Hamarosan új, ötcsillagos szálloda épül Sárváron, a szomszédok viszont nem örülnek

Fehér Buda 2021-10-15 18:32:00
A helyiek féltik a privát szférájukat, és attól tartanak, hogy az építkezés miatt megszűnik majd a nyugalmuk.

Hamarosan egy új, ötcsillagos hotel épül a sárvári Csónakázó-tó partjához közel, ezzel kapcsolatban tartottak lakossági tájékoztatót csütörtök délután Sárváron. A tájékoztatón ott voltak a hotelt építő cég képviselői, de Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, és Dr. Szijártó Valéria, a város címzetes főjegyzője is.

A Health Concept Hotel Sárvár névre keresztelt új szállót a Unione Kft. építteti, az elkészülte után pedig ugyanez a cég fogja üzemeltetni a hotelt. Az épület az 1230-as helyrajziszámú, 34 ezer 944 négyzetméteres területen fog felépülni, az építkezés a cég számításai alapján 8 milliárd 500 millió forintot fog felemészteni. Ebből a pénzből egy 83 szobás épületet húznak majd fel, a cég szerint egy szobát 140 euróért lehet majd kibérelni egy napra, míg az egy hetes, Medical névre elkeresztelt csomagért 990 eurót kérnek majd el. A Unione Kft. a terület kilenc százalékát építené be, a hotel maximum magassága 12 méter lesz, míg a zöldterületek közel 70 százalékot tennének ki.

 

A lakossági tájékoztatón a befektető elmondta, hogy Nyugat-Európában már több évtizedes múltja van az ilyen egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó szállodáknak, ám Magyarországon még nem alakult ki ilyen. Az építkezést eredetileg október 15-én tervezték volna elindítani, ám a befektetőnek még nincs hatályos építkezési engedélye, tehát ez még csúszni fog. A tervezett befejezést azonban továbbra is 2023 második felére teszik a beruházók, a szállodát 2023. október elsejével nyitnák meg.

Az építtető szerint a város is profitálni fog, a lakók szerint csökken majd az otthonuk értéke

Az üzemeltető szerint a hotel felhúzásából a város is profitál majd, hiszen egy világszínvonalú létesítményt honosítanának meg. A szállodának személyzetre is szüksége lesz majd, egyelőre 50 és 150 fő között gondolkoznak, közülük 60-70 ember dolgozna állandóan a hotelben, ők lennének például a takarítók, vagy a szakácsok. A Unione Kft. számításai alapján a szállodához közel lévő épületek értéke pedig megemelkedne, habár ezzel a lakók nem értenek egyet.

Hamarosan itt épül fel az új hotel

 

Magával a telekkel kapcsolatban sok érdekesség merült fel az elmúlt időszakban. Az építési területhez ugyan gyakorlatilag a Csónakázó-tó partszakasza is hozzátartozik, azonban ott már korábban egy sétáló ösvényt építtetett ki a város, amit a beruházó nem akar felszámolni. A terület megközelítése is kérdéses, első ránézésre úgy tűnhet, hogy a Markusovszky utca felől könnyen megoldható ez a kérdés, ám a hotelnek otthont adó telket és az utcát egy sárvári lakó magántelke választja el, aki nem szeretné, ha ezen a területen keresztül érkeznének a nehézgépek.

Ideiglenes úton keresztül érkezhetnek a nehézgépek

A sárvári képviselő-testület nemrég úgy döntött, hogy a sárvári SZTK és a mentőállomás közötti utat átminősíti közúttá, így a forgalom ott bonyolódhat majd az építkezés alatt. A megnövekedett forgalom miatt azonban ideiglenesen megszüntetik az Alkotmány út egy szakaszán az úttest egyik felén a parkolást. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki parkolási káosz az utcában, egy új, kavicsos parkolót alakítanak ki az SZTK előtt, ennek a kivitelezése a hónap végéig befejeződik.

Itt fognak közlekedni a munkagépek.

 

A város azonban csak a hotel építésének idejére, azaz 2023. október elsejéig adott engedélyt arra, hogy a munkagépek innen közelítsék meg a telket. A hotel felépülésével egyidőben a kivitelező a Rákóczi utca felől oldaná meg a megközelítést. Ezzel kapcsolatban már folynak a tárgyalások a sárvári Szent László Kórházzal, mivel az új utat a kórház területén fektetnék le. A kivitelezőknek ehhez le kell majd bontania a kórház portáját, egy tároló épületet, valamint a proszektúrát, amelyek helyett egy-egy újabb épületet építenek fel, hogy ellensúlyozzák a bontást. A lakók attól tartanak, hogy az út megépültével közvagyon fog elveszni, a jegyző szerint viszont azt a területet, amelyen az új út fog keresztül menni, forgalmi értéken fogják értékesíteni.

Miután befejeződik az építkezés, a Szent László Kórház hátsó bejáratánál érkezhetnek a vendégek.

 

A hotel szomszédjai féltik a privát szférájukat

Az építkezésnek azonban nem mindenki örül, hiszen a sárvári Markusovszky utcában több olyan családiház is található, amelyek közvetlenül a kérdéses telek szomszédságában épültek.

Habár úgy tűnik, az építkezési terület megközelíthető lehetne a Markusovszky utca felől, a képen látható terület magánterület

 

A helyiek számára az utca eddig nyugodt volt, többen a kertjükből egyenesen a Csónakázó-tóra láttak rá. Sokan most attól tartanak, hogy az építkezés idejére, de még azt követően is megszűnik majd a nyugalmuk, a kilátásukat pedig a hotel fogja eltakarni. Mások attól tartanak, hogy a privát szférájuk sérül majd, hiszen a több emeletes épületből könnyen be lehet majd látni a szomszédok telkére, a kivitelezők szerint azonban a Markusovszky utcára nem fognak ablakok, erkélyek nézni. Egy lakó pedig arra hívta fel a tájékoztatón résztvevők figyelmét, hogy a kérdéses területen sok állat él, többször még szarvasok és őzek is megfordulnak rajta, ezért szerinte még a természetet is sérti az építkezés.

 

A lakók a tájékoztatón rákérdeztek arra is, hogy a Markusovszky utcát miért minősítették át családiházas övezetből kisvárosias övezetté úgy, hogy erről a lakók maguk nem is tudtak. A helyiek szerint erről értesíteni kellett volna a lakókat, ám a döntést a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet alatt a polgármester egymaga hozhatta meg. A helyiek szerint egyébként nem véletlen, hogy pont ilyen közel az építkezés megkezdése előtt történt az átminősítés. A lakók kérdésére a jegyző válaszolt, szerinte az átminősítésnek semmi köze nem volt az építkezéshez, hiszen a gépek végül nem az utcán keresztül fognak közlekedni. Magát az építési telket pedig már korábban, közel tíz évvel ezelőtt, külön átminősítette a képviselő-testület.

A Markusovszky utcát végül azért minősítették át, mert a városnak volt egy arra szóló terve, hogy a város területén belül legyenek egységesek az építkezési szabályok. A városvezetők végül a szabályok egységesítéséért úgy döntöttek, hogy a Esze Tamás utca, a Gárdonyi utca, a Fekete-híd utca, a Rákóczi utca és a Vadkert körút által behatárolt területet, kivéve a főutcák területét, egységesen kisvárosias övezetekké minősítik.

A Markusovszky utca a Rákóczi utca felől

 

A lakók azt is sérelmezték, hogy az Alkotmány út egyik oldalán megszűnik a parkolás. A Markusovszky utcában lakók szerint erről az Alkotmány utcaiak nem is kaptak értesítést, a polgármester viszont elmondta, hogy az összes lakót megkeresték.  A nemrég közúttá minősített út pedig szintén a kórházhoz tartozik, tehát a kórházi főigazgatóság engedélye is szükséges volt az átminősítéshez, hiszen állami tulajdonról van szó. A lakók szerint a közterületté nyilvánított utat viszont nem lehet közterületként használni, hiszen az még mindig az állam birtokában van.

Már régóta nem a városé a telek

A tájékoztatón az is felmerült, hogy a városnak vissza kellett volna vennie a telket, hogy így akadályozzák meg az építkezést. Kondora polgármester elmondta, hogy a telket már a kilencvenes években megvette egy magán beruházó, aki később 1 milliárd forintos jelzálogot vett fel, így a városnak a lehetősége is megszűnt a visszavételre. Az évek alatt aztán többször is tulajdonost cserélt a terület, végül a jelenlegi beruházó vette meg a telket. Amikor az akkori képviselő-testület eladta a telket, a sárvári kórház területe az önkormányzathoz tartozott, ezért úgy gondolták, hogy a becsatlakozás ezen a területen keresztül válik majd lehetségessé. Időközben azonban az államhoz került a kórház, ezért most nehezebb megoldani ezt a kérdést.

Hamarosan itt épül fel az új hotel

 

Ingoványos területen kezdődik meg az építkezés

A lakók azt is felvetették, hogy a szóban forgó területén régen egy bányató terült el, egészen a nyolcvanas évekig. A területet aztán a cukorgyárból kikerülő iszappal és betontörmelékkel töltötték fel, ezért a Markusovszky utcában élők attól félnek, hogy a hotelt nem tudják majd stabil talajon felépíteni. Ha az ingoványos területen felhúzott szállodával valami baj történik, akkor az az ő telkeik értékét is erodálja majd. Kondora polgármester ennél a felvetésnél elmesélte, hogy a Sárvár Aréna szintén a téglagyári tavak, illetve az egykori hulladéklerakó területén épült meg, a hatóságok ekkor olyan alapozást írtak elő, ami lehetővé tette a szintén 12 méter magas épület felhúzását.

 

Kondora végül elmondta, hogy a város fejlődésének egyik csillagpontja a Health Concept Hotel Sárvár, aminek az építését ugyan meg tudják lassítani a lakók, ha bíróságra mennek, de megállítani valószínűleg nem fogják tudni. A polgármester még elmondta, hogy ő személy szerint 28 éve várt már arra, hogy történjen valami a területtel, most szerinte végre értelmes funkciója lesz. Ő személy szerint támogatja az építkezést, és megígérte, hogy mindenki jogos igényeit a város a Unione Kft-vel együtt meg fogja oldani. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.