Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!

Farkas Bazsi 2021-10-14 07:12:38
A Vas01-es választókerület előválasztási jelöltjei értékelték az első fordulót az Ugytudjuk.hu-nak. 

Szeptember 29-én közölte az Előválasztási Bizottság a több mint egy hétig tartó voksolás eredményeit. A Szombathelyt is magában foglaló Vas 01-es választókerületben összesen 7 ezer 608-an szavaztak. A szavazatok többségét pedig Czeglédy Csaba szerezte meg, így tavasszal ő lesz Hende Csaba kihívója. 

A jelölteket arra kértük, hogy értékeljék az előválasztás eredményét.

Czeglédy Csaba (DK)

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az első szavaim a köszönetnyilvánításé. Közel 8000 szombathelyi és környező településen élő vett részt az előválasztás első fordulójában, járult el a szavazósátrakhoz, és nyilvánította ki akaratát. Köszönöm a bátorságukat és az elszántságukat, ugyanis azzal, hogy sorban álltak - sokszor zord körülmények között is -, egyértelművé tették, hogy ők a kormányváltást akarók közé tartoznak. A 8000 leadott szavazatot pedig ahhoz kell viszonyítani, hogy dr. Nemény András polgármesterre két éve az önkormányzati választáson 16 700-an szavaztak.

Ez a magas részvétel hatalmas legitimációt ad nekem. Köszönöm, hogy a többség engem választott országgyűlési képviselőjelöltnek!
Nem papírforma szerinti eredmény született, mert a választás esélyese Ungár Péter volt, aki bár nem szombathelyi, de a DK-n kívül mindenki őt támogatta. Ezért is hangsúlyoztam többször, hogy nekem nem a pártok, hanem az emberek támogatására van szükségem. Megkaptam, és ez oly’ sok viszontagság után gyógyír a lelkemnek, és egyben rengeteg erőt is ad, hogy folytassam az emberek érdekében folytatott munkámat. Szolgálat - így hívom. Talán az egyik legnemesebb dolog az emberek szolgálata.

Kíváncsian várom, ki lesz a Fidesz jelöltje, Hende Csaba-e vagy Balázsy Péter. Azt tudni kell, hogy Hende Csaba megítélése folyamatosan romlott az elmúlt másfél évben. Népszerűtlenebb nálam, és bár magam is megosztó személyiség vagyok, ő nálam is megosztóbb. Az, hogy nincsen jelen Szombathely életében, annak ténye, hogy nem segítette, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata központi támogatást kapjon működésre, tovább rontotta a megítélését.

Azonban én nem vele és nem a pártokkal fogok foglalkozni; járom továbbá az utamat. A célom, hogy minél több embernek segítsek. Tavasszal erre fogok felhatalmazást kérni a választóktól. Bérlakás-építési programot szeretnék már jövő májusban elindítani, folytatni szeretném a Magyar Falu Programot, el szeretném költöztetni a Zanati útról a hajléktalanszállót, forrást fogok szerezni Szombathelynek és a környező településeknek, hogy rendbe tudjuk tenni az útjainkat, járdáinkat.

Számos megoldandó feladatom lesz, azonban, aki ismer, tudja, hogy küzdeni azt nagyon tudok. 23 éve szolgálom Szombathelyt, az itt élőket: ezt a munkát szeretném folytatni országgyűlési képviselőként.

Ungár Péter (LMP, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, ÚK) 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Elsőként szeretném megköszönni annak a majd’ nyolcezer embernek, aki részt vett az előválasztáson, és különösen annak a 3500 embernek, aki engem támogatott a szavazatával. És persze szeretnék gratulálni Czeglédy Csabának, akit természetesen minden erőmmel segíteni fogok, hogy legyőzze Hende Csabát jövő áprilisban. Külön büszke vagyok arra, hogy bár - ahogy azt az eredmény is mutatja – rendkívül szoros és kiélezett versenyt vívtunk, de az mindvégig korrekt maradt. Ebben a választókerületben az előválasztás a legszebb arcát mutatta.

Nem én voltam az előválasztás legnagyobb támogatója az ellenzéki tárgyalások során, és végül még el is veszítettem a választást, ezért szerintem mindenki érti, hogy súlya van annak, amikor azt mondom, hogy az előválasztás a legnagyobb siker, amit az elmúlt bő tíz évben fel tudott mutatni az ellenzék. Őszintén mondom, hogy sok szempontból felemelő volt részt venni az egész folyamatban az elmúlt egy hónapban, látni a több tucat civilt, pártaktivistát, akik szorosan együttműködve rengeteget dolgoztak azért, hogy biztosítsák a szükséges infrastruktúrát. Látni a kígyózó sorokat, embereket, akik akár egy órát hajlandóak voltak várni, hogy leadják a szavazatukat.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szűk vereségem okain nem nagyon kell gondolkodnom, hiszen szerintem már álmából felkeltve is minden itt élő fejből tudja, hogy Schmidt Mária zavaros hátterű, homoszexuális fia vagyok, aki mindenekelőtt nem szombathelyi. Pontosan tudtam, hogy nehezített pályán fogok indulni, amikor ezt a várost választottam, és ehhez képest én tényleg elsősorban hálát érzek azért, hogy a választók majdnem fele engem látott alkalmas jelöltnek. Nekem az volt a minimális célom, hogy olyan eredményt érjek el, ami feljogosít arra, hogy folytassam a politizálást a városban, hogy tényleg legyen esélyem bebizonyítani, hogy nem csupán valami kalandor vagyok, hanem egy nagyon is kitartó harcos. Ennél ez az eredmény lényegesen többre jogosít: nemcsak lehetőségem, hanem kötelességem maradni és küzdeni. Szóval, amennyiben Hende Csaba arra számított, hogy mostantól kicsit nyugodtabbak lesznek a politikai hétköznapjai, akkor - tudván, hogy lelkes olvasója az Ugytudjuknak – innét üzennék: a java még csak most jön!

Koczka Tibor (ÚVNP/DK)

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Mire véget ért, egészen megszerettem az előválasztást. Egy hónapot töltöttem Szombathely utcáin, terein, rengeteg emberrel találkoztam - köszönöm a sok-sok tartalmas beszélgetést. Javaslom képviselőtársaimnak is, tartsanak egy-egy ilyen „szabadtéri fogadóórát”, gyakrabban menjenek ki az emberek közé, meg fog változni véleményük a világról, Magyarországról, Szombathelyről. Nem kis bátorság kell ahhoz, hogy kiálljunk az emberek elé és beszéljünk hozzájuk, ahogy ahhoz is bátorság kell, hogy leüljünk és meghallgassuk őket.  
Ahogyan ahhoz is komoly bátorság, elszántság kellett a választópolgárok részéről, hogy országosan 600 ezren, Szombathelyen csaknem 8 ezren elmenjenek szavazni. Rendkívül megható volt, többször libabőrös lettem a látványtól, ahogy hosszú sorokban időt, energiát nem kímélve türelmesen álltak az emberek, szavazásra várva.

Valamennyien arcukat és nevüket adták a változáshoz - az előválasztás a változást akaró, tiszta szándékú emberek állásfoglalása volt. Három évtizeddel ezelőtt, a rendszerváltáskor éreztem hasonlót. 
Köszönettel tartozom mindazoknak, akik elmentek szavazni, függetlenül attól, hogy a jelöltek közül kire adták voksukat. Köszönöm jelölttársaimnak a remek vitákat, a korrekt kampányt – minden egyes percét élveztem. Külön köszönetet érdemelnek az előválasztás szervezésében résztvevő aktivisták, hiszen nélkülük nem lehetett volna lebonyolítani, mindenki által elfogadott, hiteles eredményt hirdetni.

Sokan kérdezték, miért indulok, hiszen a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, nem igazán én vagyok Vas 01-ben az előválasztás esélyese. Úgy gondolom, egy választás attól demokratikus, ha lehetőség szerint mindenki elindulhat. Attól demokratikus, ha minél nagyobb a választás lehetősége. Az előválasztás célja, tétje az volt, hogy az ország valamennyi egyéni választókerületében sikerüljön kiválasztani a legnagyobb támogatottságú ellenzéki jelöltet, aki a leginkább alkalmas a 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz jelöltjének legyőzésére.

Ehhez most is – és 2022-ben is – az ellenzéki oldalon a lehető legnagyobb arányú részvételre van szükség. Úgy gondolom, a győzelemhez a legszélesebb összefogásra van szükség országosan és helyben is. Az együttműködésből nem hiányozhatnak a hiteles polgári oldal képviselői sem. Ha csak néhányukat sikerült meggyőznöm, felráznom, már nem indultam hiába.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.