Feleslegesen építenek a már meglévő mellé egy újabb bölcsődét Vasszécsenyben?

Farkas Bazsi 2021-07-27 17:50:39
350 millió forintból épülne meg a létesítmény, amire talán szükség sincsen.

Vasi bölcsődeboom - ezzel a címmel közölt írást még áprilisban a kormánypárti megyei napilap. A lap akkor azt írta, hogy összesen 1 milliárd 400 millió forintot nyert el a Dél-Vas megyei térség bölcsőde építésre. A csomagban ott van Vasszécseny is. A településnek 350 millió forint jut egy 24 fős bölcsőde építésére. 

Vasszécsenyben jelenleg is működik bölcsőde, ide most is a maximális létszám, 24 gyerek jár. Közülük mindössze 7 vasszécsenyi. 8 tanakajdi, 1 csempeszkopácsi, 2 püspökmolnári, 1 szemenyei, 1 táplánszentkereszti, 1 vépi gyerek van.

Csakhogy a vasszécsenyivel együtt Vépen is épül egy 24 fős bölcsőde. Rumban, Csepeszkopácson, Sorokpolányon pedig 8-8-8 fős mini bölcsődéket hoznak létre. 

Eddig közel monopolhelyzetben volt Vasszécseny, de a most érkező támogatások miatt a környék gyerekeit szétszórják a térségben. Az eddigi 24 fős létszám így meg fog csappanni. Mindössze 7 helyi gyerek marad a mostani adatok szerint. Szinte érthetetlen, hogy ebben a helyzetben miért kell az eddig 24 főt egy újabb épülettel 48 fős befogadóképességre emelni. 

Fotók: Farkas Bazsi

Az ügyben a vasszécsenyi képviselő testület két képviselője Pintér József (független) és Oláh Miklós (független) levelet írt a megyei önkormányzatnak. A levelet 2020 májusában küldték el. A képviselők többek között azt írták, hogy sem a demográfiai prognózis sem indokolja, sem a kiszemelt terület nem alkalmas arra, hogy az új bölcsőde zavartalanul működjön. 

Választ a képviselők azóta sem kaptam.

A levélben is említett helyszín a már meglévő bölcsőde és az óvoda közötti, jelenleg fás terület. A mellette lévő néhány parkolót tovább bővíteni nem lehet. 

Írásban fordultunk Zsolnai Zoltán (független) polgármesterhez, hogy megtudjuk, mi az ő véleménye a beruházásról.

A válaszból kiderül, hogy az új bölcsőde megépítése után, a régi bölcsédei épületet szintén bölcsődeként üzemeltetnék tovább.

Bíznak benne, hogy a szükséges mértékben fel tudják tölteni létszámmal az így 48 fősre duzzadó létszámot.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül majd a két bölcsődei épület üzemeltetése, a polgármester azt írta, hogy:

Az új épület üzemeltetési költsége kedvezőbb lesz mint az meglévő épületé, mivel új, modernebb technológiával készül illetve komplex energetikai rendszerrel rendelkezik a megépítést követően. Ez jelentős energia megtakarítást jelent, és üzemelés biztonságot, Ezt egészíti ki a megújuló energiaforrások beépítés e az energetikai rendszerbe.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Arra is rákérdeztünk, hogy lesz-e elég forrás az üzemeltetésre.

Igen, bízunk benne, hogy lesz erre forrás, az idei évben is a normatív támogatásból fedezte az Önkormányzat a működés költségeit. Amennyiben a normatív támogatás mértéke nem csökken, úgy a működés költségeit teljes mértékben fedezi a jövőben is. A forrásainkat kiegészíti azon önkormányzatok befizetése, amelyet a megkötött feladat ellátási szerződés alapján fizetnek részükre, a szolgáltatás biztosítása fejében.

A kérdések megválaszolása után a polgármester még fontosnak tartotta leírni, hogy a bölcsőde pályázat beadását széleskörű egyeztetés előzte meg. Szakmai szempontból illetve a gyermek születések számát illetően az illetékes gyermekvédelmi hatóságokkal közösen. Jelentősen befolyásolta döntésüket, hogy ugyanezen intézményen belül az óvoda 110 %-os kihasználtsággal üzemel, amelynek annyiban van szerepe az üggyel kapcsolatban, hogy az új intézmény nem csak fizikailag helyezkedik el az óvoda és bölcsőde között, hanem a terveik szerint, szakmailag is ezt a köztes átmentet fogja biztosítani a gyermeknevelés során. Továbbá a település az elmúlt években az intézménytől 100 méteres távolságra egy 80 lakás egységet befoglaló lakóterület kialakításának megvalósításával kívánja biztosítani a településen élő fiatalok lakhatását, és reményeik szerint a gyermekvállalási kedv, kedvező megléte mellett, az elkövetkező évtizedre biztosítani fogja az intézmények zavartalan és megfelelő kihasználtságú működését.

Zsolnai Zoltán végezetül ezt írta:

Az Ön által említett mini bölcsődék kérdésében álláspontom az, hogy nem releváns Vasszécseny Község Bölcsöde fejlesztését tekintve, mivel tapasztalatunk szerint illetve az érintettek véleményének megkérdezését követöen a valós bölcsődei ellátás és szakmai nevelés kiemelten fontos a szülők részére. A mini bölcsőde egy szükséges, de jelentősen gyengébb szolgáltatást nyújtó elképzelés, aminek működését jelenleg csak az elképzelések támasztják alá. A gyakorlatban a településeken ilyen nem működik, ezért annak gyakorlati tapasztalataival nem is rendelkezhetnek az érintett önkormányzatok.

Kezünkbe vettük a vasszécsenyi bölcsőde fejlesztés megalapozó dokumentumát. Ebben az áll, hogy

A fejlesztés nem eredményez kihasználatlan kapacitásokat. 

Az új épület felépítését a dokumentum azzal magyarázza, hogy Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács települések demográfiai adatai szerint, hamarosan nem lesz elég a 24 fős jelenleg üzemelő bölcsődei ellátás. 

Csakhogy a jelenlegi 24 főből összesen 16 gyerek (Vasszécseny 7, Tanakajd 8, Csempeszkopács 1) van erről a három településről. Csempeszkopácson 8 fős mini bölcsődét építenek, Vépen pedig már szeptember 1-vel meg is kezdi működését az ottani bölcsőde. 

Vépen, a gyermekek magas létszáma miatt kötelező feladat a bölcsődei ellátás biztosítása - kezdte így válaszát Kovács Péter Sándor (független), Vép polgármestere. Eddig nem volt bölcsőde Vépen, ezért ellátási megállapodást kötöttünk Szombathely és Vasszécseny önkormányzatokkal. Az ellátási napok után önkormányzatunk vállalta a normatíván felüli költségeket mind a két esetben.

A vépi 24 férőhelyes bölcsőde építése a befejező szakaszban van. Terveink szerint szeptember 1-én fogadja az első gondozottakat.
A továbbiakban is a szülők döntik el, hogy gyermeküknek melyik intézményt választják, de természetesen mi a továbbiakban nem fogjuk a kiegészítő támogatást kifizetni. Jelenleg Vépen 17 beiratkozónál tartunk, amit nagyon jónak tartok. Reményeink szerint hamar elérjük a befogadható létszámot.

Fotók: Farkas Bazsi

Vagyis Kovács válaszából többek között az kitűnik ki, hogy bár eddig az ellátási megállapodás a vépiek a vasszécsenyi bölcsőde fenntartásába szálltak be, ez hamarosan meg fog szűnni.

Akárhogyan is nézzük a számokat, olvasatunkban - jelenleg - semmi sem indokolja azt, hogy 350 millió forintnyi közpénzből új bölcsőde épüljön Vasszécsenyben. A közbeszerzési értesítő szerint eddig kettő közbeszerzést írtak ki az építkezésre, mind a kettő eredménytelenül zárult. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.