Illés Károly elintézte: Három plusz parkolóhely miatt dugul be a szombathelyi Szily János utca minden egyes délután

Farkas Bazsi 2021-10-19 15:52:43
Eredetileg a Hefele Menyhért utcai tömbbelsőben alakítottak volna ki plusz parkolókat, de aztán egyszerűbb volt egyirányúsítani a Megyeháza alatti aluljárót, így most mindenkinek kerülnie kell.

2017. december 22-én adták át az 1 milliárd, vagyis 1000 millió forintból átépített szombathelyi Berzsenyi teret. Hogy pontosan mi került 1000 millió forintban a tér építésén azóta sem tudni, az azonban biztos, hogy a korábban jobban működő belvárosi közlekedést elég szépen szétverték az új forgalmi renddel.

 Korábban a Szily János utca mindkét végéről behajtható közlekedési útvonal volt. Az átépítés után azonban a Kiskar utca felől már nem lehet behajtani az utcába. Ez azért illogikus döntés, mert azok, akik a város nyugati feléből autóznának át a keleti oldalra, most kerülni kényszerülnek. 

Városi pletykák szerint az utcát azért kellett így korlátozni, mert az akkori megyéspüspök, Veres András kifejezetten kérte, hogy minél kevesebb forgalom haladjon át a Püspöki palota előtt. 

Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a Berzsenyi tér átadását követően a Széchenyi utca végén csakis jobbra kanyarodhattak az autósok. Ezt az ötletet aztán pár nap alatt elsodorta az autósok haragja. A taxisok például együtt fellépve kopogtattak be az akkori polgármester Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) ajtaján azzal, hogy vegyék le a korlátozó táblát. Hamar vége is lett balra tiltásnak.

Más a helyzet a Megyeháza alatti átjáróval. 

Itt is korlátozták a közlekedést. Így ha valaki most a Petőfi vagy a Széchenyi utca irányából autózna tovább a Thököly utca felé, szintén kerülnie kell. Korábban elég volt itt áthajtani, majd a Kossuth és a Bejczy utcák felé autóznia és már mehetett is tovább.

Most végig kell autóznia a Szilyn, majd megvárni a lámpaváltást a Kiskar - Óperint kereszteződésnél, megvárni a sorát a körforgalomnál és csakis is tud továbbhaladni. A délutáni csúcsban ez azt jelenti, hogy sokszor a Szily János utca közepéig áll a sor.

De miért egyirányúsították a Megyeháza alatti átjárót?

Röviden az irodaházból hotellé transzformálódott épület mellett felfestett 3 darab parkolóhelyért.

A volt Matáv-székházat 2017-ben kezdték el átépíteni. 2017. júniusában arról tárgyalt a Gazdasági és Jogi Bizottság, hogy a Hefele Menyhért utcai tömbbelsőben az épületet átépítő majd azt üzemeltető Hefele Hotel Kft. parkolókat alakítana ki. 

A megvalósuló projekt kapcsán a vélhetően megnövekedő látogatottságnak köszönhetően a gépjármű forgalom növekedésével is számolni kell - szólt az indoklásban. 

A Somlai Mérnöki Iroda el is készítette a terveket, mivel 4 parkolóhely létesült volna. Csakhogy a parkolóépítésből nem lett semmi. 

Azt gyorsan hozzáteszem, hogy azzal, hogy az irodaházból hotel lett, nem keletkezett plusz parkolóigény, ezt sem a város, sem egyetlen hatóság nem írta elő. A plusz parkolók kialakítása csakis a cég - nevezzük így - előrelátása volt. 

Információink szerint a tömbbelsős építkezés azért hiúsult meg, mivel kiderült, hogy ezt a parkolót a Kft. saját használatba akarta, a város azonban ebbe nem ment bele.

Hogy ezzel összefüggésbe került e felfesésre a három parkoló a Hefele Menyhért utcába vagy sem, nem tudni. Ami biztos az az, hogy 2017 júniusa után 2018 februárjában jött elő ismét a Hefele Menyhért utcai parkolók ügye.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) akkori alpolgármester terjesztette elő a Gazdasági és Jogi Bizottságon, hogy egyirányúsítani kellene az átjárót azért, hogy a parkolókat fel lehessen festeni.

Ahogy már korábban is írtuk a hotel, ami mellé a parkolók fel lettek festve a Hefele Hotel Kft. tulajdona, az Opten adatai szerint cégnek megegyezik a tulajdonosi köre a CSÓTÓ-PARK Kft. tulajdonosi körével. Ez az a cég, amelyik az Aranypatak mellé luxus társasházat épített.

Azt a társasházat, amiben Illés Károlynak egyszer csak lakása lett.

A korábbi alpolgármester máig nem válaszolt kérdéseinkre, hogy hogyan jutott annak az ingatlannak a haszonélvezeti jogához, aminek tulajdonjoga kiskorú gyermekéé.

Na de vissza a Hefele Menyhért utcába. 

A bizottság két körben tárgyalta a parkolók ügyét, második körben egy helyszíni bejárást követően jóváhagyta a Hefele, átjáró alatti szakaszának egyirányúsítását. Az autósok pedig azóta is kerülnek.

A szombathelyi városvezetést kerestük meg, hogy a tér 2017-es átadása óta volt-e forgalmi felülvizsgálat.

A jegyző válaszában többek között azt írta, hogy a Szily János utca egyirányú forgalmi rendje a Berzsenyi tér felújításával,építési engedély alapján lett kialakítva a Kiskar - Széchenyi utcák közötti szakaszon. 

A kétirányú forgalom visszaállítása az út szélessége, a ferde parkoló állások, a zöldfelület és az ellenirányú kerékpárút miatt építési beavatkozás nélkül nem lehetséges.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.