajnoki selejtezőket a magyar válogatott. A nemzeti csapat a pozitív koronavírus tesztet produkáló szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics és jó formában levő magasembere, Golomán György nélkül volt kénytelen elutazni a találkozóra. A szűkített keretbe bekerült az abszolút újonc Maronka Zsombor is, míg a kispadra Pór Péter és Váradi Kornél ült le. A bokasérüléssel bajlódó Vojvoda Dávid végül tudta vállalni a játékot, a kezdőben kapott helyet.

Egy szépen kidolgozott magyar támadással indult a találkozó, kár, hogy a játékvezetők lépéshibát ítéltek Vojvoda ziccere közben. Az első érvényes kosarat így Queiroz szerezte, Keller hamar egyenlített (2-2). Váradi használta ki a fizikai fölényét a mindössze 177 cm magas Barbosa ellen, büntetőből egalizáltak a portugálok. A támadóoldalon remekül működött a játék, könnyen megtalálták az üres embert a mieink és sikerült védekezésben is szintet lépni, a portugál szövetségi kapitánya, Mario Gomes 4-10-nél kénytelen volt időt kérni. Jól mentek a támadólepattanókért a hazaiak, akik vissza is kapaszkodtak kettőre, de Eilingsfeld vezérletével újra elkezdtük leszakítani az ellenfelet (8-14). Továbbra is nehezen volt áttörhető a magyar védelem, Perl révén pedig már kétszámjegyűre hízott a differencia (8-18). Próbálta valahogy kirángatni az övéit a gödörből a hazaiak kapitánya, négyet cserélt egyszerre és a negyed végére egy sikerült is kozmetikázniuk az eredményen. 15-20.

Perl eladott labdája és Ventura ziccere után már három is volt közte, ám előbb Vojvoda, majd Keller terhelte meg a hazai gyűrűt (17-23). Bastos megszerezte a mérkőzés első tripláját, ehhez egyébként nyolc kísérletre volt szükségük a fehér-mezeseknek. Szembetűnő volt, hogy ekkor a magyarok még csak nem is próbálkoztak a 6,75-ös vonal mögül. Eilingsfeld csak egy büntetőt dobott be, Monteiro viszont faulttal együtt is kosarat ért el, Pór Péter időt kért (22-24). Váradi szépen csinálta meg a dobóhelyzetét, majd egy párperces gólcsend után Eilingsfeld tett vissza egy támadólepattanót. A magasember egyébként is remekül kosárlabdázott, messze a legeredményesebb játékos volt a maga 11 pontjával. Újra négyet cserélt a hazai tréner, ám ezúttal a játék ritmusán nem sikerült változtatni, Benkéék jól kontrollálták a meccs menetét (28-34). Borovnjak vette a hátára az utolsó a percekben, de Perl is szállította a kosarakat, így végig megmaradt a magyar előny a nagyszünetig. 33-38.

Egy gyönyörű Váradi-Keller alley-oop nyitotta a második félidőt, majd Vojvoda megszerezte a mérkőzés első magyar tripláját, rögtön el is léptünk tízzel (33-43). Borovnjak büntetői célt értek, ahogy Váradi újabb passzai is, Eilingsfeld és Vojvoda pedig köszönte szépen a lehetőséget (36-48). Karahodzsics és Keller faultproblémái miatt kénytelen volt átállni alacsonyabb szerkezetre a magyar csapat, de Eilingsfeld ebben a felállásban is feltalálta magát, a különbség pedig folyamatosan nőtt (36-52). Kifogtak egy jobb periódust a hazaiak, ezzel pedig tízre zárkóztak, azonnal jött is az időkérés Pór Pétertől (44-54). Sikerült elállítani a vérzést, stabil vezetéssel várhattuk a záró felvonást. 49-61.

A negyedik negyed elején három támadást is kosárral fejeztek be a hazaiak, ezzel hosszú idő után bejöttek tíz pont alá. Lélektani szempontból a lehető legjobb pillanatban érkezett Vojvoda hármasa, majd Filipovity is zsákolt egyet, helyreállt a rend (55-68). Brito a második félidő egészében ihletett formában kosárlabdázott, ezúttal viszont minden portugál megmozdulásra volt válasza a magyar csapatnak (58-72). Kicsit megakadt a gépezet, percekig nem sikerült a gyűrűbe találni, miközben Portugália két extra triplát is elsüllyesztett, 64-72-nél időt kértünk kereken három perccel a vége előtt. Újabb kosarat szereztek a hazaiak, felrobbant a csarnok. Nem a mieink percei voltak ezek, ráadásul Vojvoda megmozdulását egy rendkívül hosszas és idegőrlő videózás után sportszerűtlennek ítélték a játékvezetők, hirtelen kettőre csökkent az előnyünk (70-72). Perl nagyon higgadtan kivárt, Keller pedig elemi erővel zsákolt, ám a túloldalon elkésett az emberéről (72-74). Perl Zoltán ezután egy hármast dobott, Brito erre is reagálni tudott. Újfent a Perl kezébe került a labda, aki ezúttal is sikeresen fejezte be az akciót, néggyel mentünk huszonkét másodperccel a vége előtt (75-79). Sikeresen kivédekeztünk két támadást is, majd Perl harcolt ki egy sportszerűtlent. Rendkívül higgadtan értékesítette is mindkét büntetőjét, ezzel pedig eldöntötte a találkozót. A magyar válogatott kemény végjáték után fontos győzelmet aratott Portugáliában, ezzel pedig sikerrel vette a világbajnoki selejtező első akadályát. 75-81.

Forrás: BB1.hu

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.