Miért bérel színpadtechnikát Győr, ha négy éve másfél milliárdért vett sajátot?

Pintér Bence 2021-11-02 18:10:05
Színpad-, fény- és hangtechnikát vásárolt 2017-ben Győr EU-s pénzből, hogy maga tudja biztosítani a rendezvények technikai feltételeit, a Slade-koncertre mégis 18 millió forintért alvállalkozó biztosította a felszerelést. De miért? Hajtó Péter képviselő válaszolt kérdéseinkre.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a 2020-as, eredeti szerződés szerint 82-90 millió forintnyi euróért lépett fel a brit Slade zenekar Győrben szeptember elején. A koncertért kiadott pénz másik felét a színpad-, fény- és hangtechnika biztosítása adja, ami 17,9 millió forintjába került a városnak, és amit egy piaci cég, a Sebisound Kft. végzett el.

Általunk megkérdezett rendezvényszervezéssel foglalkozó szakemberek szerint ez az összeg kiemelkedően magas, becslésük szerint bőven tízmillió forint alatt ki kéne jönnie egy ilyen rendezvénynek.

Felmerül még egy kérdés: miért kell erre ennyit költeni egy alvállalkozó bevonásával, ha egyszer a városnak van saját színpadtechnikája?

Ugyanis van: lássuk mit, miért és mennyiért vásárolt a város az EYOF kapcsán még 2017-ben!

„Függetlenedni a külső piaci szolgáltatóktól”

A győri önkormányzat honlapján is elérhető annak a TOP-os, tehát EU-s pénzből finanszírozott pályázatnak az eredménye,

amelyből kiderült, hog Győr városa „kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésére” 1,5 milliárd forintot nyert.

Az ebben a pályázatban kötött szerződések jelenleg is elérhetőek a Győr Projekt Kft. honlapján, ezek alapján színpadot, lelátot, illetve hang- és fénytechnikát vásárolt a város a Lelátó Kft.-től, a D.P. Music Kft.-től és a Chromasound Kft.-től. Ezekből a dokumentumokből nem derül ki, hogy pontosan mit, de a közbeszerzési kiírás alaposan részletezi, hogy mit akart beszerezni a megrendelő fél: ez alapján nagyon profi saját színpadtechnikával rendelkezik a város.

És hogy mi volt a beszerzés oka?

A rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésével egyrészt a fejlesztett rendezvényeknek magasabb lesz az élvezeti értéke, és elérhető a vásárlók magasabb, jobb színvonalú kiszolgálása, másrészt a városi rendezvények függetlenedni tudnak a külső piaci szolgáltatóktól. 

Mindezek fényében felmerül a kérdés, hogy miért kell a városnak egy darab koncertért 18 millió forintot fizetnie egy külső cégnek? És igaz-e, hogy ugyanaz a cég kapta a Slade-koncert színpadtechnikájának felhúzását feladatként, akik a város színpadtechnikáját is megkapták üzemeltetésbe?

Hajtó: A város színpadtechnikája nem alkalmas erre

Kérdéseinkre Hajtó Péter fideszes képviselő, a Győr Projekt Kft. kulturális igazgatója, civilben rendezvényszervező válaszolt. Igaz, hogy ugyanaz a cég kapott 17,9 millió forintos megbízást a Slade-koncertre, akik a város saját technikáját is üzemeltetik, ugyanakkor ennek nem minden elemét tudták használni ezen a koncerten, így például a színpadot sem.

Hajtó szerint

a város által megvásárolt technika nem alkalmas arra, hogy folyamatosan változó igényeket kiszolgáljon, inkább fix színpadhoz alkalmas eszközökről beszélhetünk.

Kiemelte, hogy cserébe győri alvállalkozókkal dolgoztatnak, viszont gondolkoznak azon, hogy még egy beruházással (aminek a költségét több tízmilliósra teszi), úgy egészítsék ki a város birtokában lévő – másfél milliárd forintért vásárolt – eszközparkot, hogy az rugalmasabban használható legyen. Ehhez még a városnak egy 10-20 fős állandó csapatot is fenn kellene tartania, ami viszont nem biztos, hogy költséghatékony, ennek felmérésén még dolgoznak.

Kérdésünkre, miszerint még ezt figyelembe véve is drágának tűnik a 18 millió forintos megbízás, elmondta: ez egy nemzetközi produkció, ahol mindent a városnak kellett biztosítania, ráadásul a zenekarnak is voltak különleges igényei. Hozzátette: a város színpadtechnikáját korábban üzemeltető vállalkozóval egy szerinte drága, állandó szerződésük volt, az új céggel viszont alkalmi alapon szerződnek.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.