Még soha nem voltak ilyen alacsonyak a budapesti albérletárak

ugytudjuk.hu 2021-07-24 20:16:00
Örülhetnek az egyetemisták.

Nemrég hirdették ki a felsőoktatási felvételi eredményeket. A fővárosban most rengetek leendő hallgató és már meglévő tanulmányait folytató diák kutat albérlet után, ami hatással van az árakra. Mindemellett Budapesten nemcsak az albérletpiaci, hanem az ingatlanpiaci árakra is befolyással lehet a szeptemberi iskolakezdés.

Most olcsók, később drágák lehetnek a budapesti albérletek

A Budapesten tovább tanuló diákok kiadó lakások után kutatva most duplán örülhetnek. Egyrészt azért, mert sohasem válogathattak még ilyen bő kínálatból, másrészről pedig még sohasem voltak ilyen alacsonyak a bérleti díjak.

A koronavírusos időszak előtt folyamatosan drágultak Budapest kiadó lakásainak négyzetméter árai. Akkor úgy tűnt, hogy semmi sem rombolhatja le a magasan tornyosult kínálati árakat, aztán jött a világjárvány. Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint még tavaly márciusban a fővárosi albérletek átlagos bérleti díja 3630 forint volt, addig idén júniusban már egészen 3200 forintra zuhant.

Az év második felében nem valószínű, hogy továbbra is áresésnek lehetünk tanúi. Az ingatlanpiaci szakértők a budapesti albérletek esetében néhány százalékos emelkedést várnak. Ennek tükrében azok, akik most kiadó lakást keresnek a fővárosban, érdemes minél hamarabb megtenniük. 

Budapesten továbbra is drágák az ingatlanok

A pandémiás időszak alatt Budapest minden egyes lakóingatlan-típusának (családi házak, téglalakások, panellakások) átlagára magasabb lett, viszont eltérő mértékben.

Budapesten a legnagyobbat a családi házak átlagos négyzetméter ára ugrotta. A 2020 márciusi 550 ezer Ft/m2-es átlagáruk idén júniusra szintet lépve, 620 ezer Ft/m2-re emelkedett. Ez 15 hónap alatt közel 13%-os emelkedést jelent. Elsőre soknak tűnhet, de ha megnézzük a koronavírus megjelenését megelőző időszakot, akkor jóval nagyobb léptékű drágulásokkal találkozhatunk.

A budapesti lakáspiaci árakra nagyobb hatással volt a járványidőszak, hiszen esetükben még inkább lelassult az áremelkedő tendencia. Olyannyira, hogy tavaly március óta a téglalakások csak átlag 3%-kal a panelek pedig átlag 5%-kal lettek drágábbak. Ennek eredményeképpen a téglaépítésű lakások  júniusi átlagos négyzetméter ára 860 ezer forint, a panellakásoké 600 ezer forint lett.

A házak gyorsabban drágulnak, mint a lakások

Mióta hazánkban felütötte fejét a koronavírus, már nem a lakások az ingatlanpiac slágerei, hanem a családi házak, közülük is azok, melyek az agglomerációban, kertvárosban, vidéken helyezkednek el. Elsősorban a home-office és a zöld környezet közelsége rendezte át a vásárlók preferenciáit. Azáltal pedig, hogy élénkült ezen lakóingatlan-típusok kereslete, az áruk is a magasba emelkedett.

Az, hogy a munka, valamint a tanrend visszaállásával ismét fontossá válik-e a munkahely/iskola közelsége és ezáltal újra a belvárosi lakások lesznek-e kedveltebbek, még a jövő zenéje. Az viszont biztos, hogy a vásárlók körében egyelőre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kertes házak, a kereslet növekedésével párhuzamosan pedig az árak további emelkedésére számíthatunk.

Tehát most úgy tűnik, hogy érdemes ingatlanba fektetni a pénzünket. Az egyes lakóingatlan-típusok közül pedig a családi házak lehetnek jobb választások.

 

Címlapfotó: MTI/Marjai János

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.