„Nem kaptam vissza, amit kértem, így bár megvoltak a lehetőségeink nem éltünk vele”

Farkas Bazsi 2021-08-16 16:26:00
Kezdő edző vagy? Bajban vagy a meccsértékelésekkel? Sebaj! Itt az Ugytudjuk nagy közhelygyűjteménye, amivel ki lehet húzni a szezont.

Nem könnyű a kezdő edzők élete, de a rutinos mesterek is tétovázhatnak egy-egy mérkőzés összegzésénél. Most az edzőknek próbálunk meg azzal segíteni, hogy összeszedjük a szokásos paneleket, meccsek utáni közhelyek, bármilyen alkalomra!

Győzelem!

A legkönnyebb műfaj, ebben az esetben ugyanis szinte mindegy, hogy mit mond az edző, a szurkolók úgyis azzal vannak elfoglalva, hogy nyert a kedvenc csapatuk. Ha gyorsan le akarjuk tudni a sajtót, mert mennénk az öltözőbe pezsgőzni a fiúkkal, lányokkal, akkor a következő paneleket vehetjük elő:

Gratulálok a csapatomnak, azt hiszem ezen nem kell mit megmagyarázni, örülök a győzelemnek.

Vagy:

Gratulálok a csapatomnak, nem kis győzelem a mai, hiszen nagyon jó ellenféllel találkoztunk. 

Ha kicsit bővebbek akarunk lenni, akkor mehet így is:

Nagyon nehéz hét van mögöttünk, rengeteget készültünk az ellenfél játékából, ezzel együtt azt kértem a csapatomtól, hogy sokkal inkább magunkkal foglalkozzunk. A csapat ezt megtette, elégedett vagyok, bízom a hasonló folytatásban.

Amennyiben a végét egy frappáns lezárással oldanánk meg egy “Megyünk tovább!” mindig, minden esetben jól jön.

Döntetlen

A döntetlen már nehezebb dió. Mert ugye lehet gól nélküli döntetlen, lehet mentett döntetlen, amikor egy vesztesnek kinéző meccsen sikerül valakinek betalálni a végén, de lehet egy már győztesnek hitt meccset is döntetlennel zárni. Kezdjük a gól nélküli döntetlenre egy variációval:

A meccs egész idején kerestük ellenfelünk gyenge pontját, bár a csapatom mindent megtett, ha dupla ennyi ideig játszunk is ma, akkor sem bírunk az ellenféllel. 

A “Gratulálok a csapatomnak, az ellenfélnek” tetszés szerint beszúrható a nyilatkozat szinte bármelyik részébe.

Nézzük mi a helyzet, ha sikerül egy meccset vesztes helyzetből döntetlenre hozni:

Egész mérkőzésen csak loholunk az eredmény után, a mérkőzés utolsó szakaszában aztán rejtett tartalékokat szabadított fel csapatom és végül ennek köszönhetően sikerült pontot mentenünk. 

Hogy hassunk a szurkolókra is, a “Nekem is el kell gondolkodnom, hogyha képesek vagyunk 10 perc jó játékra, akkor ez miért nem tud a meccs egészén megmutatkozni.” formula szabadon utána bökhető.

Jobban össze kell szednünk magunkat akkor, hogyha egy már kezünkben lévő meccset adunk le döntetlenre. Ilyen esetben nem árt kicsit a játékvezetőkkel kezdeni:

Én tényleg nem akarok a játékvezetőkkel foglalkozni, de meg fogjuk nézni az utolsó két ítéletüket videón, ugyanis az a belenyúlás volt az, ami miatt ellenfelünk egyenlíteni tudott, mi pedig már nem tudtunk visszajönni egy ilyen lélektani hullámvölgyből.

Egyenlítő öngól esetén:

A döntetlen ellenére gratulálok a csapatomnak, sajnos a végén volt egy hibánk, amivel most nem is akarok foglalkozni, hogy ki miatt, de ajándék pontot adtunk ellenfelünknek. 

A “Jobban kell koncentrálunk.”, “Remélem a csapat hamar elfelejti ezt.” és a “Nem is akarok ezzel többet foglalkozni, hiszen pár nap múlva újabb ellenfél, újabb mérkőzés vár ránk.” még betoldható. 

Vereség

Minden edző rémálma, amikor kikap a csapat. Persze erre is vannak megvált panalek. Elsőre nézzünk egy sima mezei vereség utáni nyilatkozat panelt:

Nem akarom bántani a játékosaimat, a sportban benne van a vereség. Ez egy ilyen nap volt, nem kell vele sokat foglalkozni. 

A korábban már használt “Jobban kell koncentrálunk.”, “Remélem a csapat hamar elfelejti ezt.” és a “Nem is akarok ezzel többet foglalkozni, hiszen pár nap múlva újabb ellenfél, újabb mérkőzés vár ránk.” még betoldható. 

Ha súlyos vereségbe futunk bele, akkor jobb a felelősséget elhárítani. Evégre kinek jó egy olyan szurkolói közhangulat, ami a végén az edző távozását követeli. Legjobb bűnbakok a játékvezetők, de mielőtt rájuk kitérünk mindenképpen kezdjük dicsérettel a nyilatkozatot. Csinálhatjuk így:

Gratulálok az ellenfelünknek, még akkor is ha a végeredmény nem tükrözi a két csapat közti minimális különbséget. Ekkora szakadék ugyanis ma nem volt közöttünk. Nem akarok a játékvezetőkkel foglalkozni, de a kapott gólok nagy részében benne volt az ő ténykedésük. 

Érdemes olyan dolgot mondani, ami nyomatékosítja a szavainkat, de nem vetjük el mégsem a sulykot:

Az biztos, hogy vissza fogjuk nézni a mérkőzést, és ha szakmai stáb véleménye egyértelműen az lesz, hogy a játékvezető többször is hibázott, akkor le fogunk iratkozni róla.

Megint más a helyzet, ha nem ez az első vereségünk. Ilyenkor már egyértelműen taktikázni kell, hiszen túl sok vereség az edző pozíciójába kerülhet. Ilyenkor már muszáj a játékosokra kenni a vereség okát:

Gratulálok az ellenfelünknek, ma egyértelműen jobb volt nálunk. Muszáj beszélnek a csapatom teljesítményéről, voltak ugyanis ma játékosok, akik egyszerűen nem akartak játszani, mintha nem is a pályán lettek volna. 

A “Játékosaim nevében is elnézést kérek a szurkolóinktól.” egy szintén bevethető forma egy ilyen szituációban. 

Ha nagyon mozogni érezzük magunk alatt a széket egy vereség sorozat miatt használhatjuk ezt is:

Egész héten készültünk, kielemeztük az ellenfél játékát, próbáltuk kijavítani a hibáinkat, még ma délelőtt is ezzel foglalkoztunk, de lassan úgy néz ki a csapatnál képességbeli problémák vannak. Ezek után egyszerűen nem vagyunk méltók arra, hogy a klub mezét magunkra húzzuk.

Ezek voltak a legtipikusabb edzői panelek, remélem tudtam segíteni abban, hogy egy-egy meccs után könnyedén vegyék a mesterek sajtónyilatkozatok kötelező, ám néha gyötrelmes feladatát. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.