A szülészet után az orvosi ügyeleti rendszert is leépítené a kormány

Nagy Donát 2021-06-10 07:16:00
A ciklus utolsó évében, sietve barkácsolnának valamit.

Nemrég írtuk meg, hogy hamarosan csak nappal lehetne szülni több település kórházában is, de ezenkívül most újabb részletek derültek ki arról, mit tervez a kormány az egészségügyben.

Egy kiszivárgott terv szerint a születési hely nem a világrajövetel tényleges helye lenne

Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe, hanem városi kórházakban is maradjon meg a jelenlegi struktúra - írják némi politikai felhanggal abban az RTL Híradó birtokába jutott dokumentumban, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság készített a múlt héten, majd hozzáteszik: Azonban problémát jelent a szülészet-nőgyógyászati ellátás szétaprózottsága, mivel a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma nem igazodik a jelenlegi struktúrához, azaz hiányszakmai jellemzőket mutat.

Az orvosi ügyelet például mindenhol az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetne 2022-től, de az egész rendszert átszabnák – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.

Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk

– erősítette meg a lapnak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

A dokumentum szerint 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet. Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében már július elsejétől indulna. Ha ez az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ az új feladatokra megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását.

A segélyhívások rendszerét újra megkavarnák, így a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be. Itt a diszpécser nem csak mentőt küldhet, hanem – ha a páciens járóképes – egy ügyeleti pontra időpontot is adhat.

A tervezet szerint leépítenék az ügyeleti rendszert: a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ahol egyáltalán megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.  A dokumentum szerint járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból.

Amennyiben a járásközpontban van városi kórház, úgy annak a sürgősségi osztályához rendelve működne az ügyeleti ellátás. E-receptet szintén csak a központban ügyelő orvostól kaphatna a beteg.

Megkezdte működését az új szombathelyi orvosi ügyelet

A Szombathely.hu-n megjelent tudósítás szerint eseményen részt vett dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere, dr. Károlyi Ákos jegyző és Vigné Horváth Ilona, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ igazgatója. A résztvevők alkoholmentes pezsgővel koccintottak dr. Haklits Györgyi és dr. Vincze Magdolna háziorvosokkal, valamint az ügyelet munkatársaival.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

A lap által megkérdezett szakértő szerint, ha ez a terv megvalósul, akkor ugyan most egy nehezen, de mégis működő rendszert borítanak fel. Valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért, és sérülhet a a biztonságérzetük is.

Mindez akkor is érdeksérelmet okoz a lakosságnak, ha szakmailag esetleg elfogadható lenne az új rendszer.

– mondta a lapnak nyilatkozó szakember.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.