Jenei Ferenc az Ugytudjuknak: A jobbikosok szívesebben támogatnának engem, mint a DK jelöltjét

Papp László Tamás 2021-06-22 11:08:00
Interjúnk az LMP előválasztási képviselőjelöltjével a győri 1-es választókerületben.

Győrben is kezd felpörögni az előválasztási kampány. A DK jelöltje, Jancsó Zita után az LMP színeiben induló Jenei Ferenc is utcafórumos rendezvényt tartott, ezután beszélgettünk vele. Szóba került a választókerületében megköttetett DK-Jobbik-alku, valamint az: hogy lehet egy kis pártnak is erős jelöltje, s szerinte miért tud jobban szót érteni Dézsi Csaba Andrással, mint a többi helyi ellenzéki politikus. S miért nem volna nagy veszteség Simon Róbert Balázs kiesése még a fideszes szavazóknak sem? Interjú!

Hogyan hat az esélyeire az előválasztáson, hogy a Jobbik nem önt, hanem a DK-s jelölet, Jancsó Zitát támogatja az 1-es választókerületben, ahol Ön is indul? Hisz a korábban nekünk adott interjúban azt mondta: Győrben a jobbikos szavazók lehetnek a mérleg nyelve.

Szerintem a Jobbik Győr szempontjából rossz döntést hozott. Mert itt a jobboldali, konzervatív ellenzéki szavazók egy igen jelentős része nem hajlandó baloldalról érkező jelöltre szavazni. A korábbi önkormányzati választásokon is kiderült, hogy a jobboldali szavazók, akik már nem akartak a Fideszre voksolni, a baloldali polgármester-jelöltre sem szavaztak, hanem inkább el se mentek a választásra. Vagy a jobboldali álcivilekre szavaztak. Attól tartok, hogy Győrben ez lesz a 2022-es parlamenti választáson is, hogy a jobbra húzó bizonytalanok vagy nem mennek el szavazni, vagy mégis inkább a Fideszre szavaznak, ha az ellenzéki összefogás jelöltjét az MSZP vagy a DK adja.

Jenei Ferenc

Fotó: Papp László Tamás

Én az előválasztáson szavazók bölcsességében bízom. Hogy ők meg fogják érteni: nem mindig a legnépszerűbb vagy legismertebb jelölt a legalkalmasabb jelölt. Hanem konszenzusos jelölt kell, akiben a bal-, és jobboldali szavazók egyaránt megbíznak annyira, hogy rá szavazzanak. Középen álló, mindkét irányba elfogadott jelölt: szerintem ilyen Karácsony Gergely is, aki egyébként egy viszonylag gyenge, egyszázalékos párt elnöke, és mégis megnyert egy polgármester-választást, aztán a főpolgármester-választást, és jó esélye van, hogy megnyerje az előválasztást, s miniszterelnök-jelöltként is győzzön.

Tekinthetjük egy gesztusnak a Jobbik részéről ön felé, hogy az országgyűlési képviselőjük, Magyar Zoltán megjelent az ön fórumán, a fotósok előtt fogtak kezet, miközben a Jobbik ebben a körzetben nem önt támogatja? A Jobbik helyben szívesebben döntött volna ön mellett, ha nincs a paktum a DK-val?

Az nem titok, hogy a helyi LMP és a Jobbik között jó a kapcsolat, s nekem személyesen is az a tapasztalatom, hogy a jobbikosok szívesebben támogatnának engem, mint a DK jelöltjét.

A Jobbik országgyűlési képviselője is részt vett az LMP-s Jenei Ferenc győri utcafórumán

Utcafórummal egybekötött sajtótájékoztatóval folytatta előválasztási kampányát Győr főutcáján Jenei Ferenc, az LMP jelöltje az 1-es országyűlési választókerületben. Aki Jenei Ferencet támogatja, az a zöld poltitikát támogatja. Illetve olyan jelöltet, aki a többség érdekeit fogja képviselni a NER-kisebbséggel szemben - mondta az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté a Baross utcán tartott sajtótájékoztatón.

A DK-Jobbik paktum egy központi döntés, amit a helyi szervezeteknek le kell nyelniük akkor is, ha nem tetszik?

Persze, ez országos szintű alku. A Jobbiknak fontos volt, hogy más, számukra fontos körzetben a DK visszalépjen. S nyilván cserébe adniuk kellett valamit. És például Győrt áldozták be. Annak ellenére, hogy nagy létszámú, csaknem százfős aktivistacsapatuk van, itt Győrben egyik kerületben sem indítanak jelöltet.

Mik azok a programpontok, amik kifejezetten önhöz kötődnek, amiket képviselőként mindenképpen bevinne a parlamentbe?

A zöld ügyeket a városban én képviselem. Ilyenek zöldterületek megvédése, a légszennyezettség-mérés, a vizek óvása. Ezen kívül persze a ügyek nagyrészt természetesen ugyanazok, bárki legyen is a képviselő. Az a kérdés, milyen markánsan képviseli ezeket a közös jelöltként megválasztott politikus? Mennyire tudja érvényesíteni a város érdekeit egy jövőbeni hatpárti kormánykoalíción belül? Egy ennyire vegyes összetételű kormánytöbbségnél rendkívül bonyolult és nehéz lesz az érdekérvényesítés. A határozott fellépés nyilván szükséges lesz. A választókerület jelenlegi képviselője, a fideszes Simon Róbert Balázs arról híres, hogy az érdekérvényesítő képessége nulla, vagyis nála bárki jobb lesz. Jelenleg nem ő hozza a városba a fejlesztéseket, a pénzeket, hanem Szíjjártó Péter és Dézsi Csaba András.

Mi lehet az oka ennek?

Ő soha nem volt erős pozícióban a Fideszen belül. Korábban Borkai volt a győri ügyekben érdekérvényesítő pozícióban, most pedig Szijjártó és Dézsi.

Fotók: Papp László Tamás

 

Tehát Simon kiesése még a fideszes szavazóknak se lenne nagy veszteség?

Erről van szó. Másfelől pedig, bár én nem vagyok önkormányzati képviselő, többet beszélek a polgármesterrel és a fideszes közgyűlési többséggel, mint a városházán mandátummal rendelkező ellenzéki politikusok. Másfél-két havonta személyesen is találkozom Dézsi Csaba Andrással, zöld ügyekben tudunk egymással érdemben egyeztetni. Jobb a viszonyom a városvezetéssel, mint a többi ellenzéki politikusnak. És ha lesz egy új kormány, akkor Dézsinek, a győri városvezetésnek az lesz az érdeke, hogy olyan ember legyen az országgyűlési képviselő, aki hidat képez az önkormányzat és a kormány között. Szerintem én erre a szerepre alkalmasabb lennék, mint Pollreisz Balázs vagy Jancsó Zita.                  

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.