Egyre több teszten bukik ki, hogy a kínai oltás után nem jelentek meg antitestek

Nagy Donát 2021-06-14 10:31:00
A beoltottak szerint nekik most csak a védettségbe vetett hit jutott.

A 24.hu arról ír, hogy már több mint 500-an töltöttek fel negatív eredményt abba a Facebook-csoportba, ahol a Sinopharmmal oltottak antitestvizsgálatait gyűjtik. Az alanyok szervezetében ugyanis két dózis kínai oltás után sem alakultak ki egyáltalán a koronavírus elleni védettséghez szükséges antitestet. A beküldők túlnyomó része 60 évesnél idősebb. 

Az Englohner Beáta által kezdeményezett csoport több szakértővel is gyarapodott, és megbeszélést folytattak Karácsony Gergellyel is. A főpolgármester kezdeményezte a miniszterelnöknél a laboratóriumi ellenanyagtesztek eredményeinek azonnali nyilvánosságra hozatalát, ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget, illetve azoknál, akiknél az első két oltás nem termelt megfelelő mennyiségű antitestet, a harmadik oltás felvételének biztosítását is.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a hozzá fordulóknak válaszul azt írta: az oltás utáni ellenanyagválasz mérésére nem minden teszt alkalmas, ő az egyetem saját tesztjének elvégzését javasolta, ami 8500 forintba kerül.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A 24.hu cikkében szereplő házaspár eredménye azonban felemásra sikerült: a pár női tagjának minősített tesztje sem mutatott ki a védettséghez elegendő antitestet, és bár a férje vizsgálata pozitív lett, az ő ellenanyagszintje is az alsó határhoz közeli. A pár most arra kért tanácsot, hogy a két kínai (és szinte hatástalan) vakcina után megkaphatnák-e a Pfizer-félét.

A cikk szerint a házaspár esete nem egyedi, és felvetődik a kérdés, hogy a hiten kívül mivel igazolható, hogy védettek a kínai vakcinával oltott, főként idősebb emberek?

Merkely egyébként a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: jelenleg sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt szerinte a közeljövőben sem lesz. Azóta azonban már több szakember is a harmadik vakcina szükségességéről beszél.

Orbán Viktor a múlt heti Kormányinfón azt mondta, elegendő vakcina áll rendelkezésre a harmadik, sőt akár a negyedik körös oltakozásra is, külön azonban nem tett említést arról, hogy mire számíthatnak azok a főképp 60 év feletti magyarok, akik kínai vakcinát kaptak, de nincs elegendő mennyiségű antitestjük a védettséghez.

Miközben a Sinopharmmal oltottak várják, hátha születik valamilyen döntés az ügyükben, Englohner Beátáék próbálnak konkrétumokat kicsikarni a döntéshozókból, egyelőre kevés sikerrel.

Szentiványi Mátyás Béla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója például azt mondta, az ellenanyag jelenlétének hiánya nem jelenti a védelem hiányát, és az ellenanyagszint-vizsgálatok csak korlátozott információt adnak az adott szervezet védettségét illetően.

A vakcinák hatékonyságáról idehaza is elindultak már vizsgálatok, ám ezek eredményeiről egyelőre nincs hír.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.