100 éves az osztrák-magyar határ

Papp László Tamás 2021-05-05 20:02:00
„Border(hi)stories“ elnevezéssel új projekt kezdődött az osztrák-magyar határ menti régió közös történelméről. Ehhez kapcsolódóan iskolai projektek, digitális archívum és vándorkiállítás is szerepel a tervek között.

 Az INTERREG V-A Ausztria – Magyarország program a határokon átnyúló gazdasági, társadalmi, kulturális és ökológiai kapcsolatok intenzívebbé tétele céljából határon átnyúló együttműködési projekteket támogat az Ausztria-Magyarország határ menti térségben.

A „Border(hi)stories” projektben Burgenland tartomány mellett a határ magyar oldaláról mind Vas, mind Győr-Moson-Sopron megye részt vesz, amelynek kedden tartották a nyitó konferenciáját – számol be az ORF.at Magyarok

Ahogy azt a projekt ötletadója, Baumgartner Gerhard történész elmondta:

Az elmúlt évszázadban gyakran alakult úgy a történelem, amelynek eredményeként eltérő módon élték meg a határ menti települések két oldalán – Nyugat-Magyarország illetve Kelet-Ausztria – lakók a történteket, amelyek több esetben a világtörténelem eseményeinek is része volt.

A konferencia megnyitóján jelen volt, illetve felszólalt Németh Zoltán, a Győr-Moson Sopron megyei közgyűlés elnöke is – írják a portálon. 

Fotó: ORF.at Magyarok

A projekt ismertetésében ugyancsak részt vállal a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Polgár Tibor, aki elmondta, hogy a nagyközönség számára egy Facebook-, illetve Instagram-oldalt is létrehoztak, hogy az eseményeket naprakészen követhessék – szól a tudósítás.

A világtörténelem eseményei között van épp úgy az 1956-os magyar forradalom, mint andaui események az 1989-es vasfüggöny leomlása kapcsán. A projekt átfogó célja a határ menti történelem tényeinek feldolgozása, valamint a mindkét oldalon élők emlékeinek összegyűjtése és az események rekonstruálása.

Emellett szintén célul tűzték ki az elmúlt évszázad kibővített történelmi tényeinek az ausztriai-magyar határmenti régióban mind az iskolai csoportokkal való megismertetését, mind az itt élők részére elérhetővé tételét a kutatási eredmények feltérképezésével (beleértve a dokumentumokat, szakirodalmat és képeket) egy digitális archívum létrehozásával – tették hozzá.

Készül egy úgynevezett interaktív térkép a határ két oldalán található 60 emlékhelyről – áttekintő szövegekkel az egyes emlékhelyeken német, magyar és angol nyelven egyaránt. A programban résztvevők kidolgoznak egy pedagógiai koncepciót és kétnyelvű tananyagot az osztrák és a magyar emlékhelyekhez, amelyek később a helyi iskolák rendelkezésére állnak.

De számos iskolai projekt is megvalósul majd a következő időszakban. Ugyancsak létrehoznak egy vándorkiállítást is és előadásokat is terveznek ehhez kapcsolódóan – mondták el.

A projekt megvalósításának költségeit 85 százalékban az uniós források (ERFA) 15 százalékát pedig Burgenland tartomány viseli.

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.