Gulyás: Augusztusig maradnak a korlátozások azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal

Székely Zoárd 2021-05-06 10:58:00
Nem valószínű, hogy ősszel meghosszabbítják a veszélyhelyzetet.

„Az oltásoknak köszönhetően sikerült megtörnünk a harmadik hullámot"

– kezdte beszédét Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

Elmondása szerint a felnőtt lakosság közel 53%-át sikerült beoltani, ennek volt köszönhető a fokozatos nyitás és a szabadság visszaszerzése.

„Ez a szabadság még nem teljes”

– tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, hogy aki beoltatja magát, majdnem teljesen visszakaphatja a régi életét. 

Azonban a jelenlegi járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig fenn fognak maradni, ami azt jelenti, hogy a koncertek, fesztiválok, éttermek, szállodák látogatása még hónapokig védettségi igazolványhoz lesz kötve.

Kiemelte, hogy már kevesebb mint egymillió ember van, aki regisztrált, de még nem kapta meg az első oltást. Ezen a héten nagy Pfizer-szállítmányra nem lehet számítani, de a jövő héttől átlagosan 120-180 ezer Pfizer és Moderna érkezik, amiket első oltásként tudnak majd beadni. Ez egyébként eltér Orbán Viktor nyilatkozatától, aki múlt héten azt állította, a pénteki napon kívül még hetekig nem lehet Pfizerhez jutni.

Pénteken Pfizerre is lehet regisztrálni, le is halt az oldal

Április 30-án, pénteken már a Pfizer vakcinájára is lehet időpontot foglalni a regisztrációs honlapon - írja a 444 egy olvasójuk levele után, akinek sikerült a regisztráció.

Gulyás szerint az oltásellenességnek két formája van: az egyik az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, „ebben a baloldal az élen jár”, a másikban általánosan ellenzi valaki az oltásokat.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A beutazási szabályokkal kapcsolatban annyi változás lesz, hogy a 18 éven aluliaknak sem kell majd karanténba vonulniuk, amennyiben védettségi igazolvánnyal lépnek az országba. Erről hamarosan közölni fogják a részleteket.

„A 2022-es költségvetés célja, hogy jövőre dinamikusan növekedjen a gazdaság"

– mondta a miniszter, majd kiemelte, hogy 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre a gazdaság újraindításához. 

A 13. havi nyugdíj visszaépítése jövőre is folytatódik a költségvetési törvényjavaslat szerint, emellett tartalmazza a 25 év alattiak szja-mentességének forrásait. A miniszter szerint év végére térhet vissza abba az állapotba a magyar gazdaság, ahol a járvány előtt tartott.

A kormány tegnap döntött az önkormányzatok támogatásáról is:

összesen 23 milliárd forint támogatást kapnak a nagyobb városok.

Három kategóriába sorolták a városokat a gazdagságuk szerint, Gulyás szerint ebben „semmi politikai motiváció nincs". A szegényebb települések 100 százalékos visszatérítést kapnak, a valamivel gazdagabbak 75 százalékost, a leggazdagabbak pedig fejlesztési támogatásra számíthatnak – azt azonban nem közölte, hogy melyik város, melyik kategóriába tartozik.

Emellett jelentős adócsökkentést hajtottak végre a kis- és középvállalkozók helyi iparűzési adójának maximálásával, ezzel mintegy 150 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, ami hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához.

„A kormánynak nincs véleménye arról, hogy az ellenzéknek ki lesz a miniszterelnök-jelöltje”

– felelte Gulyás arra a kérdésre, hogy mit gondol Dobrev Klára miniszterelnök-jelölti indulásáról. Azonban hozzátette, hogy a személyes véleménye szerint mindegy, ki lesz a befutó, mert lényegében Gyurcsány Ferenc irányít mindent a baloldalon.

Fotó: MTI/Botár Gergely

Korábban felmerült, hogy szükség lehet egy harmadik Sinopharm-oltásra is, ezzel kapcsolatban így reagált a miniszter:

„Magyarország folyamatosan vizsgálja ezt a kérdést, a híresztelésekkel ellentétben egyelőre nincs szükség harmadik oltásra."

Hangsúlyozta, hogy továbbra is csak azoknak jár védettségi igazolvány, akiket Magyarországon oltanak. 

„A külföldi igazolásoknak nincs jelenleg egységes rendje, ezért nem fogadjuk el a külföldön beadott oltásokat. Ahol megkötjük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a külföldi igazolást"

– tette hozzá a miniszter.

Sok bejelentés érkezett amiatt, hogy a beoltottak nem kapták meg a védettségi igazolványokat, emiatt Gulyás elnézést és türelmet kért, valamint felhívta a kormányhivatalok figyelmét, hogy soron kívül intézzék a védettségi igazolványokkal kapcsolatos ügyeket.

A védettségi igazolványt az első oltás után állítják ki és postázzák, a miniszter szerint ez a helyes döntés, de a kormány előtt van egy előterjesztés, miszerint a védettségi igazolvány érvényességét veszti annál, aki nem adatja be a második oltást.

„Ha valaki nem válogat az oltások között és regisztrál, akkor akár két nap alatt megkaphatja az oltást, így akár napok alatt is elérhető lenne az 5 millió beoltott"

– mondja Gulyás. Szerinte a 8 milliós felnőtt lakosság 70%-os átoltottsága a maximum reálisan, ez 5,6 millió ember lenne, de láthatóan 5 millió felett nehezebb lesz haladni.

Az oltásregisztrációs honlap múlt pénteki összeomlásával kapcsolatban annyit közölt a miniszter, hogy rendőrségi nyomozást indítottak az ügyben. Megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban gyakran voltak terheléses támadások kormányzati oldalakkal szemben.

A túlterheléses támadás neve: Orbán Viktor

Történt ma reggel, hogy az Origo hajnali négykor megírta: ma el akar oltani a kormány 100 ezer Pfizer-oltást. Már ez bőven elég volt ahhoz, hogy reggel 5-6 körül már elképesztő lassú legyen az időpontfoglaló oldal, de aztán jött Orbán Viktor, aki közölte, hogy most van ennyi, aztán csá: ha nem regisztrálsz és oltasz ma, akkor Pfizer hetekig nincsen - ami egyébként jó eséllyel nem igaz, de a béljóslást hagyjuk meg későbbre.

„Több hajléktalan ember, több dugó és több szemét van a fővárosban Karácsony Gergely megválasztása óta"

– fejtette ki véleményét Gulyás, hangsúlyozva, hogy drámaian romlik a helyzet Budapesten és Tarlós ideje alatt jobb volt a köztisztaság.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy májusban dönt a kormány a nyári táborok megtartásának lehetőségeiről és feltételeiről.

Nem valószínű, hogy ősszel meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány, ami miatt veszélybe kerülne az ellenzéki előválasztás.

„Az előválasztás nem a mi ügyünk, adminisztratív eszközökkel befolyásolni, megakadályozni nem akarjuk"

– mondta a miniszter.

Becsó Zsolt pozitív koronavírus-tesztjével kapcsolatban Gulyás úgy nyilatkozott, hogy a képviselő 27-én vett részt a tesztelésen, így a szavazás alatt nem tudhatott arról, hogy koronavírusos. 

„Sok hazugság jelent meg az üggyel kapcsolatban, de a Fidesz-frakcióban mindenki felelősségteljes magatartást tanúsít"

– tette hozzá.

Koronavírusosan szavazta meg múlt héten a fideszes Becsó Zsolt több ezermilliárdnyi közvagyon alapítványokba szervezését

Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő szerda reggel a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, hogy tíz napja hatósági karanténban van, mert pozitív lett a koronavírus-tesztje. Azt írta, a karantén a mai napon jár le, és holnaptól folytatja a munkát. „A tünetek jelentkezése után (orrfolyás, szaglás és ízlelés elvesztése) irány a kórház, majd pozitív mintavétel, vérvétel, CT, infúziós kezelés.

„Abban az időszakban vagyunk, amikor az egészségügy kezd visszaállni a normális kerékvágásba, négymillió beoltott után újraindultak az onkológiai- és a szűrővizsgálatok, valamint az egynapos sebészeti ellátások is"

– mondta a miniszter.

Négy és félmillió oltottnál kezdhetik újra az elektív műtétekeket, ötmillió oltottnál pedig a rehabilitáció is újraindul, és a látogatási tilalmat is ezután oldják fel.

Javítani fogják a tajszám nélküli időpontfoglalást, mivel eddig csak regisztrálni lehetett anélkül, valamint azon is dolgoznak, hogy vakok és gyengén látók is tudják használni az EESZT-t.

A lakodalmakkal kapcsolatban Gulyás annyit közölt:

„biztonságosan csak ötmillió beoltott után lehet lakodalmakat tartani, ez május végén jöhet el."

 

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”