ENSZ: 160 millió gyerekmunkát végző kiskorúról tudni világszerte

Székely Zoárd 2021-06-11 09:38:00
A pandémia nyomán a jövő év végéig további 9 millió gyereket fenyegethet a gyermekmunka veszélye.

Nőtt az elmúlt években a gyermekmunkát végző kiskorúak száma, a koronavírus-járvány pedig jelentősen nehezíti a gyermekmunka visszaszorítását, és veszélybe sodorja az ezen a téren eddig elért eredményeket is – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által csütörtökön közzétett jelentésből, írja az MTI.

A két szervezet részéről rámutattak arra, hogy az elmúlt négy évben 8,4 millióval nőtt a munkára kényszerült gyerekek száma, így jelenleg mintegy 160 millió, gyermekmunkát végző kiskorúról tudni világszerte.

A pandémia nyomán rengeteg felnőtt vesztette el a megélhetését, így sok családban a gyerekek váltak kenyérkeresővé. Az ő helyzetüket tovább nehezíti, hogy a megbetegedések, illetve a járványügyi rendelkezések miatt sok iskola is bezárt.

A közzétett adatok szerint a vidéki térségekben a gyermekmunka közel háromszor gyakoribb, mint a városokban: a gyermekmunkát végzők 70 százaléka, azaz közel 112 millió gyerek a mezőgazdasági szektorban dolgozik. További 20 százalék – azaz 31,4 millió – a szolgáltatói szektorban, 10 százalékuk, vagyis 16,5 millióan pedig az iparban.

Fotó: UNICEF

Hozzáteszik, hogy 2016 óta 6,5 millióval nőtt azon gyerekek száma, akik az egészségükre veszélyes munkát kénytelenek végezni. velük együtt már összesen 79 millió kiskorút fenyeget ez a veszély.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a kormányok és a fejlesztési bankok kiemelten fontosként kezeljék azon programokat, amelyek a gyerekek kivezetését célozzák a munkaerőpiacról, illetve a visszaiskoláztatásukhoz nyújtanak segítséget. Hozzátette, hogy emellett támogatni kell a felnőttek munkához jutását elősegítő kezdeményezéseket is.

Míg 2000 és 2016 között 94 millióval csökkent a gyerekmunkát végzők száma, 2016 után ez a trend megfordult. A jelentés a szubszaharai térséget említi példaként, ahol a népességnövekedés, a válságok, a mélyszegénység, valamint az egyenlőtlen szociális háló következtében 16,6 millióval nőtt a gyermekmunkát végzők száma.

A pandémia nyomán a jövő év végéig további 9 millió gyereket fenyegethet a gyermekmunka veszélye.

A gyermekmunka felszámolásának nemzetközi éve egy olyan kezdeményezés, amely az ENSZ azon fejlesztési célját szolgálja, hogy a gyermekmunkát 2025-ig teljesen megszüntessék.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.