Dézsi Csaba András hétről hétre bemutatja, miért fontos a független sajtó jelenléte

Pintér Bence 2021-10-03 08:22:00
A GyőrPlusz újságban indult rovata a győri polgármesternek, ahol tulajdonképpen saját magát interjúvolja olyan témák mentén, amit az önkormányzati média nem, csak mi írtunk meg.

„Ön kérdez, a polgármester válaszol” címmel indult pár hete új rovata Dézsi Csaba Andrásnak a GyőrPlusz újságban, amelyben különböző csatornákon hozzá érkező kérdésekre válaszol, tehát – mivel a kérdéseket ő maga válogatja ki – mondhatjuk úgy is, hogy hétről hétre saját magát interjúvolja meg. A rovat kifejezetten tanulságos, hiszen bekerülnek „kellemetlen” kérdések is, amire a polgármester „magyarázom a bizonyítványom”-jelleggel reagál, de visszakérdezésre – ami a minőségi újságírás alapvető eleme – ugyebár nincs lehetőség. Ugyanígy nincs lehetőség erre a polgármester Facebookján, ahonnan immár győriek százait tiltották le akár csak azért, mert mondjuk feltettek egy kérdést.

Egyetlen olyan rendszeres felület maradt ezeken kívül, ahol még nem saját maga, hanem sajtómunkások kérdezik a polgármestert: ez a GyőrPlusz Rádió kétheti reggeli interjúja, amit csak élőben lehet meghallgatni, mivel az archiválást és ezáltal visszahallgathatóságát a polgármester tavasszal letiltotta. Nyáron pedig ismeretlen okból megorrolt az Ugytudjuk.hura is, így januári nagyinterjúja óta leginkább csak menekül kérdéseink és kameránk elől, illetve folyamatosan hitelteleníteni próbálja lapunkat, mindenféle érdemi bizonyíték nélkül.

Igaz egyébként, hogy a polgármester ad egyébként interjút más laponak – adott a tavaly Fidesz-közelbe került Indexnek, Balázsék reggeli rádiós műsorának, de adott az egyértelműen ellenzéki Partizánnak is – ezekről a lapokról azonban elmondható, hogy mivel közel sem járatosak annyira a helyi ügyekben, mint például az Ugytudjuk.hu, ezért nem is nagyon tudnak olyan mélységben és minőségben kérdéseket felvetni, amiből valódi információhoz jutnának a győriek. Az egyetlen kivételt a Telex ex-kisalföldes győri tudósítói jelentik, nekik is adott interjút a polgármester, de legutóbb már beléjük is páros lábbal, hátulról szállt bele.

A helyi önkormányzati médiától, illetve a kormányközeli KESMA által megszerzett és kilúgozott Kisalföldtől valószínűleg már senki sem várja, hogy közéletileg releváns, valódi kérdéseket tesznek fel és valódi közéleti témákat dolgozzanak fel. Mi sem mutatja ezt jobban – és szórakoztatóbban – minthogy a polgármester új rovatában rendszeresen olyan témákra és kérdésekre reagál, amelyekről a fent említett lapok egyáltalán nem számoltak be, csak mi írtunk róluk az Ugytudjuk.hu felületén.

Ilyen téma a jegyző távozásának ügye, a polgármester változtatási tilalma körüli felfordulás, vagy a Győr-Szol körüli ügyek témája, amiről, ha csak ezekre a lapokra, vagy a polgármester Facebook-oldalára akarna támaszkodni az ember, semmi érdemlegeset sem tudna meg – és öninterjúiban is azért válaszol a felmerülő kérdésekre, mert pontosan tudja, hogy a közélet dolgai iránt érdeklődő győriek ettől függetlenül nálunk pontosan értesülhetnek az eseményekről.

Ha például a Győr-Szolnál elfolyó közpénzmilliókról van szó, akkor Dézsi Csaba András médiabuborákjában az emberek csak arról értesülhetnek, hogy egy év után új vezérigazgatót neveztek ki a cég élére, arról azonban már csak mi számoltunk be, hogy a cég – az önkormányzati média által szintén agyonhallgatott GYHG-hez hasonlóaniszonyatos anyagi helyzetben van, most kaptak plusz 450 milliót a várostól, miközben a céget irányító két ember a fél rokonságát odaszervezte alvállalkozónak. A GyőrPluszon mindeközben csak arról csináltak velük interjút, hogy ők ketten nem is rokonok

Ha a változtatási tilalomról van szó, akkor Dézsi Csaba András médiabuborékjában az emberek csak arról értesülhetnek, hogy a polgármester mekkora harcot vív a „gonosz vállalkozókkal” és a „gonosz kormányhivatallal” azért, hogy épüljenek parkolók és zöldfelületek. Mifelénk értesülhetnek arról is, hogy mennyiben jogosak a polgármester kifogásai, és arról is, hogy ezzel párhuzamosan miért nem jó módszer ennek megoldására a változtatási tilalom, milyen károkat okoz vele a helyi gazdaságnak. Na meg arról is, hogy közben meg engedélyezte egy ezerlakásos társasház-komplexum megépítését.

Ha a különféle PR-akciókról van szó, akkor Dézsi Csaba András médiabuborákjában csak szép harangok és mindenféle rockzenészek mellett V-jelet mutató polgármestereket láthatunk, aki hetente elmagyarázza az öninterjújában, hogy miért nagyon fontos neki mindenhol csinálnia egy szelfit; az Ugytudjuk.hu megírja azt is, hogy mi mennyibe került ezek közül a város polgárainak – így eldönthetik, hogy valóban megérte-e ez nekik. Lehet, hogy igen, de ezt csak akkor lehet eldönteni, ha tudjuk, hogy mennyi az annyi.

A végső tanulság az, hogy hiába próbál a polgármester úgy csinálni, mintha nyílt lenne a városháza, és mintha lehetne őt akármiről kérdezni, a valóság az, hogy a valódi helyi tudással, tehát valódi helyi közéleti kérdésekkel rendelkező sajtót negligálja – ahol ugye tartania kell attól, hogy vissza is fognak kérdezni –, a saját Facebookjáról kitiltja az embereket, akik nem értenek vele egyet, az egyetlen helyet, ahol élőben kérdezi őt valaki más, utólag törölteti vagy eleve elérhetetlenné teszi; közben a város cégei és szervei folyamatosan megtagadják a közadatok nyilvánosságra hozását.

A városháza nyíltságáról tehát ennyit. Marad nekünk az, hogy Dézsi Csaba András magának tesz fel kérdéseket egy újságnak látszó tárgy hasábjain.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.