A szombathelyi könyvtáros útja Micimackótól a TikTok-os olvasásnépszerűsítésig

Varga Mátyás 2021-09-28 18:28:39
Miért fontos az, hogy a közösségi médiában is jelen legyen egy blogger? Szükség van egyáltalán szórakoztató irodalomra? Waldinger Dórával beszélgettünk.

Dórit évek óta ismerem és már egy ideje terveztem is, hogy leülök vele beszélgetni. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasószolgálatában dolgozó könyvtáros élete nemcsak munka, hanem a szabadideje is a könyvek körül forog. Amikor kiderült, hogy például ő is a Hollóháthoz tartozik nagyon megörültem. Rowling regényének főszereplője mellett a Poket zsebkönyvekről és Szabados Ági kultúrmissziójáról is szót ejtettünk. 

Az Instagram oldalad szerint könyvmoly, könyvtáros és könyvesblogger is vagy egyben. Viszont a blogod mellett könyvtárosként dolgozol. Mi a feladatod a megyei könyvtárban?

Az olvasószolgálat egyik tájékoztató könyvtárosaként dolgozom. Az első emeleti felnőtt kölcsönző térben vagy a második emeleti olvasóteremben találhattok meg. Az olvasóteremben helyismereti feladatokat is ellátok, ahol a kutatók munkáját segítem. A felnőtt kölcsönző térben a szórakoztató irodalomért felelek, ebben mozgok a legotthonosabban. Néhány rendezvény lebonyolításában is részt veszek. A Könyvhódító pályázatot Boros Feri kollégámmal csináljuk, de nyomtatványokat, különféle plakátokat is készítek. Továbbá én felelek az Instagram-oldalunkért is. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Akkor, ha úgy vesszük egy igaz svájci bicska vagy. Mikor és mivel kezdődött el nálad az olvasás iránti szenvedély? Van egy sanda gyanúm, hogy a szüleid biztos olvastak neked mesét. 

Igen, anyukám rendszerint olvasott nekem mesét, de már nem emlékszem, hogy melyik volt az első. Ez nálunk hagyomány volt, hogy minden nap olvasott nekem. Később, amikor megtanultam olvasni is rendszeresen olvasott fel esténként. Furcsa módon nem jártam aktívan könyvtárba, egyszer-egyszer elmentem, de inkább újraolvastam a saját könyveimet.  

Mi volt az első meghatározó élményed, amire emlékszel?

A Micimackó nagyon élénken él bennem, de szerettem Fekete István könyveit is, amiket apukám és nagynéném példányai között találtam meg. Nem sokkal később megjelent a Harry Potter, amikor nagyjából egyidős voltam a szereplőkkel. Az első négy könyv után pedig türelmetlenül vártam, hogy mikor érkeznek a folytatások. Ekkoriban már párhuzamosan jöttek a filmek is, amihez még különféle füzetek és matricás albumok is megjelentek.

Mesélj egy kicsit a blogodról! Hogyan indult el nálad ez a szenvedély?

12 éve, 2009 nyarán indítottam el, de már előtte is vezettem különböző blogokat, oldalakat. Ekkoriban lendületet adott, hogy a szombathelyi egyetemen tanultam a magyar szakon, de a moly.hu is ekkor indult, ahol rengeteg új olvasmányra találtam rá. A blog névválasztásában az akkori kedvenc Kiscsillag dalom köszön vissza. Az utóbbi években sokat olvasok, hetente 3-4 bejegyzés is születik. Ezek nagy része könyvajánló, de több kiadóval kapcsolatban vagyok, az új könyveikről szóló recenziókat is találhattok nálam. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Manapság egyre többet hallani arról, hogy tartalomgyártók hogyan népszerűsítik az olvasást. Hol lehet találkozni ilyen videókkal vagy képekkel?

Szerintem nagyon nagy szükség van erre, és a különböző közösségi média oldalak erre is nagyon jók. Egy Instagram oldal már szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több emberhez eljuss. Sokan vannak, akik itt osztják meg a véleményüket egy kép kíséretében és később kezdenek el blogot írni, vagy videókat gyártani. De arra is van példa, hogy a blogolásról térnek át az Instagramra, mert így több visszajelzést kaphatnak. 

Most a TikTok robbant igazán nagyot. Sokan csak a rossz oldalát látják, de nem olyan régen olvastam egy cikket, hogy több könyveladás azért ugrott meg, mert itt felkaptak egy-egy könyvet. Én talán egy hónapja kezdtem el aktívan használni a TikTokot, ahova hangulatvideókat készítek. Sokan elítélik, de szerintem attól függ, hogy mire használod az adott oldalt, rengeteg értékes tartalom és gondolat születik ezeken a felületeken is.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ezzel most megleptél, mert én sem vagyok túl jó véleménnyel a TikTok-ról. Vannak esetleg nagyobb volumenű dolgok is akár hazai, akár nemzetközi színtéren? 

Vannak bizony, elég, ha csak Szabados Ági Nincs időm olvasni kihívására vagy a Poketre gondolunk. Ági Facebookos csoportot indított néhány éve, amiből egy olyan közösség született, amihez jelenleg közel 40 ezer fő tartozik. Ez az évek során odáig jutott, hogy az RTL Klub híradósa múlt évben Libertine néven kiadót alapított és megnyitotta az első könyvesboltját. 

A Poket zsebkönyveket szerintem nagyon keveseknek kell bemutatni. Az ötletért a Vecsei H Miklós és az If. Vidnyászky Attila közösen alapított Sztalker Csoport nevű „képzeletbeli társulat” a felelős. A Poket irodalmi vezetője viszont a hozzánk pár hét múlva ellátogató Grecsó Krisztián. A 2018-ban indult zsebkönyv őrület kezdetben szépirodalmi kötetekkel indult, később mesék, versgyűjtemények és antológiák is megjelentek. Sokan talán nem tudják, de Szombathelyen is van egy automata, ami az Újvilág utcában található Intersparban várja az olvasni vágyókat. 

Külföldön inkább olvasóklubokról tudok, amelyek közül az első Oprah Winfrey műsorában volt. Az utóbbi években Emma Watson is csinált egy hasonlót, de azt nem követem jelenleg. Viszont a Doktor Szösziből ismerős Reese Witherspoon olyan könyveket ajánl, amelyekből könnyen bestseller lehet vagy éppen saját cégével készít belőlük filmeket, sorozatokat. Például a 8 Emmy-díjjal jutalmazott Hatalmas kis hazugságok is így jöhetett létre.

Egyre szembetűnőbb az, hogy mostanában mekkora reneszánszát éli a sci-fi és a fantasy műfaj. Mint könyvtáros szerinted is igaz ez, vagy más műfajok is is keresettek? 

Igen, ez a két műfaj valóban nagyon kitűnik mostanság, de úgy tapasztalom, hogy a romantikus és önfejlesztő kötetek is keresettek. Utóbbira remek példa az Edith Eva Eger által írt A döntés című könyv, ami hazánkban nagy részben Szabados Áginak köszönhetően lett bestseller. Ez volt az egyik első könyv, amit ajánlott a Nincs időm olvasni kihívás keretében. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban is van belőle 10 példányunk, mert az olvasóink folyton ezt keresik.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az ifjúsági fantasy szerintem a Harry Potter óta lett nagyon keresett. Tüskék és rózsák udvara regénysorozat nagyon népszerű, de a Netflix miatt sokan kíváncsiak az Shadow and Bone - Árnyék és csontra is. A sci-fi viszont egy szűkebb közeget érint, mert például a hard sci-fire nagyon figyelni kell, hogy megértsük és átlássuk, mert valódi tudományos dolgokból épül fel. Viszont könnyedebb, soft sci-fi, ami már mondjuk krimivel keveredik, az egyre népszerűbb lesz. Ami még jellemző, hogy az olvasóink a világháború, illetve a holokauszt témájú könyvet is nagyon keresik, továbbá azokat a köteteket amelyekből film vagy sorozat készül.

Most, hogy beköszöntött az ősz többen inkább visszahúzódnak a saját szobájukba. Vagy zárt téren tartott programokat keresnek. Ti milyen programokkal készültök a könyvtárban?

Ami már biztos, két hét múlva, vasárnap Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi délutánjára várjuk az érdeklődőket. Berzsenyivel is foglalkozunk születésének évfordulója kapcsán, valamint lesz egy előadás Almásy grófról. Továbbá a Savaria University Pressnek is lesznek kötetbemutatói az ősz folyamán. Ezekről bővebb információt a Facebook oldalunkon és a könyvtár honlapján találhattok. Sok szeretettel várunk mindenkit!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.