32 év után ismét új formátumú lesz a magyar rendszám

Nagy Donát 2021-05-12 09:11:22
A már kiadott és használt táblákat nem kell lecserélni, de az újonnan forgalomba helyezett autókra a szemünknek szokatlan betű-szám kombináció érkezik.

A Vezess információi alapján jövő májusban lép hatályba az a törvény, amely szerint 2022 tavaszától adják ki az új formátumú rendszámokat. A változtatás indoka egyszerű: lassan elfogynak a jelenleg használt, 3 betű 3 szám kombinációk, jelenleg az "S" betűvel kezdődő sor végén vagyunk, és már csak T-s, a V-s és a Z-s kezdetűek maradtak hátra.

Az elmúlt időszakban rendkívül felgyorsultak a rendszámkiadások, mivel egyre többen vásárolnak külföldről autót - így nem a már magyar rendszámmal futó kocsik cserélnek gazdát, hanem főleg nyugatról érkeznek az autók, amikre viszont új, magyar rendszám kell.

Fotó: MTI/Beliczay László

Természetesen már régóta ismert, hogy hamarosan változtatásra lesz szükség, az új formátumra pedig több különböző ötlet is született az évek alatt:

  • Lehetne területi alapú rendszám, azaz például egy Vas megyei lakos autójának VA-1234, egy Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozó kocsinak pedig GM-1234 állna a táblán, ezzel plusz információt is tartalmazva,
  • nem lenne muszáj a 3 betű 3 számhoz ragaszkodni, a 6 karakter lehetne teljesen véletlenszerű is,
  • a régen kiadott rendszámokat újra ki lehetne adni, A-val, B-vel vagy C-vel kezdődő és még használt rendszámból már alig látható az utakon,
  • lehetne minden tulajdonosnak saját rendszáma, amit új autó vásárlásakor megtarthat, és azt szerelné át.

A fentebb leírt ötletek közül végül semelyiket sem vezetik be, ehelyett 4 betű 3 számra változik a kiosztás, a betűket pedig egy magyar címerrel választják el középen.

A cikk szerint néhány nap múlva hivatalosan is bejelentik a változtatást, ahogy azt is, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal (P-, E-, Z-, OT-), az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal (például JANI-01) és a motorok jelzéseivel.

A már kiadott, és jelenleg is használt rendszámokat nem kell lecserélni.

Régóta téma, hogy a robogókra is szükséges lenne rendszám felszerelése, mivel egy balesetnél vagy bűncselekmény elkövetésénél a helyszín elhagyva szinte esélytelen ezeket utólag beazonosítani, amit sokan ki is használnak, de a lopott kismotorok használatát is pofon egyszerűvé teszi. Erre vonatkozó új szabályozás azonban vélhetően még évekig nem fog megvalósulni.

Magyarországon 1958 és 1990 között a már már nosztalgikus 2 betű - 4 szám kombinációval ellátott rendszámokkal futottak az autók. A cikk megemlíti, hogy a 3 betűből, illetve 3 számból, egy magyar zászlóból és egy nagy H betűből álló kombinációt 1990 nyarán vezették be Magyarországon, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, a hazai trikolór helyét pedig a sárga EU-csillagok vették át.  

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.