Már megint komoly közéleti vitára adott okot a hamburger

Farkas Bazsi 2021-04-14 14:37:00
Ezúttal Dézsi Csaba András majszolt el egy hambit köztéren, maszk nélkül, helyben fogyasztva. De ki ne vágyna már erre? Mindannyian!

Tegnap írtunk róla, hogy Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) Győr polgármestere posztolt egy fotót, amin jóízűen eszik egy hamburgert az újranyíló Dunakapu téri piac egyik talponállójánál. 

A tavaszi napsütésben készült képen talán még a grillen sült hús illata is érződik. Majd’ mindannyiunkban fel is gyulladhat a fotót nézve a vágy, hogy hasonlóan tegyünk.

Csakhogy a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok ezt nem teszik lehetővé. A fotót készítve ugyanis Dézsi egyszerre három szabályt is megszegett. 

  • Nem visel maszkot köztéren. Pedig a kormányrendelet világosan fogalmaz, hogy szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni folyamatosan a lakott területen belül.
  • Közterületen eszik. 
  • Illetve a vendéglátósnál helyben fogyaszt. Jómagam is próbálkoztam hasonlóval a múlt héten, egy szinte teljesen megegyező bódénál, a büfés azonban elküldött, mivel ez esetben nem is engem, hanem őt büntetnék meg. Dézsi így a büfést szankcionálással veszélyeztette.

Hogy pontosan mi és miért történt, arról magát az érintettet, Győr polgármesterét kérdeztük meg emailben, de válasz, na az nem jött.

Fotó: Dézsi Csaba András Facebook-oldala

A cikk kikerülése után nem sokkal annak szerzője, Papp kolléga posztolta is azt a Győr összefog Facebook-csoportban, ahol ritkán látott komment-cunamit indított el. Nem sokkal a poszt után a szerzőről is előkerült egy fotó, amin feleségével egy kilátóban fotózkodik, maszkja pedig az álla alá van húzva. A szemfüles kommentelő pedig ezzel bizonyította azt, hogy bizony a “házmester” maga is megátalkodott “bűnöző”. De, hogy minden szálat elvarrjunk, azt is tegyük hozzá, hogy Papp kolléga lakott területen kívül húzta le a maszkját, így tehát egyetlen szabály ellen sem vétett.

Persze távol álljon tőlem a feltételezés, hogy előző napi levelünk után válasz helyett, inkább a válaszcsapást készítették elő, de ne is ragadjunk le ilyen csipcsup ügyeknél.

Dézsi tegnap este dobta le az atombombát, egy Facebook-posztot, amiben engem és kollégámat hiénáknak, nyúlbélának és feljelentőnek nevezett, akik beleszaladtak a pofonba. Ezzel ugyan a korábbi tőlem távol álló gondolatot megint közelebb csalogatta, de én inkább ezt is elhessegettem. 

A bátorságot emlegető polgármester ekkor igazán bátor tettre szánta el magát és levonta a konklúziót, hogy mivel Papp kollégán egy fotón nem volt maszk, így ezt neki is lehetett.

Még az elaprózódás előtt visszatérnék a korábbi cikk apropójára, és egyben ki is hangsúlyoznám, nem,

senki nem jelentett fel senkit.

Egy társadalmi vitára, egy közéleti problémára szerettük volna felhívni a figyelmet.

November óta várjuk, hogy elmenjünk a kocsmába, moziba, színházba, koncertre. Vagy együnk egy hamburgert a verőfényes napsütésben egy pultnak támaszkodva.

Rühelljük már mi is a maszkot hordani.

Nem mi hoztuk a szabályokat, hogy mindenhol maszkot kell viselni. De értjük, tudjuk, a járvány diktálta ezt, és ésszerű, logikus lépés is. Megtesszük, mert védenünk kell egymást. Tűrjük. Hiszen a cél szentesíti az eszközt.

Valljuk be: az tényleg egy apóság, hogy a győri polgármester megevett egy hamburgert a közterülten, de egy tény mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Pont egy olyan ember pózol maszk nélkül a szokásos V-be dobott ujjakkal, aki egészségügyi dolgozó, ráadásul polgármester is. Ahelyett pedig, hogy példát mutatna és esetleg bocsánatot kérne vagy épkézláb magyarázatot adna, még kioktat és hiénázik.

Vannak, akik járvány idején Dubajba járnak, másoknak a luxusszállója van tele a korlátozások alatt, megint más meg - hát, kinek mi jutott - látványosan tojik a köztéri szabályok betartására és falja a happy mealt. 

Dézsi Csaba András miatt egyszer már változtatott törvényt a Parlament. Ez akkor azért kellett, hogy a polgármesteri teendők mellett orvosi hivatását is gyakorolni tudja. 

Bízunk benne, hogy rövidesen hasonlóképpen jár el a tisztelt ház, és mi is maszk nélkül ehetjük majd a hambit a napsütésben, a büfé pultjánál.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.