Szeptemberig hosszabbítaná meg a kormány a veszélyhelyzet idejére vonatkozó rendeleteket

Bazsó Bálint 2021-04-21 08:05:36
Mert "gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség".

A Magyar Narancs szúrta ki azt a kedden késő este benyújtott törvénymódosítást, ami főszabály szerint őszig meghosszabbítaná a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket.

Mint ismert: tavaly novemberben a parlament 90 napra megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt, ám az akkor kihirdetett veszélyhelyzet hatálya február 8-án lejárt. Addig számos kormányrendeletet hoztak a veszélyhelyzettel összefüggésben, de mivel február 8-án még nem kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, hogy újabb 90 napra megadhassa a felhatalmazást a kormánynak, ezért a kormány akkor január 29-én hozott saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályát.

Ezután fogadta el a parlament február 22-én a 2021. évi I. törvényt, amely újból hatályba léptette a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket, de úgy szólt, hogy „a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”.

Ez május 23-án következne be, a most beadott törvénymódosítás viszont úgy rendelkezik, hogy "a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti"

- vagyis az Országgyűlés gyakorlatából kiindulva a vonatkozó kormányrendeletek sem fogják hatályukat veszteni szeptember vége előtt.

A törvény szövege olyan paragrafusokkal is kiegészül, amelyek lehetővé teszik a kormánynak, hogy akár korábban is megszüntesse a veszélyhelyzetet - és erre az esetre vonatkozóan is rendelkezik a rendeletek átmeneti szabályairól -, a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendeletek meghosszabbítása viszont azt sejteti, hogy a veszélyhelyzet sem fog megszűnni addig. 

A javaslat indoklása szerint azért van minderre szükség, mert bár leszögezik, hogy "Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen", de "az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés".

Azt is írják, hogy a védekezéshez "gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség", a járvány elmúlt egy éve pedig "bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat" - írja a lap.

"A világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges" - áll az indoklásban, magyarán a veszélyhelyzettel kapcsolatban hozott rendeletek eszerint a veszélyhelyzet megszűnése után is hatályban maradhatnának - írja a Magyar Narancs.

Szólj hozzá!

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.