Dézsi Csaba András kérte, hogy vegyék le a kritikus hangvételű GyőrPlusz-interjúja felvételét a rádió honlapjáról

Papp László Tamás 2021-04-21 16:30:00
A győri polgármester legújabb interjújában arról is beszélt: aki nem bírja követni a tempóját, annak távoznia kell a csapatából.

Az interjúban sok minden szóba került: Győr járvány miatti helyzetétől kezdve a letörölt interjún át, a kórházi helyzeten keresztül egészen addig, hogy hibázik-e Orbán Viktor, s nem fél-e Dézsi Csaba András attól, hogy egyszer majd fentről leszólnak neki?

Illetve az is hogy: miért trollkodik?

– kérdezte Dézsi Csaba Andrástól a 24.hu vele interjút készítő újságírója. (A teljes interjú ott olvasható.)

Arra reagálva kérdezte ez utóbbit, hogy a fideszes győri polgármester elmondta:

„...soha nem vágok át ollóval szalagot, mindig csak az ujjaimmal imitálom a dolgot”

Azzal kezdődött, hogy még a kampányom idején átadtuk a felújított vásárcsarnokot, és ott álltunk vagy egy tucatnyian ollóval a kezünkben. Számomra nevetségesnek tűnt az egész. Először csupán arra voltam kíváncsi, észreveszi-e valaki, hogy olló helyett csak virtuálisan, az ujjaimmal vágom át a szalagot. Senki nem szúrta ki. Utána már tudatosan csináltam, és csak a harmadik alkalommal vették észre. Egyébként a protokoll sem követeli meg, hogy fizikailag átvágjuk a szalagot, ahogy egy futó sem ollóval rohan be a célba. Elég, ha lehull a szalag. Elhatároztam, hogy minden avatási ceremóniát megpróbálok valamilyen módon emlékezetessé tenni – mondta el Dézsi.

„Ez nem csak poén. Nem elég a munkát elvégezni, azt hatékonyan láttatni is kell” – tette hozzá Dézsi. „Részben ezért is vagyok intenzíven jelen a közösségi médiában, még a fiatalabbakhoz szóló TikTokon is” – válaszolta.

Működik együtt az orvosi és a városvezetői munka? - kérdezi az újságíró

Ha úgy érezném, hogy nem tudom felelősségteljesen ellátni az orvosi munkát, nem csinálnám. Másrészt lehet azon polemizálni, hogy Dézsi Csaba miért akar egy fenékkel több lovat is megülni, de tény, hogyha kiszállnék az akut ellátásból a győri kórház szívkatéteres osztályáról, akkor a kollégáimnak egy hónapban legalább tíz ügyeletet kéne vállalniuk, ami elképesztő terhelést jelent. Én csak tudom, mert amikor felépítettük a feleségemmel a szívkatéteres ellátást, havonta 30 napot voltam behívós ügyeletes két éven át – feleli Dézsi.

Nem volt önben rossz érzés, hogy csak a személyére szabott jogalkotással folytathatta az orvosi praxisát? Ha nincs lex Dézsi, le kellett volna mondania a kórházi munkájáról – veti fel a 24.hu munkatársa.

Egyáltalán nincs bennem rossz érzés, mert nem miattam módosították, hanem azért, mert rossz jogszabály volt – állítja Dézsi Csaba András.

De ettől még ön miatt változtatták meg – mondja az interjúkészítő.

Mert akkor vált nyilvánvalóvá, amikor ebbe a pozícióba kerültem. Az a lényeg, hogy a törvénymódosítás kijavított egy hibát a jogszabályban. Ez tette lehetővé például azt is, hogy egy fővárosi kerület ellenzéki polgármestere most orvosként beszállhasson oltani az embereket – válaszolja Győr polgármestere.

Aki nem bírja a tempót, lapátra kerül

Azért az jogos kritika lehet, hogy egy polgármester ne azzal mutasson példát, hogy kiveszi a melós kezéből a lapátot, hanem irányítsa jól a városát – érkezik újabb kritikus felvetés.

Szerintem ez nem jogos kritika. Minden megnyilatkozásom egyúttal személyes példaadás, pláne, amikor vezetőként teszem. Azért megyek oda polgármesterként kitisztítani egy eldugult lefolyót, mert minden alkalommal példát akarok adni a személyes hitvallásomról, nevezetesen, hogy a munkának egyetlen titka van: csinálni kell! Kamaszkorom óta napi 14–16 órát dolgozom, ez éltet, számomra ez a természetes állapot. Nem szégyen a meló, voltam én már gyári munkás, beteghordó, sőt még sírásó is fiatal koromban – feleli Dézsi.

Ezt inkább munkamániának hívják. Elvárja, hogy a környezetében mindenki így legyen ezzel? – kérdezik.

Elvárom. Eleve így alakítom ki magam körül a csapatokat – válaszolja.

Mi lesz azzal, aki nem bírja a tempóját? – teszik fel a kérdést.

Vagy ő köszön el tőlem, vagy én tőle. Amióta polgármester vagyok, nagyjából húsz ember cserélődött ki a fontos posztokon, de a távozók többsége önként állt fel – hangzik a válasz. 

Akadt olyan vezető is, akit már én neveztem ki, de néhány hónappal később leváltottam, mert nem vált be az adott poszton. Nem egészséges dolog, ha valakit nem ér sikerélmény a munkája során – teszi hozzá Dézsi Csaba András.

Élete minden apró rezdülését bemutatja a közösségi oldalain. Miért nem számol be arról, hogy mi zajlik a covid-osztályokon? Önt talán még a kormánymédia sem vádolná azzal, hogy féknyúzokat terjeszt – dobja be a kérdező.

Csakhogy igazságtalan és félrevezető lenne, ha a saját kórházi élményeimet úgy tálalnám, mint egy általános helyzetképet, hiszen én nem egy speciális covid-osztályon dolgozom. Természetesen ismerem az intézményrendszert: akadnak, ahol világszínvonalúak, máshol kevésbé jók a feltételek. Ugyanígy a kollégáim leterheltsége is az egyik helyen jóval nagyobb, mint máshol – feleli Dézsi.

Viszont ha ön számolna be egy Facebook-videóban arról, hogy milyen súlyos állapotba lehet kerülni a vírus miatt, hogy milyen megfeszített munka folyik egy intenzív osztályon, talán segíthetné, hogy nőjön az oltakozási hajlandóság – száll vitába az újságíró.

Nem értek egyet ezzel, szerintem annál erősebb motiváció nincs, mint amikor naponta közlik, hány honfitársunk halt bele a járványba, egyre fiatalabb emberek. Miért kéne videón is bemutatni, hogy a fiúk a bányában dolgoznak? Miért nem elég elfogadni a tényt, hogy kőkeményen melóznak egy különlegesen veszélyes környezetben? Mit szeretne, egy reality show-t? – kérdez vissza a polgármester.

Épp ön mondta az előbb, hogy a munkát láttatni is kell – kontrázik a riporter. 

Ezzel nincs is bajom, rengeteg előre tervezett műtétemet tartottam úgy oktató jelleggel, hogy közben orvosok és kamerák figyelték, amit csinálok. De egy covid-intenzív osztályon folyó munka bemutatása részben a betegellátást, részben az ott dolgozó orvosokat és ápolókat is zavarná. Egy veszélyhelyzetben nem szabad kitenni a kollégákat feleslegesen egy olyan szituációnak, amelyhez nincsenek hozzászokva. Én évtizedek alatt megszoktam a kamera jelenlétét, szeretek is szerepelni, de ezzel csak kevesen vannak így. 

– mondja Dézsi Csaba András

Ne légy hülye bunkó!

A kormányzat szerint az ellenzék oltásellenes. Ön is ezt gondolja a helyi ellenzéki politikusokról, akiket egyébként személyesen is ismer? – hangzik el a kérdés.

Fogalmam sincs róla, a járvány kitörése óta nem találkoztam velük. Nincs közgyűlés, és hozzám még egyikük sem jött oda, hogy miben segíthetne. Nem foglalkozom ezzel a kérdéssel, van elég probléma, amit meg kell oldani – feleli Dézsi.

Érdekes egyébként, hogy miközben a jelenlegi győri ellenzéki politikusokkal nem foglalkozik, a korábbi MSZP-s polgármester felköszöntésére, illetve más önkormányzat ellenzéki vezetőjének pozitív említésére azért jut ideje Dézsi Csaba Andrásnak. A DK-s László Imrével kapcsolatban azt mondja:

„Nem őt dicsértem meg, hanem azt a politikusi mentalitást, hogy egy orvos polgármesterként is gyakorolhatja a hivatását. Egyébként miért ne dicsérhetném meg? A korrektség az egyik legfontosabb része az emberi viselkedésnek. A napokban például a saját oldalamon köszöntöttem fel a születésnapján Balogh Józsefet, a város korábbi MSZP-s polgármesterét.

Attól hogy politikus leszel, még nem kell elveszíteni az egyéniségedet vagy hülye bunkóvá válnod – tesz a végére egy erős mondatot.

„...a szolidaritási hozzájárulással együtt összességében a költségvetés negyede, mintegy 15 milliárd forint bevétel esett ki. Mivel plusz bevételeket a világjárvány idején nem remélhetünk, spórolással, racionalizálással kellett kihoznunk nullszaldóra Győr költségvetését. Nem azon siránkozom, hogy mennyi pénztől estünk el, hanem a probléma megoldására koncentrálok: hogyan lehet egyenesbe hozni a bevételeket a kiadásokkal. [...] nyilván kevesebb utat tudunk például az idén felújítani. Igazodtunk a kormány stratégiájához, vagyis arra koncentrálunk, hogy megőrizzük az összes munkahelyet. [...]  úgy kell fenntartanunk például a színházat, a világhírű balettet, Magyarország legjobb bábszínházát és a szintén nemzetközi színvonalú filharmonikusokat, hogy hónapok óta nem tarthatnak előadásokat, koncerteket, nincs semmi bevételük – mondta el a polgármester Győr helyzetéről. 

Orbán Viktor soha nem hibázik?

– kérdik Dézsitől.

Mindenki hibázhat. Az egészségügyben alapvető szabály, hogyha gondot látunk, akkor rögtön szólni kell az illetékesnek, mert jó döntéseket csak helyes információkra lehet alapozni. A politikában úgy keletkezhetnek pontatlan információk, hogy minden egyes kérdésben különböző érdekek, érdekcsoportok ütköznek egymással. Orbán Viktor azon politikusok közé tartozik, akik kiválóan látják át az egyes érdekcsoportok gyakran átláthatatlannak tűnő törekvéseit.

- válaszolta.

Nemrég elég éles kritikát fogalmazott meg az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény kapcsán. Ott ki hibázott? – jön az újabb kérdés.

Szerintem körültekintőbben kellett volna előkészíteni. A győri kardiológiai osztály vezetőjeként és győri polgármesterként az is a feladatom, hogy szóvá tegyek minden olyan döntést, amely a betegeknek, az egészségügyi dolgozóknak vagy a városlakóknak szerintem hátrányos lehet – válaszolja Dézsi Csaba András.

De akkor miért vetette le a GyőrPlusz Rádió honlapjáról azt az interjúját, amelyben Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató kijelentését úgy kommentálta: „égbekiáltó baromság”? – érdeklődik az újságíró.

Letörölték az interjút, amiben Dézsi Csaba András nekiment az egészségügyi reformnak

Már nem elérhető a Győr+ Rádió SoundCloud-oldalán az a rádióinterjú, amiben Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) egyrészt erősen megkritizálta az egészségügyi reformot, másrészt elárulta, hogy a kormány elvonásai eddig 18 milliárd forintot vettek ki a város kasszájából. Az általunk itt szemlézett, március 4-i interjú bejárta az országos sajtót is, cikkünk nyomán szemlézte például a 444, a 24.hu és a Telex is.

(Ezt mi is próbáltuk megtudni, eddig sikertelenül.)

GyőrPlusz-vezérigazgató: A városházát kérdezzék az interjútörlésről!

Mint arról a minap beszámoltunk, lekerült a GyőrPlusz Rádió műsortárából az a március 4-i interjú, amelyben Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) kritikus hangvételben nyilatkozott az egészségügy átalakításáról, és amely aztán bejárta az országos sajtót. A polgármester Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató megjegyzéseire azt mondta, hogy az „égbekiáltó baromság", illetve arról beszélt, hogy nem a rendőröknek (a Belügyminisztériumnak) kellett volna új szerződést írni az orvosok számára.

Miért tűnt el az interjú hangfelvétele?

Miért baj az, hogy már nem érhető el ez az interjú? – kérdez vissza a polgármester.

Mert ennek csak két oka lehet: vagy megváltozott a véleménye, vagy fentről önre szóltak, hogy ez már túlzás volt – mondja a kérdező.

S ezután jön a felelet, amire mi is vártunk.

Egyikről sincs szó, egy harmadik oka volt. Kizárólag azért kértem, hogy vegyék le a beszélgetést, mert nem akartam, hogy az ellenzék a saját hangommal kampánycélokra használja fel a szavaimat – állítja Dézsi.

Vagyis tartja az akkor kifejtett véleményét? – forszírozza a riporter.

Hogy nem lesz jobb az egészségügyi rendszer attól, ha ötezer emberrel kevesebben dolgoznak benne? Mert, ugye, erre reagáltam. Hát persze, hogy tartom! Ugye, senki nem gondolja komolyan, hogy amikor ’78-ban a focivébén az argentinok elleni meccsen kiállították a Törőcsiket meg a Nyilasit, az javította a győzelmi esélyeinket? – válaszol ismét kérdésre kérdéssel Dézsi.

És nem is szóltak önre fentről? – érdeklődik az újságíró. 

Soha nem fordult még elő – feleli Dézsi.

Soha?

Egyszer sem. A kollégáim időnként aggódnak egyik-másik nyilatkozatom miatt, de a párton belül még senki nem tette szóvá, hogy miért mondom el a véleményemet. Pontosan érzem, hogy meddig és milyen formában hasznos egy kritika, és mikortól rombolhat. Egyébként eddig még egyetlen polgármesteri döntésembe sem szóltak bele: nem kértek és nem is kritizáltak semmit – mondja a győri polgármester.

És ha lesznek kérések? – veti fel a 24.hu újságírója.

Eddig még nem voltak. Talán nem véletlenül – mondja Dézsi Csaba András.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.