Az Osztrák-Magyar Monarchia katonáinak ereklyéit dobja ki magából az Alpok jege

Fehér Buda 2021-05-05 07:19:24
Száz éve bujkáló kincseket találtak az olasz régészek.

Megállíthatatlanul olvadnak az Alpok gleccserei, a hó és jég alól néha egészen érdekes dolgok kerülnek elő. Ez történt most Olaszországban is, ahol a Monte Scorluzzo hegy 3 ezer méteres csúcsánál a kutatók rátaláltak egy laktanyára, amit még az Osztrák-Magyar Monarchia katonái vájtak egy barlangba. A helyi régészek azt mondják, a katonák három éven keresztül állomásoztak itt, a barlangban nagyjából 20 ember tartózkodhatott a Fehér háború, vagyis az első világháború Dél-Tirolban megküzdött csatái alatt.

Az 1990-es évek óta rendszeresen kerülnek elé régiségek a hó alól, a globális felmelegedést ugyanis már harminc éve érzik a helyiek. A hó alól tökéletesen megmaradt leletek kerülnek elő, többek között fegyverek, levelek, de még néhány katona holttestére is rábukkantak. A barlangról egy ideje már tudtak a kutatók, a laktanyára viszont csak azután találtak rá, hogy 2015-ben elolvadt az a jégréteg, ami az időbe zárta az építményt. A lakhelyet 1918-ban, kapkodva hagyták el a katonák, a barlangban az ágyak mellett konzerveket és állatcsontokat is találtak. 

A barlang annyi kincset rejtett, hogy egészen mostanáig tartott, mire a régészek teljesen feltárták a rejtekhelyet. Az itt talált kincseket pedig jövőre, egy bormioi múzeumban fogják kiállítani, írja a Guardian. Stefano Morosini, a feltárás egyik szakértője azt mondja, a barlang olyan volt, mint egy időkapszula, amit teljesen épen őrzött me a jég. Morosini szerint a globális felmelegedés egyik pozitív mellékhatása, hogy sikerült feltárniuk a barlangot.

A Fehér háború alatt rengeteg katona veszítette az életét Észak-Olaszországban, sokukkal lavinák végeztek, vagy leestek egy sziklaszirtről. Az elmúlt évtizedben több tucat katona holteste került elő, a rajtuk lévő egyenruhát tökéletesen megőrizte az Alpok hideg éghajlata. A holttestek felbukkanását a régészek Ötzihez, a jégemberhez hasonlítják, a gyorsuló felmelegedés miatt mostanra már 2-3 évente találnak egy-egy újabb holttestet.

A globális felmelegedésnek viszont egészen ijesztő hatásai is vannak, a Forni, Olaszország legnagyobb gleccsere például 800 méterrel zsugorodott az elmúlt harminc évben. Az állatvilág is megsínyli a felmelegedést, különösen a hegyi kecskéknek jelent gondot, hogy egyre feljebb húzódik a hideg, hiszen a meleg levegő miatt egyre kevesebb táplálékhoz jutnak. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.