A kémbotránytól fog megzuhanni a Fidesz? Azt lesheted!

Nagy Donát 2021-07-21 06:45:51
Persze kellemetlen az állampártra nézve a lehallgatás, nehezen is szedik össze a kommunikációjukat az esetről, de szerencséjükre egy átlagos magyar választónak ez egy messze túl bonyolult sztori.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Vasárnap délután érkeztek az első hírek arról, hogy a magyar kormány egy izraeli kémszoftver segítségével több mint 300 magyar újságíró, politikus, aktivista, vállalkozó vagy ügyvéd levelezését, kapcsolatait figyelte meg éveken keresztül. Később kiderült, hogy ez egy több országon átívelő lehallgatási botrány, ahol az okostelefonokon futó alkalmazások ismert hibáit kihasználva a Pegasus nevű kémprogramot juttatták a megfigyeltek telefonjaira.

És hogy ettől az egész kémbotránytól fog-e változni a kormánypártiak vs. ellenzékiek aránya? Aligha.

A mai magyar valóság az, hogy az okostelefonokat vagy bármi mást, ami az internetre kapcsolódik messze nem tudatosan használjuk. Emlékszem, amikor egy közeli ismerősömnek kellett talán a Google felhasználóját beregisztrálnom, ahol a kétfaktoros hitelesítést is be kell kattintani. Ilyenkor az van, ha egy új, idegen eszközről akarsz belépni mondjuk az e-mail fiókodba, akkor ahhoz nem elég ismerni a jelszót, mivel a mobilodra is érkezik SMS egy kóddal, amit be kell írni a belépéshez.

- Minek ez?
- Ez azért van, hogy ha valaki megtudná a jelszavadat, akkor se tudjon belépni az e-mailjeidhez mondjuk anélkül, hogy a telefonodat is ellopná.
- Áhh, ugyan, kit érdekelne az én e-mailjeim.

És csak legyintett, nem érdekelte ez az egész; ő csak e-mailezni akart, azon kívül őt ne akadályozzák ilyen csacskaságokkal.

Innen is üzenem azoknak, akik szerint "akinek nincs vaj a füle mögött annak nincs mit takarnia", hogy a cikk alatti kommentmezőben várjuk az e-mail és Facebook azonosítójukat, természetesen a jelszavaikkal. Csak kicsit belenéznénk.

A mai felhasználók jó része még mindig az "1234"-et használja PIN kódnak, vagy ha mást, az meg azért van, mert nem is tudja, hogy át lehet állítani a gyárilag megadottat mondjuk a bank- vagy a SIM-kártyánál. De ugyanígy az internetes jelszavak is többnyire azok, hogy "jelszó", vagy maga a felhasználónév újra leírva. Mert így egyszerű.

De aki egy kicsit is képben van arról, hogyan készülnek és működnek a programok, az attól is a fejét fogja, hogy sokan kikapcsolják a frissítéseket, mert azok "zavarják őket". Aztán szépen ki is alakul az egész bolygós zombihálózat a sérülékenységek miatt megfertőzött gépekből.

Te, kedves olvasó, ha még itt vagy velem, akkor a kisebbséghez tartozol, ugyanis a többség már eleve elveszett a fenti szavakat látva, vagy elkattintott, hogy ez őt nem érdekli.

Talán ha az iskolai informatikaórán nem mappalétrehozást tanítanának, hanem a tudatos és biztonságos internethasználatot, nem itt tartanánk. Persze akkor nem is lehetne ilyen könnyen, pár kamuprofillal irányítani a fél ország véleményét.

A Fidesz ugyanis több mint egy napig gondolkodott azon, hogyan kommunikálják a kémbotrányt.

Aztán arra jutottak, hogy a központi narráció az "ez meg sem történt" lesz.

Azaz a fideszes kamuprofilok elkezdték elözönleni a kémbotrányról szóló cikkek kommentmezőit azzal, hogy ez ebben a formában kamu. A szavazóik pedig a lelkük mélyén fellélegezhettek. Megvan a válasz.

Már nagyon régóta megfigyelhető az, hogy egyesek vallásos meggyőződéssel hisznek egy pártban; ez pedig nem csak a kormánypártiakra igaz. Nincsenek ész érvek és holmi tények, amik kizökkenthetik őket. Próbáljunk csak meg egy nagyon mély keresztény hívőt meggyőzni arról, hogy a Bibliát nem szó szerint kell érteni, az abban leírtak többnyire nem történtek meg, inkább példabeszédek. Nem menne.

Ahogy a Fidesz-szavazókat sem lehet meggyőzni azzal, hogy holmi tényeket mutatsz nekik. Ha a pártjuk azt mondja, ez nem igaz, akkor nem igaz. A Fidesz erre pedig nagyon jól ráérzett, nem kezdi el magyarázni, hogy az nem is úgy volt, meg a terrorizmus miatt van vagy hasonló. Persze, azért bedobták Soros nevét. De mindez felesleges.

A legegyszerűbb a tagadás és a bagatellizálás, az igazság ugyanis összetett és bonyolult. Ahhoz pedig kinek van türelme.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.