Brit kutatók koffeinnel megspékelt nektárt adtak néhány méhnek, amitől bepörögtek a rovarok

Fehér Buda 2021-07-31 14:49:00
A méhek teljesen olyanok, mint az emberek, koffein hatására jobban dolgoznak.

A Greenwich-i Egyetem kutatói nemrég azzal kísérleteztrek, hogy miként lehetne hatékonyabb munkavégzésre ösztönözni az amúgy is szorgos méheket. A szigetország szakértőinek jelenleg komoly félelmeik vannak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság területén összeomlik majd a méhek populációja, ami katasztrofális hatással lehetne az ország mezőgazdaságára.

Az egyetem kutatói rájöttek, hogy ha koffeinnel megspékelt nektárral etetik a méheket, akkor azok sokkal motiváltabbak és hatékonyabbak lesznek a beporzás során. A szakértők szerint ez azért van, mert a koffein segíti a méhek emlékezőképességét, így a rovarok könnyebben rájöhetnek, hogy mely virágokban találnak nektárt. Emiatt a méheknek kevesebb felesleges kört kellene futnia, és még a beporzást is gyorsabban elvégeznék.

A Current Biology nevű szaklapban publikált kutatás az első olyan, ami a koffein hatásait vizsgálja a méhekre nézve. A kutatók szerint a megoldás azért is ésszerű, mert a méhek a kaptárjaikban fogyaszthatják el a különleges nektárt, így nem okoz nekik különösebb stresszt, hogy máshonnan érkezik az élelmük, írja a Metro.

Fotó: Pixabay

A kutatást vezető dr. Sarah Arnold azt mondta, a koffeintől nem őrültek meg a méhek, egészen egyszerűen csak jobban dolgoztak. A kutatás során 86 poszméhét vizsgáltak a kutatók, a rovarokat három csoportra bontották. Az első csoportnak adták a koffeines nektárt, majd eperillatot juttattak el a méheknek. A második csoport tagjai is érezhették az illatot, viszont ők csak sima nektárt kaptak. A harmadik csoport pedig csak a sima nektárt kapta meg, virágillatot pedig egyáltalán nem éreztek. A kutatás végére aztán kiderült, hogy a koffeines nektáron élő méhek annyira jól emlékeztek az eper illatára, hogy 70 százalékuk egyszerre megtalálta az epervirágot a laborban. A másik két csoportnak viszont csak a 60 százaléka jutott el a virágig.

A kutatók azt mondják, az eredmények ugyan bíztatók, a koffein hatása viszont igen gyorsan elhagyja a méhek szervezetét. Utána pedig azt is elfelejtik, amit tanultak, így az első csoportba tartozó méhek később már nem szálltak olyan boldogan az epervirágra, mint a kísérlet kezdetén. Ha a beavatkozást a való életben is sikerülne megvalósítani, akkor a kutatók szerint a méheket be lehetne tanítani, hogy elsősorban a kiválasztott növényeket, például a mezőgazdaságban termelt növényeket porozzák be, így a gazdák nagyobb haszonra tehetnek szert.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.