Kedves MTI, tessék az én oltásomat is lefotózni, ha már a rendőr szerint ezt csak önöknek szabad!

Papp László Tamás 2021-04-16 20:09:42
Nyílt levelem az állami hírügynökséghez.

Tisztelt Magyar Távirati Iroda!

Bizonyára önök is értesültek róla, hogy jártam április 9-én, vagyis múlt pénteken a győri kórházban történt oltásom alkalmával. Ha mégsem, idemásolom az eseményről született beszámolóm erre vonatkozó mondatait:

Mikor szólítanak, belépek az oltóhelyiségbe. S Bazsó Bálint kolléga egy nappal korábbi cikkén felbuzdulva (melyben saját oltását mutatta be, fotóval illusztrálva) bemutatkoztam, hogy az Ugytudjuk munkatársa vagyok, és az oltást népszerűsítő, a vakcinával kapcsolatos félelmeket eloszlató cikkemhez szeretnék az oltásomról egy fényképet csinálni. 

Az asszisztens rázza a fejét: ő ezt nem hagyhatja jóvá, megkérdezi az orvost. Jön az orvos, de ő is csak azt feleli: nem engedélyezhet ilyet, megkérdezi a főorvost, addig foglaljak helyet odakint. Jön a főorvos, barátságosan mosolyog, arcáról akkor sem hervad le a mosoly, amikor közlöm: az Ugytudjuktól vagyok.

Azt mondja: sajnálja, de nem lehet fotózni. De ha szeretném, akkor megkérdezi a feletteseit. Rábólintok, leülök, s újból várok türelmesen. Már egyik-másik oltásra várakozó tekintetét is magamon érzem. De igazi feltűnést akkor keltek, amikor két gyakorlóruhás rendőr jön a váróterembe, s odalépnek hozzám.

Beoltottak Szputnyikkal - a rendőr pedig közölte velem, hogy tilos a fotózás

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk! Mikor a háziorvosom felhívott, hogy sorra kerültem a listán, így mehetek oltásra, s rákérdezett: beírhat-e konkrét időpontra, habozás nélkül igent mondtam. Ám legbelül éreztem némi habozást. De nem az oltás ténye miatt.

Közölve velem: az Országos Kórház-főigazgatóság utasítása értelmében az oltásokról csak az MTI és az MTVA készíthet fotót. Hiába mutatom nekik Bazsó Bálint cikkét, a fejüket rázzák: nem lehet. Rákérdezek: úgy sem lehet, ha nem sajtóközlésre, hanem magánhasználatra csinálnék fotót? Akkor sem. (Természetesen az oltást végző személy arcát kitakartam volna, ha ezt kéri.) Nem forszírozom tovább, a telefonomat elteszem, újra belépek a helyiségbe s odanyújtom a karom az asszisztensnek – írtam akkor.

Ezután természetesen rákérdeztem az országos kórház-főigazgatónál, tényleg így van-e, de a mai napig nem válaszolt. (Kérdéseim megtalálhatóak a fentebb belinkelt cikkemben.) Véleményem, illetve portálunk ügyvédjének álláspontja szerint semmilyen jogszabályba nem ütközik, hogy egy állampolgár a kórházban saját magáról fotót készít vagy egy ott tartózkodó másik oltásra várakozót megkér arra, hogy fotózza le őt. Tehát ezzel nem követek el törvénytelenséget, ha mégis megteszem.

Megjegyezném: azelőtt a kórházban olyannyira nem volt tilos fotózni, hogy ezt a nejem által a betegágyamnál rólam készített fotót az Átlátszó le is közölte 2016-ben, amikor naplóban írtam meg a kórházi tapasztalataimat.

Fotó: Átlátszó

De volna egy olyan tiszteletteljes javaslatom, ami ellen a kórházban ideiglenesen állomásozó rendőröknek sem lehet kifogása. Önök ezen a héten is fotózták az oltáson átesőket a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Megörökíve 2021. április 14-én az oltáshoz előkészített, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával töltött fecskendőket. Illetve azt, ahogy az oltásra behívottakkal beszélgetnek az oltásról, mielőtt megkapják azt a kórház oltópontján. (A fotók egyike megtekinthető a címlapon, a többi pedig a lentebbi galériában.)

Fotók: MTI/Krizsán Csaba

 

Tehát azt a pillanatot is lekapták, ahogy beoltanak egy férfit, illetve két nőt. Rendszeresen készülnek ilyen MTI-fotók szerte az országban a vakcinák beadásának pillanatáról. De nyilván csak olyanokról lehet fényképet készíteni, akik ehhez hozzájárulnak.

Örömmel tájékoztatom róla az MTI-t: én szívesen beleegyezem abba, hogy rólam fotó készüljön a második oltásom alkalmával. Úgy, ahogy a többi ott lévő állampolgár közül az ehhez hozzájárulókat, így engem is lefényképezhet az MTI. Gondolom, ha beoltottak sokaságát fotózták már, akkor annak sincs akadálya, hogy ez velem is megtörténjen.

Megadom önöknek e-mail-ben a következő beoltásom helyét és időpontját, s várom szeretettel a fotósukat. Jó eséllyel velem együtt a többi oltásra várakozóból is lesznek néhányan, akik örülnének, ha megörökítenék ezt a pillanatot. Hogy így mutassanak példát, az oltásra buzdítva habozó családtagjaikat, barátaikat, szomszédaikat, Facebook-ismerőseiket.

Nekem is ez lett volna a célom ezzel a fotóval, s most is az. Hogy népszerűsítsem az oltást, eloszlatva a keletkező tévhiteket, s mindenkit arra hívjak fel: tegyen ugyanígy, regisztráljon és menjen el beoltatni magát.

Abban bizonyára egyetértünk: az oltás egyszerre nemzeti és nemzetközi ügy, az összes hazai lakos, sőt a teljes emberiség érdeke, hogy megállítsuk a járványt. Ez a cél átível politikai törésvonalakon, szekértáboros hitvitákon, országhatárokon, társadalmi rendszereken. Ugyanúgy, ahogy 1918-ban az egymással háborúzó államoknak is közös érdeke volt a spanyolnátha megfékezése.

Valószínüleg önök sem vitatják: az oltástól berzenkedő, azt elutasító polgárok között egyaránt vannak, illetve lehetnek kormánypárti, valamint ellenzéki szavazók. S azt is nehezen lehetne megkérdőjelezni, hogy egy, az oltástól idegenkedő ellenzéki választót a kormánypárti agitáció nemigen győz meg, inkább még jobban eltántorít attól, hogy „ezeknek” beoltassa magát. Mert a szekértáboros tömblogika ilyen. Ahogy a kormánypártiak se az ellenzéki politikusok hatására mennek oltakozni.

Egy habozó, bizonytalan ellenzéki polgárt sokkal inkább meggyőz az oltás helyességéről, amennyiben a kormányt bíráló személyek (így például egy kormánykritikus portál újságírója) oltásáról lát fotókat.

Természetesen nem akarom én előírni, hogy az MTI szerkesztői, fotósai hogyan, hol és mikor végezzék a munkájukat.

Azért kérem a segítségüket, mert nekem, mint újságírónak az állam folyamatosan akadályozza, lehetetlenné próbálja tenni az én munkavégzésemet - a nyilvánosság tájékoztatását - ott, ahová maguknak szabad bejárásuk van.

Ha valaki megkérdezné önöktől: szabadon, objektíven, tárgyilagosan végzik-e a tevékenységüket, megörökítve minden, közérdeklődésre számot tartó eseményt, függetlenül a fotókon szereplők világnézeti hovatartozásától (ami egy oltásnál amúgy is irreleváns) nyilván igennel felelnének. Akkor itt az alkalom, hogy ezt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Szputnyik-oltópontján a tetteikkel bizonyítsák.

Várom tehát önöket az e-mail-ben jelzett helyen és időpontban! 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.