A gyártók szerint lesz elég csapolt sör a terasznyitásra

Papp László Tamás 2021-04-22 14:38:00
Fő a sör.

Mivel kiderült: hétvégén a teraszok megnyithatnak, s este fél 10-ig nyitva is lehetnek, az egyik legfontosabb kérdés most: lesz-e elég csapolt sör, amit ott rendelhet a teraszokat megrohanó közönség? Leállt-e, illetve mennyivel esett vissza a csapolt sör gyártása az éttermek, kocsmák, szállodák, vendéglátóhelyek, bárok bezárása után? Lesz-e elég sör, mikor újranyitnak ezek a helyek?

Szombattól nyithatnak a teraszok, fél tízig lehetnek nyitva

Szombattól a vendéglátóipar részbeni helyreállítását engedélyezi a kormány, jelentette be ma reggel a külgazdasági és külügyminiszter, egy élelmiszeripari beruházás tájékoztatóján - számolt be az M1. A hírt később a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette. A teraszok fél tízig lehetnek majd nyitva, a kijárási tilalom kezdete viszont szombattól este 10 helyett 11 órára fog módosulni.

A sörgyárak válaszaihoz érdemes egy fogalommal tisztában lenni: ez a HoReCa, (Hotels, Restaurants, Cafés) tehát a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál. Így hívják a sörgyárak is az általuk ellátott, jellemzően teraszt is üzemeltető helyeket.

„A tavalyi év folyamán a turizmus-vendéglátás teljes leállása, illetve a sportrendezvények, fesztiválok elmaradása is nagyban befolyásolta a sörpiac eredményeit – ezek főként a HoReCa szegmensen belül a hordós sörök piacát érintették érzékenyen, bár az erős nyári szezon kompenzálta az eredményeket, az eladott mennyisége a Magyar Sörgyártók Szövetségének legfrissebb elemzése alapján így is közel felére esett vissza– felelte kérdésünkre a Borsodi Sörgyár.

„Ugyanakkor a Borsodi Sörgyár az elmúlt egy év során is kiemelten ügyelt arra, hogy a termékellátás folyamatos legyen, és a partnerek, így rajtuk keresztül a hazai sörkedvelők számára biztosítsa kedvenc söreiket – fogalmaz a cég.

„A Borsodi Sörgyár az idei évet több új termék bevezetésével indította, legyen szó a Borsodi Tropical Ale-ről, a Borsodi Gyömbér Ale-ről vagy éppen a limitált kiadású Tropical Ale-ről. Az elmúlt évek fejlesztésének eredményeképpen évi 2,5 millió hektoliter termelésre képes bőcsi üzem felkészült a vendéglátóhelyek újra nyitására” – teszik hozzá. 

Fotó: Piaxabay

Kérdéseinkre a Dreher is válaszolt.

„A 2020-as évben a HoReCa egységek többszöri bezárása a hordó- és az üveges sör eladásaink jelentős visszaesését vonta maga után. A vendéglátóhelyi fogyasztási alkalmak részben átformálódtak otthoni fogyasztási alkalmakká és ennek köszönhetően a kiskereskedelmi sörértékesítés enyhén megemelkedett, de a kereskedelem átstruktúrálódása összességében összértékesítési bevétel kieséshez vezetett” – mondták.

Hozzáfűzve: „A 2020-as sörszezon a pandémia nyári enyhülésének, a vendéglátás újranyitásának, és a hazai erős turizmusnak köszönhetően a nyári hónapokban erősödött, noha földrajzilag erős eltérésekkel. A külföldi turizmusban igen érdekelt budapesti forgalom jelentős esést mutatott, míg a vidéki sör értékesítés majdnem megközelítette a bázis szintet”

Már tavaly is csökkent az öt legnagyobb sörgyártó forgalma, ennek okai  szintén a hoteleket, éttermeket, kávézókat érintő járványügyi intézkedések voltak. Az idei első negyedévben pedig az öt legjelentősebb hazai sörgyártó (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt. és Pécsi Sörfőzde Zrt.) együttes termelése „1,055 millió hektoliter volt az első negyedévben, mindössze 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, belföldi sörértékesítésük pedig szintén alig, 0,6 százalékkal nőtt, 1,087 millió hektolitert tett ki.”

„HoReCa partnereinkkel folyamatosan tartottuk és tartjuk a kapcsolatot. A teraszos helyek nyitása kapcsán természetesen már minden szükséges lépést megtettünk, partnereink jelentkező rendelési igényeit ki fogjuk tudni elégíteni, illetve az újranyitás előtt különös figyelmet fordítunk a csapolt sör minőségére, a berendezések felkészítésére” – mondják a Dreher részéről.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után futott be a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. válasza.

A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. pedig azt közölte velünk: „...a vendéglátó helyek zárva tartása miatt az elmúlt időszakban nem gyártottunk csapolt sört, azonban ahogy közeledett a nyitás lehetősége, felkészültünk, így amikor most végre kinyithatnak a teraszok, majd később minden egység, mi felkészülten várjuk a vevőket és fogyasztókat” – írták válaszukban.

Április 22-e a Föld Napja: ez alkalomból ma természetfotókkal, illetve más, a nappal kapcsolatos képekkel, grafikákkal jelentetjük meg cikkeinket. Ha valakit ezzel megtévesztettünk volna, attól elnézést kérünk.

Szólj hozzá!

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.