Hallgat a tankerület a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola egyházi átvételéről rendezett szavazás eredményéről

Papp László Tamás 2021-05-13 15:59:00
A korábbi hír szerint múlt hónapban dönthettek a szülők, hová tartozzon a jövőben az intézmény, de az ezt firtató kérdéseinkre nem válaszoltak.

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla: a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolában szavazást rendeztek arról, hogy az iskolát átvegye-e a bencés szerzetesrend vagy maradjon a jelenlegi fenntartónál. 

Most zajlik a szavazás, egyházi legyen vagy világi maradjon a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola

A 131 éves, eredetileg bencés alapítású, jelenleg állami fenntartású győrszentiváni iskolában fórumot rendeztek, miután a Pannonhalmi Főapátság jelezte, szívesen átvennék a működtetést ősztől. A szülők kérdéseire Hardi Titusz bencés szerzetes, a főapátság oktatási főigazgatója válaszolt. A legnagyobb kétség azzal kapcsolatban merült fel, van-e beleszólásuk a szülőknek a fenntartóváltásba - írja a Kisalföld.

Korábban többször is foglalkoztunk az üggyel. Mely azzal kezdődött, hogy Kropfné Knipp Mária intézményvezető egy, a szülőknek küldött levelében arról számolt be: tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt. (Az iskolát 1889-ben a szerzetesrend hozta létre.)

A Váciban közel négyszáz diák tanul, a szavazás eredménye leghamarabb április 8-án derülhet ki.

Ahhoz, hogy a fenntartóváltás folyamata idáig eljusson, arra volt szükség, hogy Hortobágyi T. Cirill főapát február végéig jelezze az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a fenntartóváltás szándékát. Miután Kásler Miklós miniszter ezt jóváhagyta, a tankerület megszervezte a szavazást a szülők körében – íruk meg április 2-i cikkünkben.

Mint a Győri Tankerületi Központnál, mind az intézményvezetőnél rákérdeztünk: lezajlott-e a szavazás, mi lett az eredménye, s konkrétan, pontosan hányan szavaztak az egyházi átvétel, s hányan a korábbi állapotnál maradás mellett? De egyik helyről sem jött válasz, pedig az írásban küldött megkeresés után telefonon is próbáltuk a tankerületi igazgatót és az intézményvezetőt szóra bírni, de csak a titkárságukig jutottunk.

Az ügy kezdetekor nem volt egyértelmű: kiknek, és milyen formában lesz kötelező a hittan az esetleges fenntartóváltás után.

Ennek szellemében az iskola falain belül oldjuk meg a hitoktatást, amely ökumenikus szemléletű, de minden diákunk számára kötelező. A tanév rendjéből fakadóan kéthavonta egy osztálymisén való részvételt várunk el, illetve a tanév elején évnyitó misén (veni sancte), és a tanév végén hálaadó misén (Te Deum) vesz részt az iskolaközösség. Elvárjuk, hogy a családok fogadják el a mi értékrendünket, a saját szemléletüktől függetlenül legyenek mindenkor lojálisak.” - hangsúlyozta a szülőknek írt levelében az intézményvezető.

Átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolát

Birtokunkba jutott egy levél, amelyből kiderül: átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola működtetését. Mint arról Kropfné Knipp Mária intézményvezető levelében beszámolt, tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt.

Vagyis ebből még az derült ki: az átadás után az intézményben maradó diákoknak kötelező lesz a hitoktatás. (Ekkor se az intézményvezető, se a főapátság nem reagált a megkeresésünkre. Később a Pannonhalmi Főapátság részéről Hardi Titusz kifejtette: teljes mértékben tiszteletben tartják, hogy a szülők, amikor beíratták a gyermekeiket, nem tudhatták, hogy időközben fenntartóváltás lehet az iskolában.

Tehát lényegében az valósult meg, amit korábban írt véleménycikkében e sorok írója is javasolt. Hogy a hitoktatás csak felmenő rendszerben váljon kötelezővé.

Olvasóink nyilván kíváncsiak lennének, mi lett a szavazás eredménye, de ezt idáig hivatalosan nem közölték velünk. Ha ez megtörténik, frissítjük a cikket.

Frissítés:

Sík Sándor helyi önkormányzati képviselő Facebook-posztjára egy olvasónk hívta fel a figyelmet.

Megtörtént az urnabontás a szentiváni Váci Mihály Általános Iskolában. A tanulók szülei arról szavazhattak, hogy támogatják-e, hogy ősztől a Pannonhalmi Bencés Rend legyen az iskola fenntartója? A szülők 249:50 arányban a fenntartóváltás, azaz az oktatás Bencés Rend által történő átvétele mellett döntött!”  – írta a kormánypárti képviselő.

Hozzátéve: „Amennyiben az átvétel valóban megtörténik, egész Szentiván nagyot nyer! Hogy miért? Mert egy település(rész) fejlődését nagyban meghatározza intézményeinek fejlesztése! A fenntartóváltásból szükségszerűen következik mindkét iskola tovább nem halasztható fejlesztése, mellyel elsősorban a szentiváni tanulók és szüleik nyernek! A kiválóan teljesítő pedagógus kar továbbra is folytathatja gyermekek oktatását, emellett számtalan lehetőség nyílhat meg előttük.”

Ugyanakkor egy helyi önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzése nyilvánvalóan nem tekinthető hivatalos, jogérvényes eredményközlésnek. Innentől kezdve még inkább jogos a kérdés: ha egy kormánypárti politikust tájékoztattak az eredményről, akkor a sajtó kérdéseire miért nem válaszolnak? Ahogy az önkormányzati választásokról sem egyik vagy másik jelölt Facebook-oldalán teszik közzé a hivatalos végeredményt, hanem a Választási Bizottság tájékoztatja róla a médiát.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.